Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 125 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid 10 forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se.

Projektbeskrivning: Förmågan att kontrollera ett materials elektriska, optiska eller magnetiska egenskaper är central för modern teknologi. I projektet utvecklar och tillämpar vi teori och beräkningsmetoder för koherent kontroll av kvanttillstånd i material. Med hjälp av den kvantmekaniska beskrivningen av interaktionen mellan ultrasnabba laserpulser och materia kan vi simulera hur ett materials egenskaper påverkas av koherent ljus. Av speciellt intresse är material med starkt korrelerade frihetsgrader, då vi vet att dessa material är synnerligen känsliga för extern påverkan. Metoder som används i projektet är till exempel tidsberoende täthetsfunktionalteori sammansatt med mulekyldynamik, samt dynamisk medelfältsteori. I nära samarbete med experimentella grupper undersöker vi hur material förändras på kvantmekanisk nivå, och hur materialets makroskopiska egenskaper kan påverkas med minimala energiförluster.

Den teori som utvecklas i projektet sammansatt med de senaste årens landvinningar inom experimentell metodik möjliggör en helt ny inblick i de kvantmekaniska processer som bestämmer materialens makroskopiska egenskaper. Doktorandprojektet syftar till att accelerera materialvetenskaplig grundforskning utveckla grundläggande principer för energieffektivitet och prestanda i teknikkomponenter på materialnivå.

Forskningsmiljö: Avdelning av materialteori vid Uppsala universitet erbjuder en miljö av världsklass för materialteoriforskning, med intressen som spänner från starkt korrelerade system till atomistiska spinnsimuleringar och första-princip beräkningar av ett mycket brett spektrum av funktionella material samt studier av modell-Hamiltonianer. Avdelningen har för närvarande cirka 80 aktiva forskare, varav ungefär hälften är doktorander. Arbetet kommer att handledas av Dr. Oscar Grånäs.

Kvalifikationskrav: För att vara behörig för forskarutbildning krävs grundläggande behörighet, dvs. avlagt en examen på avancerad nivå, eller fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, eller i huvudsak motsvarande kunskaper.

Det är önskvärt att du har en masterexamen i fysik, kemi, elektroteknik, tillämpad matematik eller motsvarande erfarenhet. Fördjupad kunskap inom elektronstrukturteori, molekyldynamisksimuleringar, kvantmekanik eller beräkningsvetenskap är meriterande.

För anställning som doktorand krävs att du är antagen till forskarutbildning, där graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning är avgörande. Information om utbildning på forskarnivå, behörighetskrav och antagningsbestämmelser finner du här.

Vi lägger stor vikt vid dina personliga kvalifikationer. Du måste ha en stark motivation för forskningsprojektet och kunna bidra med kreativa idéer. Projektet kräver att du kan arbeta självständigt, men att du också har god samarbetsförmåga eftersom arbetet kommer att drivas i nära samarbete med andra forskare, såväl inom gruppen som utanför, både inom landet och internationellt. Du behöver också ha goda kunskaper i engelska, motsvarande svensk gymnasienivå, för att kunna interagera och publicera internationellt.

Bedömningskriterier: Rangordningen av de sökande kommer att baseras på betyg från grundutbildningen, på grundutbildningens profil och eventuell ytterligare erfarenhet av forskning inom områden med relevans för forskningsprojektet. Sådan ytterligare erfarenhet ska finnas dokumenterad och bifogas ansökan, t.ex. genom artiklar som publicerats i internationella vetenskapliga tidskrifter eller genom anställning vid företag eller institutioner som är verksamma inom forskningsområdena. Stor vikt kommer också att läggas på sådana personliga kvalifikationer som krävs för projektet, samt på personlig lämplighet.

Vid tillsättningen av tjänsten avser vi att rekrytera den eller de personer som i en helhetsbedömning av kompetens, skicklighet, personlig lämplighet och dokumenterade kvalifikationer bedöms lämpligast att genomföra och utveckla projektet och att bidra till en positiv utveckling av institutionen för kemi. Intervjuer kommer att genomföras med de mest lämpliga kandidaterna, genom besök hos oss eller på elektronisk väg.

Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla ett personligt brev som beskriver den sökandes vetenskapliga intressen och motivation för att bli doktorand. Ansökan ska dessutom innehålla ett CV samt kopior på relevanta betyg. Bifoga gärna också en kopia av mastersuppsats (färdig eller utkast). Två rekommendationsbrev får gärna inkluderas i ansökan. Referenstagning kan också komma att ske under rekryteringsprocessen.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2021-06-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Oscar Grånäs, tel: +46-(0) 18-471 3568, email: oscar.granas@physics.uu.se. .

Välkommen med din ansökan senast den 12 februari 2021, UFV-PA 2021/8.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 20210601
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/8
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-01-15
Sista ansökningsdag 2021-02-12

Tillbaka till lediga jobb