Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har fler än 230 anställda och omsätter drygt 220 miljoner kronor. Vid institutionens sju program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. För mer information besök vår hemsida.  

Forskningen inom programmet för Molekylär Biomimetik spänner över ett brett område från biofysik och avancerad spektroskopi, till mikrobiell och syntetisk metallorganisk kemi, med särskild tonvikt på ljusinducerade elektronöverföringsreaktioner. Vi studerar mekanismer i redoxaktiva enzymer, mestadels från fotosyntetiska organismer, och katalys av (huvudsakligen) vattenoxidation och vätgasproduktion. Studier av naturligt förekommande system utgör basen för vår strävan att framställa metallorganiska molekyler och material, som har sådana strukturella eller katalytiska egenskaper att de efterliknar enzymers aktiva centrum. Programmet har nyckelkompetens inom membrane inlet mass spectrometry (MIMS) och elektronspinnresonans (EPR), röntgenabsorption och optisk fluorescens spektroskopi.

Arbetsuppgifter: Du kommer att ingå i en internationell arbetsgrupp med uppgiften att studera reaktionsmekanismer hos biologiska energiomvandlingsenzym, såsom Fotosystem II, nitrogenas och hydrogenas, samt bedriva funktionella och strukturella studier av molekylära och nanostrukturerade katalysatorer. Du kommer att ha en stödfunktion i gruppen genom att utföra en rad uppgifter, såsom att installera, använda och underhålla mätinstrument, samt skriva analysprogramvara och göra DFT-beräkningar. Fokus kommer att ligga på röntgenspektroskopi och –kristallografi, vilket inbegriper resor till synkrotroner och frielektronlaseranläggningar.

Kvalifikationskrav: Den sökande skall ha doktorsexamen i kemi eller fysik, företrädesvis med inriktning mot biofysikalisk kemi eller biofysik. Omfattande erfarenhet inom röntgenspektroskopi, samt programmering av mjukvaror för dataanalys och intrumentstyrning är ett krav. Erfarenhet med DFT-beräkningar, biofysikaliska tekniker såsom FTIR, fluorescens och elektrokemi, samt att arbeta med biologiska prover såsom Fotosystem II och/eller artificiell fotosyntes är ett krav. Den sökande förväntas ha goda kunskaper i engelska. 

Vi kommer att lägga stor vikt vid personlig lämplighet. Hänsyn kommer att tas till 
god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka det administrativa arbetet inom avdelningen samt bidra till dess framtida utveckling.

Önskvärt/meriterande: Kunskaper i svenska är meriterande. 

Instruktioner för ansökan: Ansökan bör innehålla personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter. Ansökan bör även innehålla CV, examensbevis eller motsvarande samt övrigt som du önskar åberopa (kopior av betyg, uppgifter till referenser, rekommendationsbrev etc.). 

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2020-03-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning, provanställning kan tillämpas.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av Johannes Messinger, +46701679843, johannes.messinger@kemi.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 5 december 2019, UFV-PA 2019/3998.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast Lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/3998
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-11-22
Sista ansökningsdag 2019-12-05

Tillbaka till lediga jobb