Uppsala universitet, Institutionen för medicinska vetenskaper

Forskargruppen i reumatologi med inriktning mot systemisk autoimmunitet vid Institutionen för medicinska vetenskaper söker en forskare. Forskargruppen studerar inflammatoriska reumatiska sjukdomar, såsom systemisk lupus erythematosus (SLE) och Sjögrens syndrom. Vi har en omfattande verksamhet där vi undersöker arvsmassan och celler från patienter och friska personer, där syftet är att förstå orsaken till sjukdomsprocesserna så att ny och effektiv behandling kan utvecklas. Vi samarbetar i nationella och internationella nätverk med kliniker och forskare, men även med läkemedelsindustrin. För mer information om forskargruppen se: http://www.medsci.uu.se/forskning/reumatologi/

Arbetsuppgifter
Vår forskargrupp har bidragit till att identifiera genvarianter (single nucleotide polymorphisms, SNPs) i >25 genområden som är associerade med ökad risk att utveckla SLE. Vissa av dessa risk-SNP:ar är även kopplade till en svårare sjukdom och till specifika sjukdomsmanifestationer. De underliggande molekylära mekanismerna som leder till sjukdom är till stor del okända. Detta projekt syftar till att bestämma hur genetiska riskvarianter vid reumatiska sjukdomar påverkar immunsystemet. Arbetet innefattar att utveckla in vitro-metoder för att undersöka funktionella effekter av genetiska riskvarianter och att applicera dessa på primära celler från genotypade friska blodgivare och SLE-patienter. Vår nya medarbetare ska självständigt planera och utföra studierna samt presentera data.

Kvalifikationskrav:

  • Doktorsexamen i relevant område, t ex immunologi, molekylärbiologi, molekylärgenetik, biomedicin, medicin, bioteknologi eller farmakologi.
  • Dokumenterad erfarenhet av cell- och molekylärbiologiskt arbete i primära celler och/eller cellinjer.
  • Dokumenterade avancerade kunskaper inom något av följande områden i) immunologi ii) cellbiologi iii) genetik
  • Sökanden skall vara flytande i skriftlig och muntlig engelska

Önskvärda/meriterande kunskaper:

  • Dokumenterad erfarenhet av flödescytometri, EMSA, reporter-assays, gene-silencing/editing eller andra metoder för att bestämma den funktionella effekten av genetiska polymorfier.
  • Dokumenterad erfarenhet av genetisk och/eller bioinformatisk analys

Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet, i synnerhet förmåga att arbeta tillsammans med andra forskare, läkare och bioinformatiker. Det är också viktigt att du kan arbeta självständigt och ta ansvar.

Vi inbjuder särskilt dig som är i inledningen av din forskarkarriär att söka denna befattning.

Ansökan:  Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande beskriver motiveringen till att söka denna tjänst samt relevanta kvalifikationer. Ansökan ska också innehålla en meritförteckning (CV) med kopior av examensbevis, en lista över ev. publikationer och examensarbete samt övriga dokument som t.ex. kontaktinformation för referenspersoner. Ange tidigaste möjliga startdatum.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning

Tillträde: Snarast

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning, 2 år

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av
Professor Lars Rönnblom (lars.rönnblom@medsci.uu.se)
Dr Niklas Hagberg (niklas.hagberg@medsci.uu.se)

Välkommen med din ansökan senast den 25 februari, 2018, UFV-PA 2018/193

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/193
Facklig företrädare
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
Publicerat 2018-02-01
Sista ansökningsdag 2018-02-25

Tillbaka till lediga jobb