Uppsala universitet, Sociologiska institutionen

Sociologiska institutionen vid Uppsala universitet grundades 1947 och är den äldsta sociologiska institutionen i Sverige. Institutionen erbjuder utbildning i sociologi på grund- och avancerad nivå. Grundutbildning ges även i socialpsykologi, och sociologi med inriktning mot arbete, organisation och personal. Institutionen är också värd för ett mer praktiskt orienterade kandidatprogram, program med inriktning mot personal- och arbetslivsfrågor (PA-programmet). På institutionen inriktas forskning mot bl.a. personal- och arbetslivsfrågor, miljösociologi, organisation, ekonomisk sociologi, teknik och åldrande.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet. 

Arbetsuppgifter
Tjänsten innefattar forskning inom emotionssociologi och kriminologi. I arbetsuppgifterna ingår att bedriva forskning inom tre forskningsprojekt med inriktning mot rättsväsendet, rättsliga aktörer och emotioner. Till projekten utlyses nu en anställning som forskare med placering på Sociologiska institutionen, Uppsala universitet. Du behöver ha fått beviljade medel inom något av projekten, då forskartjänsten till stor del finansieras av externa medel. Som forskare ingår du i olika forskningsgrupper och du kommer tillsammans med andra forskare att samla in och analysera empiriska, huvudsakligen kvalitativa data, såsom intervjuer och observationer. I arbetsuppgifterna ingår att sköta projektadministration och driva forskningsprojektet. Viss undervisning kan komma att ingå i tjänsten.

Kvalifikationskrav
För tjänsten behöver du ha:

 • Doktorsexamen inom sociologi, kriminologi eller annat samhällsvetenskapligt ämne
 • Erfarenhet av att i konkurrens med andra beviljats medel för forskning inom viktimologisk forskning
 • Tidigare forskat kring rättsliga aktörers emotioner och våld i nära relationer
 • Dokumenterad god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på svenska och engelska och att analysera data på båda språken.
 • Tidigare erfarenheter av att arbeta med kvalitativ och känslig data. Van av att hantera datamaterial i olika databaser med olika sekretessnivåer.
 • Tidigare erfarenhet av att jobba inom projekt med inrikting mot emotioner i rättsväsendet.
 • Tidigare erfarenhet av att skriva forskningsansökningar och att både självständigt och i grupp driva forskningsprojekt framåt.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Hänsyn kommer att tas till ex. god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka det forskningsarbetet inom forskningsprojekten.

Önskvärt/meriterande i övrigt

 • Tidigare arbetslivserfarenhet inom forskning och utredningsarbete kring kriminologiskt relevanta frågeställningar
 • Utbildning inom projektledning

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, ca 12 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde 2023-04-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av
Stina Bergman Blix, stina.bergmanblix@uu.se, Fredrik Palm 0184715193.    

Välkommen med din ansökan senast den 6 februari 2023, UFV-PA 2023/256.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-04-01 eller enligt ÖK
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/256
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-01-23
Sista ansökningsdag 2023-02-06

Tillbaka till lediga jobb