Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom cancerprecisionsmedicin, cancerimmunterapi, genomik och neurobiologi, molekylära verktyg och funktionsgenomik, neuroonkologi och neurodegeneration samt vaskulärbiologi. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar, fristående kurser och internationella masterprogram inom den medicinska fakulteten och teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 500 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: www.igp.uu.se

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Vickovic Lab vid Uppsala universitet söker en dynamisk, självmotiverad, teamorienterad postdoktor inom molekylär biology för att utvecka nya metoder inom genomik. Vi är intresserade av att utveckla integrerande multimodala genomiska sverktyg som inkluderar enkelcellsdata och rumsligt upplösta omicsdata, bilddata, kliniska fenotyper, varianter och genotyper. Den framgångsrika kandidaten kommer att ha den unika möjligheten att arbeta i skärningspunkten mellan molekylär biologi, omics dataanalys, arbetsflödesoptimering och resursbyggande. Den postdoktorala forskaren kan också föreslå och driva egna idéer som passar labbets allmänna forskningsprogram (se https://www.vickovictechinnovation.com/). 

Ett specifikt område för sjukdomsfokus i laboratoriet är att utveckla verktyg för spatial genomik som möjliggör påverkan av högt komplexa interaktioner vid tjocktarmscancer. Specifikt kan förståelsen av de intrinsika och extrinsika orsakssambanden vid övergångar av tumörcellstillstånd öppna vägen för bättre behandlingar. Dock kompliceras en systematisk analys av sådana mekanismer av nödvändigheten att utföra, skala och validera funktionella experiment. Under de senaste åren har mitt team varit pionjärer inom flera toppmoderna teknologier: (i) en integrerad metod för gemensam single-cell-profilering och organoidmodellering av tjocktarmscancertumörer, inklusive matchade normala, primära och metastaserade prover; (ii) påverkan av dessa med hjälp av kombinatorisk CRISPR i stor skala och (iii) avläsning av den spatiala tumörmikromiljön med hjälp av spatial transkriptomik med hög upplösning. 

Arbetsuppgifter  
- Utveckla nya molekylärbiologiska metoder för att integrera och analysera storskalig, spatialt upplöst RNA-seq och genotypisk data med hjälp av den senaste tekniken.
- Arbeta nära forskare med dataanalys bakgrund och inom core-faciliteter och förstå arbetet med den data som genereras.
- Samordna insatser mellan flera organisationer (Uppsala University, Flatiron Institute, Columbia University and New York Genome Center).
- Aktivt delta i utförandet av manuskript inför publicering och presentera vid vetenskapliga konferenser.
- Assistera i mentorskap av studenter.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i molekylär biologi, bioteknik, genteknik, eller liknande, eller en utländsk examen som bedöms motsvarande. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.
- Fördjupad konceptuell eller teknisk förståelse av moderna molekylära tekniker av hög kapacitet inom biovetenskap (RNA-seq, spatialt upplöst RNA-seq, immunohistokemi).
- Tidigare erfarenhet av mikrofluidik, mikroskopi, scRNA-seq och spatialt upplöst RNA-seq. 
- Tidigare erfarenhet av teknik utveckling. 
- Krav på att vara duktig på muntlig och skriftlig kommunikation, dokumentation av data och på att presentera.
- Krav på att ha erfarenhet av att skriva vetenskapliga artiklar för publicering.

Meriterande
Tekniska och professionella färdigheter: Konsekvent uppvisande av förmågor och kunskaper som är relevanta för nuvarande roll; strävar efter att utöka sina tekniska och professionella färdigheter både på djupet och bredden; arbetar med en hög nivå av integritet; uppvisar fokus och disciplin; prioriterar på lämpligt sätt; hanterar förväntningar och levererar åtaganden. 

Samarbetsförmåga och kommunikativ: Bra på samarbeten och lagarbete; tar fram det bästa i andra; arbetar effektivt på alla nivåer, både internt och externt; respekterar och omfamnar mångfald; kommunicerar tydligt och lyssnar noga; använder ett gott omdöme om vad som ska kommuniceras och när det ska göras. 

Anpassningsbar och innovativ: Anpassningsbar och omfamnar förändring; utvecklar nya insikter och strävar efter förbättringar och effektivitet; främjar utbyte av nya idéer och är villig att utmana status quo; tar initiativ och är lösningsorienterad; arbetar med passion och nyfikenhet. 

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad  i 2 år. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Sanja Vickovic, sanja.vickovic@igp.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 2 oktober 2023, UFV-PA 2023/2413.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-09-01
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/2413
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-06-16
Sista ansökningsdag 2023-10-02

Tillbaka till lediga jobb