Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Vi söker dig som vill medverka till omställningen till ett hållbart transportsystem. Doktorandtjänsten är vid Avdelningen för elektricitetslära vid Institutionen för Elektroteknik, Ångströmlaboratoriet.

Projektbeskrivning: Energiomställningen i Sverige innebär en stor förändring för transportsektorn genom övergången till mer eldrift. Detta doktorandprojekt har som mål att utveckla nya miljövänliga elmotorer och därmed bidra till elektrifieringen av transportsektorn.

Majoriteten av elmotorerna inom elektromobilitet har permanentmagneter med sällsynta jordartsmetaller. Detta forskningsprojekt syftar till att designa elmotorer utan sällsynta jordartsmetaller för elektromobilitet med speciellt fokus på Scanias applikationer inom tunga transporter såsom bussar och lastbilar. Olika typer av elmotorer kommer att designas och utvärderas. Både elektromagnetisk och mekanisk design kommer studeras.

Swedish Electromobility Centre (http://emobilitycentre.se/) är ett nationellt centrum för elektromobilitet med partners från svenska universitet och svensk industri. Detta forskningsprojekt kommer bedrivas i nära samarbete med Scania CV AB inom ramen för Swedish Electromobility Centre som bland annat innebär att doktoranden kommer ingå i ett doktorandnätverk som håller regelbundna träffar, sommarskolor m.m. Forskargruppen vid Uppsala universitet har lång erfarenhet av forskning om olika typer av elektriska maskiner samt en stor laborativ verksamhet.

Vi erbjuder ett varierande och spännande arbete som utformas av doktoranden och forskargruppen tillsammans.

Arbetsuppgifter: Arbetet kommer huvudsakligen utföras med hjälp av FEM-baserade multifysiksimuleringar men innefattar också design och uppförande av en prototypmotor samt experiment. Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Behörighet: Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå eller civilingenjörsexamen inom relevant område
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå, med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper

Kvalifikationskrav:

  • Grundexamen eller motsvarande enligt ovan inom området elektroteknik, teknisk fysik, energisystem, eller liknande.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift
  • En stark motivation och förmåga att jobba individuellt är meriterande.
  • Erfarenhet av FEM-baserade simuleringar i exempelvis Comsol eller Ansys Maxwell är meriterande. Det är även meriterande med kunskaper om elektriska maskiner samt experimentell erfarenhet.

Ansökningsförfarande: Ansök via länken nedan. Ansökan ska innehålla ett brev där du kort beskriver dig själv och dina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och övriga handlingar som du önskar åberopa. Vi vill att du lämnar uppgifter om referenspersoner och/eller bifogar rekommendationsbrev.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: Enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Sandra Eriksson, 018-4715823, sandra.eriksson@angstrom.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 6 april 2020, UFV-PA 2020/817.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/817
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-03-04
Sista ansökningsdag 2020-04-06

Takaisin avoimiin työpaikkoihin