Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se.

Beskrivning: Avdelningen för röntgenfysik inkluderar programmet Energimaterialens fysik (Condensed Matter Physics of Energy Materials) och bedriver forskning för att utveckla förståelse för elektroniska egenskaper på atomnivå i nya funktionella material för applikationer inom energi- och miljövetenskap.Vi söker en forskare i kondenserade materiens fysik för syntes och experimentella undersökningar av material under extrema förhållanden.

Arbetsuppgifter: Forskningen kommer att bedrivas inom ramen för de samarbeten som avdelningen har i ämnet inom Institutionen för fysik och astronomi samt Institutionen för teknikvetenskaper. Speciellt syntes av enkristaller för detaljerade studier av de egenskaper som påverkar laddningsdensitetsvågor och supraledning hos material såsom järn pnictider, TMDs och liknande material inom existerande VR projekt. Forskningen är inriktad mot undersökningar av enkristaller i extrema miljöer såsom höga tryck, höga magnetiska fält och låga temperaturer där studierna innehåller magnetiska mätningar och transportmätningar.  Vi söker en person som kan ta ansvar och mycket självständigt driva forskning, men också ska kunna arbeta produktivt i en större forskargrupp.

Kvalifikationskrav: Sökanden ska ha avlagt doktorsexamen, eller har en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen, inom kondenserade materiens fysik eller motsvarande område. Sökanden ska också ha dokumenterad erfarenhet genom goda publikationer inom området och de specifika detaljer som beskriv i arbetsbeskrivningen. Sökanden bör redan ha flera års postdoktorserfarenhet. Erfarenhet av att syntetisera enkristaller kombinerat med fundamentala studier av laddningsdensitetsvågor och supraledning i extrema miljöer är ett krav. Erfarenhet av att använda diamantstädcell, utföra PPMS mätningar och transportmätningar är meriterande. Stor vikt kommer också läggas vid personliga egenskaper såsom självständighet, driv och god samarbetsförmåga samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom forskargruppen. Vi kräver också mycket goda muntliga och skriftliga kunskaper i engelska.

Ansökan: Ansökan ska innehålla ett personlig brev (max 1 sida) som beskriver den sökandes samt dennes kvalifikationer och intressen. Den ska också innehålla ett CV, kopia av intyg på avlagd doktorsexamen, kontaktinformation till två oberoende referenspersoner, samt en lista över den sökandes forskningsartiklar.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2021-09-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidare.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Håkan Rensmo Professor vid Institutionen för fysik och astronomi, Röntgenfysik, Mobil: 070-1679145 hakan.rensmo@physics.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 12 maj 2021, UFV-PA 2021/1665.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 20210901
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/1665
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-04-29
Sista ansökningsdag 2021-05-12

Takaisin avoimiin työpaikkoihin