Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
Institutionen för fysik och astronomi vid Uppsala universitet söker en forskare inom jonstrålebaserad fysik. Den framgångsrika kandidaten förväntas ta ansvar kring den nationella forskningsinfrastrukturen tandemlaboratoriet i form av strategisk och administrativ planering av forskning och drift vid faciliteten. Kandidaten ska använda joner med energier inom keV och MeV området i grundläggande och tillämpad forskning. Bidrag till och nya initiativ inom metodutveckling för alla huvudfaciliteterna är en viktig del av de förväntade arbetsuppgifterna. Engagemang inom utveckling av avancerade utvärderingsrutiner för mätdata förväntas. Tillämpad forskning inom materialforskning med en fokus på system med relevans inom optik, elektronik, friktionsmaterial och relaterade oftast tvärvetenskapliga frågeställningar kan vara en del av forskningen. Ansvarstagande inom samarbetsprojekt med näringslivet förutsätts. Handledning av grundutbildningsstudenter och doktorander kan ingå i anställningen.

Vid tandemlaboratoriet inom Uppsala universitet, där det experimentella arbetet kommer att utföras, finns två tandemacceleratorer (en 5MV pelletron och en 200kV s.k. MICADAS) en jonstråleimplanter med tre strålrör för materialanalys och modifiering och ett system för lågenergijonspridning som bl.a. används för materialkaraktärisering.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i fysik, eller teknik eller motsvarande. Väldokumenterad erfarenhet med tillämpning av jonstrålar och hantering av instrument för jonstråleanalys inom materialvetenskap, fundamental forskning eller materialmodifiering är ett krav. Bra kunskap om växelverkan emellan joner och fasta material erfordras. 

Önskvärt/meriterande i övrigt

  • Erfarenhet inom tunnfilmsteknologi.
  • Dokumenterad ansvar för forskningsanläggningar.

Ansökan bör innehålla ett brev som beskriver den sökande samt dennes kvalifikationer och intressen. Det ska innehålla ett CV, kopior på relevanta betyg, kontaktinformation till två oberoende referenspersoner, samt en lista över den sökandes forskningsartiklar. Personliga förhållanden som kan vara relevanta för bedömningen, t.ex. föräldraledighet, bör nämnas i den sökandes CV.

Om anställningen
Anställningen är tillsvidare (provanställning kan tillämpas). Omfattningen är 100 %. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Daniel Primetzhofer, +4618-471 30 40, daniel.primetzhofer@physics.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 2 maj 2023, UFV-PA 2023/1043.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/1043
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-03-23
Sista ansökningsdag 2023-05-02

Tillbaka till lediga jobb