Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom cancerprecisionsmedicin, cancerimmunterapi, genomik och neurobiology, molekylära verktyg och funktionsgenomik, neuroonkologi och neurodegeneration samt vaskulärbiologi. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar, fristående kurser och internationella masterprogram inom den medicinska fakulteten och teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 500 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: www.igp.uu.se

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet. 

Arbetsuppgifter
Inom forskningsprogrammet för medicinsk strålningsvetenskap vid Institutionen för Immunologi, Genetik och Patologi, drivs forskning inriktad mot preklinisk och translationell forskning inom radionuklidbaserad diagnostik och terapi med fokus på onkologiska tillämpningar. Information om institutionen och vår forskning finns på hemsida https://www.igp.uu.se/research/cancer-precision-medicine/marika-nestor/

Doktorandtjänsten ingår som en del av en forskningsgrupp fokuserad på att utveckla strålterapi (extern och målsökande) och diagnostik av cancer. Fokus kommer att ligga på biologisk karakterisering av radionuklidmärkta tumörmålsökande molekyler och strålsensitiverare, och utvärdera deras potential för cancerterapi eller diagnostik. Målet med projektet är att utveckla nya konjugat eller kombinationer av substanser för klinisk användning. Olika delar som kommer att ingå i projektet är in vitro analyser, radiokemi, och experiment in vivo. Forskningsområdet är multidisciplinärt, den sökande skall vara beredd att lära sig angränsande områden som cellbiologi, radiofysik, radiobiologi, radiokemi och radiofarmakologi. Arbetet sker i Marika Nestors forskningsgrupp.

Innehavaren av doktorandtjänsten skall primärt avsätta sin tid för egen forskning. Övrig tjänstgöring vid institutionen, som avser undervisning och administrativt arbete ingår inom ramen för doktorandplatsen (max 20 %).

Kvalifikationskrav
MSc i Biologi eller liknande relevant område. Krav är att den sökande har utbildning inom försökdjursvetenskap (4,5 hp) samt har genomgått utbildning i strålskydd och medicinska effekter av strålning, eller motsvarande, minst 5 hp i omfattning. Åtminstone 6 månaders erfarenhet av laborativt arbete/projekt inom ett strålningsvetenskapligt forskningsprojekt är ett krav. Övriga kvalifikationskrav är erfarenhet av biologisk karakterisering av radionuklidmärkta tumörmålsökande molekyler i 2D (tex klonogenstudier och viabilitetsstudier) och 3D cellodlingssystem, erfarenhet av tumöretablering, biodistributions- och radionuklidterapistudier och imagingstudier (PET / SPECT) i möss, samt erfarenhet av radionuklidinmärkningar, ex med 177Lu, samt erfarenhet av att hantera extern strålkälla. Personliga egenskaper som behövs är att självständigt genomföra studier, god förmåga till samarbete och uttrycka sig på engelska i tal och skrift.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Meriterande är särskild erfarenhet av att arbeta med neuroblastommodeller, både in vitro och in vivo, samt erfarenhet av kombinationsstudier av cancerläkemedel. Även erfarenhet av tekniker som PCR, histologi och flödescytometri är meriterande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer. 

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Marika Nestor, marika.nestor@igp.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 8 februari 2023, UFV-PA 2022-4626.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/4626
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-01-25
Sista ansökningsdag 2023-02-08

Tillbaka till lediga jobb