Uppsala universitet, Institutionen för lingvistik och filologi

Språkvetenskapliga fakulteten gör under 2021 en satsning på postdoktorala forskare. Syftet är främst att främja yngre forskares möjlighet till vetenskaplig och pedagogisk förkovran inom fakultetens ämnesområden. Upp till tre anställningar är placerade vid Institutionen för lingvistik och filologi med möjlighet till samverkan med övriga postdoktorer över institutionsgränserna. Institutionen för lingvistik och filologi https://www.lingfil.uu.se bedriver forskning och utbildning i ett antal olika språk och språkrelaterade ämnen och utgör en internationell miljö. Institutionens verksamhet täcker många av de klassiska och samtida språken och kulturerna i stora områden av Europa, Asien och Afrika, samt datorlingvistik och lingvistik. Utbildning erbjuds på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Institutionen för lingvistik och filologi söker en till tre postdoktorer inom ett eller flera av följande ämnesområden:

  • Assyriologi
  • Grekiska och bysantinologi
  • Indologi
  • Iranska språk
  • Jämförande indoeuropeisk språkforskning
  • Latin
  • Semitiska språk
  • Sinologi
  • Turkiska språk

Anställningens ämnesrubricering kommer att bestämmas utifrån den av den sökande föreslagna forskningsuppgiftens inriktning. Arbetsuppgifterna består huvudsakligen av egen forskning inom skärningsytan mellan ämnesområdet och det tvärvetenskapliga fältet digital humaniora. Den sökande ska själv lägga fram en plan för arbetets inriktning och utförande. Digital humaniora kommer här att förstås som humanistisk forskning som använder digitala metoder, material och verktyg för att förnya och berika kunskapssökandet. Arbetet ska ha sin hemvist inom ett eller flera av ovan angivna ämnesområden genom att utgå från material som motiveras av språkvetenskapliga, filologiska och/eller litteraturvetenskapliga frågeställningar som behandlas inom dessa ämnesområden. I uppgifterna ingår också att i samspel med övriga forskare och lärare bidra till utvecklingen av institutionens vetenskapliga miljö.

Dessutom kan undervisning och handledning upp till 20 % av heltid ingå. Innehavaren förutsätts ha sin huvudsakliga arbetstid förlagd till arbetsplatsen i Uppsala.

Kvalifikationskrav: Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, i något för arbetsuppgifterna relevant ämne. Examen ska ha avlagts högst tre år före ansökningstidens utgång om inte särskilda skäl föreligger. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer eller andra liknande omständigheter. Dokumenterad kompetens som forskare inom digital humaniora och något av de ämnesområden som anges ovan är också ett krav. Goda kunskaper i engelska, både muntligt och skriftligt, är ytterligare ett krav. Den sökande ska vidare ha sådana personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Urval: Vid urval bland behöriga sökande kommer särskild vikt att fästas vid vetenskaplig skicklighet och originalitet, men även omfattningen, djupet och bredden hos den sökandes tidigare arbeten har betydelse. Tidigare forskningsinsatser som på ett fruktbart sätt förenar digitala och mer traditionella angreppssätt inom språkvetenskaplig, filologisk och/eller litteraturvetenskaplig forskning kommer att räknas som särskilt meriterande. Urvalsprocessen kommer även att i hög grad att ta hänsyn till i vilken mån forskningsplanen klargör på vilket sätt den planerade forskningsinsatsen bygger på den sökandes tidigare arbeten och hur den kan komplettera och förstärka institutionens befintliga forskningsmiljö. Härvid kommer särskilt projekt med relevans för flera av de nämnda ämnesområdena att räknas som värdefulla.

Eftersom undervisning kan ingå, kommer även dokumenterade pedagogiska meriter att tillmätas vikt. Universitetet kommer främst att beakta den som efter en helhetsbedömning av dokumenterade meriter, kompetens och skicklighet bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra de aktuella arbetsuppgifterna samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Ansökan: I ansökan ska ingå en plan om maximalt 5 sidor (exkl. referenser) som beskriver den forskning som den sökande planerar att bedriva inom ramen för anställningen. Av forskningsplanen ska också framgå hur den sökande avser att publicera resultaten. Ansökan ska dessutom innehålla CV, publikationslista, samt vidimerade kopior av examensbevis och betyg. Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas. Vi ser gärna att minst två referenspersoner (e-postadress och telefonnummer) anges.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2021-09-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i två år enl centralt kollektivavtal.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Institutionens biträdande prefekt, Mats Dahllöf, e-post: mats.dahllof@lingfil.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 31 maj 2021, UFV-PA 2021/1811.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning.
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/1811
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-05-06
Sista ansökningsdag 2021-05-31

Tillbaka till lediga jobb