Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 100 doktorander och har en omsättning om ca 400 mkr. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Vi forskar och undervisar om allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Läs mer på www.physics.uu.se.

Institutionens administrativa stödfunktion består idag av 22 medarbetare, varav 12 är verksamma inom ekonomifunktionen. Övriga medarbetare arbetar inom områdena HR, kursadministration, service och kommunikation.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet. 

Arbetsuppgifter
Anställningen innebär kvalificerat ekonomiarbete vid en eller flera avdelningar inom institutionen. I arbetsuppgifterna ingår löpande redovisningsarbete såsom leverantörs- och kundfakturor och omföringar. Ekonomen ansvarar för att upprätta fullständig budget, prognos och bokslut för projekt och projektgrupp. Efter bokslutet förväntas ekonomen följa upp och analysera resultatet.

I tjänsten ingår även projektadministration för institutionens många externt finansierade forskningsprojekt. Här bistår du forskarnas projektansökningar med budget och kalkylering, hanterar projekt från start till slut, inkl. budgetering, löpande redovisning och uppföljning av projekt, samt rapporterar till de externa finansiärerna. Projektstrukturen är komplex och för att lyckas måste du kunna arbeta mycket strukturerat och hålla god ordning inom och mellan projekt, samtidigt som du håller koll på helheten.

Universitetet är en statlig myndighet och har omfattande regelverk och lagar som måste bevakas och efterföljas. Forskningsprojekten har även många bidragsgivare och finansiärer, bla EU, med olika regelverk och du behöver därför kunna sätta dig in i komplexa anvisningar.

Som ekonom ingår du i institutionens ekonomifunktion tillsammans med ca 12 andra medarbetare och förväntas aktivt bidra till gruppens utveckling av ekonomiadministrativa rutiner. Ekonomifunktionen ingår i institutionens stödverksamhet vilken ger service och support till kärnverksamheten inom områdena ekonomi, HR, kommunikation, och utbildningsadministration. Allmänna institutionsadministrativa uppgifter kan komma att ingå i arbetsuppgifterna.

Institutionen står inför en intern omorganisering vilken kommer att påverka administrationen, särskilt de som jobbar inom ekonomifunktionen. Under 2023 kommer arbetet med detta att intensifieras.

Kvalifikationskrav
Högskoleexamen med inriktning mot redovisning, eller motsvarande kompetens som av arbetsgivaren bedöms som likvärdig. Mångårig erfarenhet av kvalificerat ekonomiarbete inklusive upprättande av budget och bokslut med redovisning och uppföljning. Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift samt goda IT-kunskaper, särskilt i Excel och övriga Office-paketet.

Tjänsten kräver ett nära och gott samarbete med både kollegorna inom ekonomigruppen och individuella forskare, samtidigt som den innebär mycket självständigt arbete. Förmåga att arbeta strukturerat, noggrant och självständigt är därför en förutsättning för att lyckas i rollen. Arbetet kräver initiativförmåga och driv, samt ett intresse för och förmåga att hantera komplexa frågor i parallella processer. Periodvis är arbetsbelastningen hög och du behöver kunna planera och prioritera dina arbetsuppgifter väl. Arbetsuppgifterna kräver ett utåtriktat och proaktivt förhållningssätt och förmåga att kunna ge ett gott bemötande och kommunicera ekonomisk information till personer med annan yrkesbakgrund, både på svenska och engelska. Stor vikt kommer därför att läggas vid personlig lämplighet.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Det är en fördel om du har erfarenhet av ekonomiarbete inom högskolesektorn eller annan offentlig verksamhet. Kvalificerat arbete med redovisning och revision av komplexa projektstrukturer, som tex EU-projekt, är en viktig merit. Kunskaper i förvaltningsrätt, statlig redovisning och universitetets ekonomimodell är mycket meriterande. Även kunskaper i ekonomisystemet Raindance och lönesystemet Primula är meriterande.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är 100 %. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Carolina Wallström-Pan, administrativ chef. carolina.wallstrom-pan@physics.uu.se, Telefon: 018-471 3848.

Välkommen med din ansökan senast den 13 februari 2023, UFV-PA 2023/196.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-02-20
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/196
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-01-19
Sista ansökningsdag 2023-02-13

Tillbaka till lediga jobb