Uppsala universitet, Säkerhetsavdelningen

Har du teknisk bredd, erfarenhet av att arbeta i Microsoft-baserade system och intresse för IT-, cyber- eller informationssäkerhet? Är du problemlösningsorienterad och vill utvecklas tillsammans med dina kollegor i ett prestigelöst säkerhetsteam? Uppsala universitet söker dig som trivs i en tekniskt samordnande roll präglad av frihet och flexibilitet med stora utbildnings- och kompetensutvecklingsmöjligheter. Sök rollen som Informationssäkerhetssamordnare med inriktning IT-/cybersäkerhet idag!

Universitetet erbjuder en fascinerande och samtidigt både historisk och modern arbetsmiljö och har campus både i Uppsala och på Gotland.

Säkerhetsavdelningen vid Uppsala universitet har som uppgift att stötta den övriga verksamheten med frågor rörande säkerhetsskydd, informationssäkerhet, cybersäkerhet, systematiskt brandskyddsarbete, personsäkerhet och campussäkerhet. I dag består Säkerhetsavdelningen av ca 15 medarbetare med olika spetskompetenser och intresseområden som tillsammans genomför utbildnings- och informationsinsatser samt arbetar med riskhantering i form av säkerhetstestning, utredning, granskning, utveckling och uppföljning av säkerhetsarbetet. Säkerhetsavdelningen arbetar reaktivt, proaktivt och kvalitetssäkrande.

Säkerhetsavdelningen är indelad i två enheter; Enheten för fysisk säkerhet samt Enheten för informationssäkerhet. I rollen som Informationssäkerhetssamordnare tillhör du Informationssäkerhetsenheten. På Säkerhetsavdelningen har vi bred kompetens och ett brinnande intresse inom området, och det är en avdelning där du får möjlighet att växa tillsammans med dina kollegor i en hjälpsam och social miljö. Arbetet präglas av stor flexibilitet och frihet under ansvar.

Universitetet har många internationella samarbeten, där du har möjlighet till resor och erfarenhetsutbyten. Inom Säkerhetsavdelningen arbetar vi kontinuerligt med medarbetaranpassad kompetensutveckling, både vad gäller akademisk vidareutbildning, andra kurser och konferenser.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet 

Arbetsuppgifter

 • Reaktivt stötta verksamheten med att förbättra IT-infrastruktur och säkerhetsprocesser genom hantering, analys och utredningar av incidenter/hot mot universitetets IT-infrastruktur och IT-tjänster
 • Verka proaktivt för en högre beredskap vid incidenthantering genom systemövervakning, säkerhetsgranskning och sårbarhetsscanningar av IT-lösningar, säkerhetsrevisioner, informationsspridning och omvärldsbevakning
 • Kvalitetssäkra säkerhetsarbetet genom teknisk och säkerhetsrelaterad support samt medvetenhetsuppbyggnad till verksamheten genom utbildningar och informationsspridning gällande cybersäkerhet, nätverksteknik, kryptering, systemutveckling och kravställningar vid exempelvis upphandlingar av IT-system, och produktutvärderingar
 • Arbete med server- och systemdrift av säkerhetssystem i Microsoftmiljö (Windows), Linux samt VMware vSphere
 • Hantering av brandväggsregler och perimeterskydd

Universitetets funktion för Tjänsteperson i beredskap (Tib) bemannas enligt fastställt schema av personal från säkerhetsavdelningen. Det finns inget krav på denna befattning att ingå i funktionen, men det finns möjlighet att ingå om så önskas.

Kvalifikationskrav
Som sökande till rollen ser vi att du har:

 • Minst 2 års erfarenhet av arbete med drift av Microsoft-baserade system
 • Flerårig erfarenhet av komplexa IT-miljöer
 • Kunskap om, eller erfarenhet av cybersäkerhet och IT-säkerhet
 • Relevant akademisk utbildning eller motsvarande erfarenhet som av arbetsgivaren bedöms likvärdig
 • God kommunikativ förmåga muntligen och skriftligen, på såväl svenska som på engelska

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet, så som att du har en god problemlösande förmåga, tycker om att bearbeta komplexa frågor och att hitta lösningar på komplicerade problem. Du har en god samarbetsförmåga, är lyhörd inför andra och du vill på ett prestigelöst sätt bidra till avdelningens utveckling samt en positiv arbetsmiljö.

Önskvärt/meriterande i övrigt

 • Kunskap om av IDS/IPS-lösningar, sårbarhetsscanning, dator-/nätverksforensik och/eller pen.testning
 • Erfarenhet av VMware vSphere
 • Kunskap om nätverkssäkerhet och/eller nätverksstrukturer
 • Erfarenhet av systemutveckling och/eller scripting

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare (provanställning kan tillämpas). Omfattningen är 100 %. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Veronika Berglund, Enhetschef för Informationssäkerhet 018-471 78 62 / veronika.berglund@uu.se och Rebecca Runberg, Rekryteringskonsult 070 777 50 36 / rebecca.runberg@qsearch.se 

Uppsala universitet ställer höga krav på sina medarbetares säkerhets- och sekretessmedvetenhet. Anställningen kommer att omfattas av säkerhetsprövning enligt säkerhetsskyddslagen (2018:585) med i förekommande fall registerkontroll.

Välkommen med din ansökan senast den 30 januari 2023, UFV-PA 2022/4827.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/4827
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-12-16
Sista ansökningsdag 2023-02-06

Tillbaka till lediga jobb