Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper, LUVAL

Institutionen för geovetenskaper vid Uppsala universitet är Sveriges största och bredaste institution av sitt slag med cirka 200 anställda. Vår forskning sträcker sig inifrån jordens kärna ut till atmosfären, från mikroskopiska mineral och fossil till hur berg och oceaner bildas, från tiden för jordens födelse fram till idag. Vi kartlägger jordens och livets utveckling över flera miljarder år och studerar sambandet mellan atmosfären och haven med hänsyn till klimatförändringar och hållbar utveckling. För mer information se: www.geo.uu.se eller besök oss på: www.facebook.com/geouppsalauniversity/.

Forskningsprogrammet Luft-, vatten- och landskapslära (LUVAL), bedriver forskning och undervisning inom ämnena hydrologi, meteorologi, miljöanalys och naturgeografi. För mer information se: www.geo.uu.se/forskning/luval/. För mer information och relevanta publikationer hänvisas även till forskningsgruppen Is, klimat och miljö (ICE).

Vi söker nu en forskare i fjärranalys inom snöhydrologi för en tidsbegränsad anställning mellan 190101 - 200115, med eventuell möjlighet till förlängning.

Projektbeskrivning: Projektet SNODDAS - Snödistribution och data assimilering för bättre vårflodsprognoser och hållbarare reglering av vattenkraftsmagasin har bidrag från Energimyndighetens utlysning Hållbar vattenkraft (Proj.nr 46424-1) och är ett samarbete mellan SMHI, Uppsala universitet och företrädare för vattenkraftbranschen.

Arbetsuppgifter: Forskningen inom projektet omfattar användning av fjärranalytiska data för att få fram distribuerat snövattenvärde i avrinningsområden till vattenkraftsdammar. Arbetet strävar till förbättrade prognoser av snövattenvärden uppströms kraftverksdammar för att underlätta prognoser av tillrinning till kraftdammar och på så sätt underlätta de operationella villkoren för vattenkraftsbranschen. Arbetet innebär metodutveckling av användandet av aktiv och passiv mikrovågsdata i kombination med optiska produkter samt markobservationer för att erhålla snövattenvärden i hög upplösning. Fältarbete kan förekomma.

Kvalifikationskrav: Doktorsexamen i hydrologi/naturgeografi eller närliggande områden med fjärranalytisk inriktning. Tidigare erfarenheter av snöhydrologi. Flytande kunskaper i engelska. Kandidaten ska kunna arbeta självständigt och bidra till en fortsatt utveckling av projektet.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Kunskap kring passiv och aktiv mikrovågsdata är nödvändigt, samt erfarenhet av tillämpningar på snö är önskvärt. 

Ansökan: Ansökan ska innehålla ett aktuellt CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och övriga handlingar som sökanden önskar åberopa. Dessutom bör en beskrivning av den sökandes tidigare erfarenhet av forskning och hur detta relaterar till det beskrivna projektet lämnas in (maximalt 2 sidor).

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten och lika villkorsfrågor är viktiga för oss vid Institutionen för geovetenskaper. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2019-01-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2020-01-15, med eventuell möjlighet till förlängning.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Veijo Pohjola, professor. Tel. 018-471 2509, e-post: veijo.pohjola@geo.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 2 december 2018, UFV-PA 2018/3551.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-01-01
Löneform Fast Lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/3551
Facklig företrädare
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
Publicerat 2018-10-30
Sista ansökningsdag 2018-12-02

Tillbaka till lediga jobb