Uppsala universitet, Uppsala universitet Innovation (UU Innovation)

UU Innovation arbetar med att stödja nyttiggörande av forskningsresultat och kunskapstillgångar framtagna vid Uppsala universitet. Vår målgrupp är forskare, studenter och anställda vid Uppsala universitet, och vi ger stöd i aktiviteter som behövs för att resultat av forskning och utbildning ska komma samhället till nytta utanför akademin. Med ett coachande förhållningssätt genomför vi rådgivning och utbildningsinsatser för att stärka vår målgrupps förmåga till nyttiggörande och jobbar tillsammans med dem för att identifiera, utvärdera och utveckla potentialen för värdeskapande samhällsnytta i deras projekt. UU Innovations kompetens består i att med förståelse för forskningens förutsättningar möjliggöra att forskningsidéer och resultat kan utvecklas till innovationer. I vårt stöd erbjuder vi rådgivning inom bland annat affärsutveckling, avtal, immaterialrätt och finansiering. Tillsammans med universitetets forskare och studenter arbetar vi från tidig idéfas och identifierar olika vägar framåt mot nyttiggörande av deras forskningsresultat/ kunskapstillgångar. Exempel på nyttiggörande är implementering av nya lösningar i befintliga verksamheter, bolagsstart, samarbeten med befintliga företag och affärer baserade på immateriella rättigheter.

UU Innovation är en ingång till det samlade universitetsnära innovationsstödet i Uppsala – ett av de bästa i Sverige och internationellt konkurrenskraftigt. Genom ett nära samarbete med universitetets holdingbolag, UU Invest AB, den globalt topprankade företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre, UIC, samt Drivhuset Uppsala som har ett särskilt uppdrag att stimulera entreprenörskap bland studenter, skapar vi gynnsamma förutsättningar för utveckling av framtidens innovationer och entreprenörskap i Uppsalaregionen. Vi finns i moderna lokaler i Uppsala Science Park.

Vi söker nu en patentingenjör inom life science med fokus på biologi, t. ex. bioteknologi, molekylär- och cellbiologi och tillhörande områden.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
I rollen som patentingenjör inom life science ingår att analysera uppfinningar/forskningsresultat och nya innovativa idéer från forskare och studenter från alla delar av Uppsala universitet. Du får en unik möjlighet att bidra med din energi, erfarenhet och kompetens för att hjälpa forskare och studenter att utveckla sina kunskaper mot nyttiggörande av forskningsresultat och kunskapstillgångar utanför akademin. Tillsammans med övriga IP-rådgivare och avdelningens affärsrådgivare ger du affärsmässiga råd till idégivande forskare kring IP-strategier med fokus på det specificerade området. Rollen innebär att genomföra sökningar i litteratur (både patent- och icke-patentlitteratur), göra patenterbarhetsbedömningar, ge stöd och råd om patentering, samt utforma eventuella patentansökningar. Som patentingenjör ger du även stöd runt avtal, samt bidrar med kontakter med patentkonsulter. Arbetet har en tydlig patentinriktning men vi hanterar även andra immaterialrättsliga områden såsom varumärke, design och upphovsrätt. Att undervisa inom immaterialrätt, avtal och innovation är en viktig del av arbetet då UU Innovation arbetar proaktivt med IP-frågor för studenter på grundutbildning, i universitetets forskarvärld och i strategiska projekt.

Exempel på arbetsuppgifter:

  • Träffa idébärare och diskutera deras idé med syfte att förstå och ringa in vad som är unikt och kan ligga till grund för vidareutveckling till någon form av nyttiggörande. Här ingår att ingående läsa in sig på idén och tekniken för att få en god förståelse för ämnet och teknikområdet.
  • Bedöma om idé/forskningsresultat från idébärare innefattar någon immateriell rättighet som kan/bör skyddas, t. ex. med patent. Ge råd om olika former av skydd för forskningsresultat och vägleda om vad som är lämpligt i olika fall.

Kvalifikationskrav
Vi söker dig som har relevant akademisk examen på avancerad nivå, t.ex. civilingenjörsexamen, eller motsvarande utbildning som arbetsgivaren bedömer som likvärdig i kombination med mångårig erfarenhet som patentombud inom industrin, eller på patentbyrå eller motsvarande. Du har arbetat med att utvärdera potentialen i oprövade idéer och har förståelse för vilket stöd som behövs för utveckling av idéer i tidig fas. Du ska ha erfarenhet av strategiskt IP-arbete, själv ha handlagt patentansökningar, och haft ett eget utredningsansvar. Du ska även ha god kännedom och erfarenhet av patenteringsprocessen och myndighetskrav både nationellt och internationellt och med detta som grund i dialog med forskarna kunna presentera och rekommendera lämplig IP-strategi. Du ska ha goda muntliga och skriftliga kunskaper i svenska och engelska, och vara van att hålla muntliga presentationer.

Som person är det viktigt att du har förmågan att skapa goda relationer och drivs av att skapa värde för vår målgrupp och våra samarbetspartners. Du ska samtidigt bidra till gruppens arbete kring universitetets verksamhet och mål. Du känner dig trygg såväl i akademisk miljö som utanför akademin. Du är en person som värnar dina egna specialistkunskaper och är nyfiken på andras. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet, personliga förmågor och sociala färdigheter så som att:

  • Du är serviceinriktad och har ett brinnande intresse, vilja och förmåga att hjälpa andra.
  • Du har en god samarbetsförmåga, är lyhörd och fokuserar på lösningar snarare än problem. Som person är du prestigelös och kommunikativ.
  • Du är självgående, initiativ- och ansvarstagande.
  • Du har förmåga att snabbt kunna sätta dig in i nya och komplicerade ämnen. Du är strukturerad, flexibel och har en god analytisk förmåga.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Det är meriterande om du själv har examen från forskarutbildning inom området och hemmastadd i forskarmiljöer och har erfarenhet av att hålla i utbildningsmoment. Vi ser gärna att du är eller är på väg mot auktoriserat europeiskt patentombud eller har kunskaper som arbetsgivaren bedömer likvärdiga, framförallt inom den patentjuridiska delen. Det är meriterande om du har erfarenhet av avtalsjuridiska frågeställningar där IP finns med som grund.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare (provanställning kan tillämpas). Omfattningen är 100 %. Tillträde 2023-04-03 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Malin Graffner Nordberg, 018-471 7216

Välkommen med din ansökan senast den 31 januari 2023, UFV-PA 2022/4469.

I denna rekrytering har vi ersatt det personliga brevet med frågor som du besvarar i samband med din ansökan.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/4469
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-11-28
Sista ansökningsdag 2023-01-31

Tillbaka till lediga jobb