Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har fler än 260 anställda och omsätter drygt 260 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida.

Vi söker nu en postdoktoral forskare som ska arbeta i Henrik Ottossons (organisk fotokemi) och Pia Lindbergs, Karin Stensjös och Peter Lindblads forskargrupper (bioteknik). Ottossongruppen är pionjärer i att använda aromaticitet- och antiaromaticitetsbegreppen för olika tillämpningar av fotokemi och har nyligen startat upp forskning om fotokemisk framställning av solbränslen. Lindberg, Stensjö och Lindblads forskargrupper är internationellt ledande i design av genetiskt modifierade cyanobakterier; fotosyntetiska mikroorganismer som kan användas som cellfabriker för direkt framställning av solbränslen, dvs fjärde generationens biobränslen där koldioxid är enda kolkälla. Forskningsmiljön inkluderar därutöver forskare vid RISE Processum i Örnsköldsvik och vid start-up företag i Göteborg. Postdoktjänsten är externfinansierad av Energimyndigheten.

Särskild ämnesbeskrivning: Ljus kan användas som energikälla för framställning av kemikalier inom både bioteknik och organisk kemi. Vi har utvecklat en kombinerad fotobiologisk-fotokemisk metod för produktion av kerosentypa kolväten som kan fungera som hållbara flygbränslen. I metoden används koldioxid som enda kolkälla och (sol)ljus som energikälla. Metoden befinner sig idag ett tidigt utvecklingsstadium (TRL2) och vår ambition med det beskrivna forskningsprojektet är att utveckla metoden till en högre TRL nivå. Postdoken kommer att forska om (i) bioprocessteknik, speciellt utveckling av metoder för kondensation och överföring av flyktiga kolväten från den fotobiologiska reaktorn till den fotokemiska, och (ii) uppskalning av den fotokemiska reaktorn för oligomerisering. Delar av projektet kommer att utföras vid RISE Processum i Örnsköldsvik.

Arbetsuppgifter: I arbetsuppgifterna som postdoktor ingår främst att bedriva forsknings- och utvecklingsarbete. Undervisning kan ingå i arbetsuppgifterna, dock högst en femtedel av arbetstiden.

Arbetsuppgifterna innefattar även (ex.):

  • Utveckla en metod för kondensation av de flyktiga kolväten som framställs i fotobioreaktorerna.
  • Använda och underhålla fotobioreaktorer för odling av fotosyntetiska mikroorganismer.
  • Designa och skala upp fotokemireaktorer för oligomerisering av de flyktiga kolvätena, och optimera den fotokemiska oligomeriseringen.
  • Utföra standardmässiga biologiska, biokemiska och kemiska analyser.
  • Delta i författandet av vetenskapliga artiklar och rapporter.
  • Bistå i handledning av doktorander och examensarbetare.

Kvalifikationskrav: För att kvalificera sig för anställningen som postdoktor ska doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i bioprocessteknik, kemiteknik, tillämpad organisk kemi eller relaterade ämnen vara avlagd. Främst kommer de i fråga för anställning som avlagt doktorsexamen högst tre (3) år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan examen vara äldre än tre år. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.

Bedömningen av ansökningarna baseras framförallt på den sökandes förmåga att bedriva självständig forskning grundad i vetenskaplig skicklighet. Större vikt fästs vid kvaliteten på enskilda vetenskapliga arbeten än på mängden publikationer.

De sökande ska ha:

  • Erfarenhet antingen av design och uppskalning av organkemiska reaktioner eller av bioprocessteknik, speciellt nedströmsprocesser.
  • Erfarenhet av kemitekniska/biotekniska enhetsoperationer, speciellt kondensation och gasseparation.
  • Utmärkta kunskaper i engelska, såväl muntligt som i skrift.
  • En tydlig önskan att arbeta i en tvärvetenskaplig miljö.

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Hänsyn kommer att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka forskningen inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Önskvärt/meriterande:

  • Erfarenheter av organisk fotokemi och/eller samarbete med industrin.

Ansökningsförfarande: Ansökan bör skrivas på engelska och inkludera: (i) ett brev som innehåller en kort beskrivning av dina forskningsintressen och varför du matchar projektet väl; (ii) CV som innehåller en beskrivning av relevanta kunskaper och erfarenheter såväl som publikationslista; (iii) kopior av examensbevis; (iv) namn och kontaktuppgifter till tre referenspersoner tillsammans med information om hur personerna yrkesmässigt är relaterade till dig.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2021-07-01 eller efter överenskommelse (senast 2021-09-01).

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i två år.

Anställningens omfattning: 100%.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Henrik Ottosson +46 18 471 7476 henrik.ottosson@kemi.uu.se, Pia Lindberg +46 18 471 6587 pia.lindberg@kemi.uu.se, Karin Stensjö +46 18 471 6586 karin.stensjo@kemi.uu.se, Peter Lindblad +46 18 471 2826 peter.lindblad@kemi.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 15 juli 2021, UFV-PA 2021/2492.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-07-01 eller efter överenskommelse (senast 2021-09-01)
Löneform Fast Lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/2492
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-06-10
Sista ansökningsdag 2021-07-15

Tillbaka till lediga jobb