Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom cancerprecisionsmedicin, cancerimmunterapi, genomik och neurobiologi, molekylära verktyg och funktionsgenomik, neuroonkologi och neurodegeneration samt vaskulärbiologi. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar, fristående kurser och internationella masterprogram inom den medicinska fakulteten och teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 500 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: www.igp.uu.se

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Vi utlyser en position som postdoktor. Du kommer att arbete tillsammans med professor Ingrid Glimelius inom klinisk och tumörbiologisk cancerforskning. Din roll kommer att vara som en länk mellan olika instanser inom klinisk cancerforskning, sci life lab, onkologikliniken och Rudbecklaboratoriet. Vi önskar att du har kompetens inom epidemiologi, bioinformatik och statistik och använder denna kunskap för att studera olika hematologiska maligniteter. Vi är en grupp bestående av cirka 10 personer (doktorander, post docs, forskare och läkare) med olika bakgrund som jobbar med olika cancerformer där vi använder data från våra svenska kvalitetsregister och övriga nationella register. Vi studerar olika maligniteter, men främst lymfom, testikelcancer och äggstockscancer. Flera av oss jobbar på onkologikliniken Akademiska sjukhuset. Du kommer också att vara anknuten till Karin E Smedbys forskargrupp på Karolinska Institutet med hög kompetens inom cancerepidemiologi. Vi befinner oss i en expansiv fas och söker därför fler medarbetare som vill följa oss på vår tillväxtresa, vi arbetar i ett fält där kunskapen direkt kan appliceras till klinisk vård. Du får möjlighet att arbeta på EpiHubben som är en dynamisk och vänlig forskarmiljö med stora möjligheter till interaktion. 

Vi söker en motiverad postdoktor som har erfarenhet och kunskap om databearbetning, bioinformatik, biostatistik (överlevnadsdata) och epidemiologi. Du ska kunna programmera i STAT, SAS och/eller R. Gruppens forskning är inriktad mot studier av lymfom, både kliniska prövningar, tumörbiologiska studier samt stora registerlänkningar. Mer information om forskargruppen finns på Ingrid Glimelius - Immunology, Genetics and Pathology, IGP - Uppsala University, Sweden (uu.se). 

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning
I anställningen ingår att självständig utveckla och bedriva forskningsprojekt inom området lymfom. Arbetet bedrivs i huvudsak genom att använda både kliniska och tumörbiologiska data. Arbetet kommer att inriktas på ett av följande projekt; Att studera nya prognostiska och prediktiva markörer för överlevnad och sen-effekter genom att använda data både från blod och tumörer (proteomikdata och genetiska data), kliniska karakteristika om patienter och integrering med nationella stora registerdata.

Kvalifikationskrav
För anställning som postdoktor ska du ha doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms 
motsvara doktorsexamen, i relevant ämnesområde inom medicin eller biologiska och biokemiska vetenskaperna (t. ex. medicin, molekylärbiologi, cellbiologi eller tumörbiologi). Examen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan examen vara äldre än tre år. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.  

  • Medicine doktorsexamen inom lämpligt fält, tex medicin, epidemiologi, kliniska studier, biologi eller biostatistik.
  • God förmåga till skriftligt och muntlig kommunikation av vetenskapliga resultat.
  • Kunna programmera och hantera stora dataset. Genomföra statistik analys med hjälp av SAS, STATA och/eller R som statistiska program.
  • Mycket god förmåga till vetenskapligt skrivande på Engelska.  
  • Noggrann, professionell och välorganiserad är en merit.
  • Kunskap inom medicin, med ett specifikt fokus på onkologi, hematologi och/eller immunologi  
  • Laborativt kunnande är en merit, och framförallt förståelse för många metoder
  • Erfarenhet av analys av genetiska data genererade genom Next Generation Sequencing, till exempel whole exome panel diagnostik och. programmeringskunskap för dessa data.
  • Erfarenhet av patologi (immunhistokemi och multiplex imaging är ett plus)
  • Författarskap av publikationer i väl meriterade vetenskapliga tidskrifter
  • God samarbetsförmåga och en nyfiken personlighet

Ansökan skall innehålla CV, en kort beskrivning av dig och dina arbetserfarenheter. Vi ser gärna att du lämnar uppgifter om två referenspersoner. Vi kommer även att lägga stor vikt vid den personliga lämpligheten till tjänsten.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad  i 2 år, med möjlighet till 1 års förlängning. Omfattningen är heltid.
Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Ingrid Glimelius, ingrid.glimelius@igp.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 26 juni 2023, UFV-PA 2023/1757.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/1757
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-05-12
Sista ansökningsdag 2023-06-26

Tillbaka till lediga jobb