Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 6G kommunikation och trådlösa sensornät men även forskning och utbildning inom Life Science, hälsoteknik, smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 160 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsolösningar vid Ångströmlaboratoriet.

Tjänsten kommer att vara placerad vid avdelningen för elektricitetslära, vid institutionen för Elektroteknik. Här hittar du en trevlig arbetsmiljö med ett aktivt doktorandnätverk och en mängd experimentella projekt. Avdelningen samarbetar med svenska företag - offentliga och privata - och intressenter inom de olika forskningsområdena. Vi ser fram emot din ansökan. Var med och bygg framtiden med oss!

Forskningsprojekt
Dammsäkerhet är ett mycket viktigt begrepp inom vattenkraft. En dammanläggning som inte är säker riskerar inte bara stora ekonomiska och miljömässiga värden, även människors liv. Ett av säkerhetssystemen som finns vid en damm är utskovsluckor som kan öppnas och avbörda vatten. Detta kan förhindra att dammen översvämmas och i värsta fall havererar. Vid högflödessituationer brukar ofta det yttre elnätet vara nedsläckt vilket gör att turbinerna inte kan användas som vanligt för att transportera vatten från den övre till den nedre reservoaren. 

Projektet syftar till att vidareutveckla en testad elektrisk dumplast som kopplas in där man kan hantera den elektriska effekten om elnätet är ur funktion. Genom en sådan dumplast kan aggregatet öka på avbördningsförmåga då det är för mycket vatten och säkerheten vid dammanläggningen höjas.

Vi kommer att arbeta med simuleringsmodeller, nedskalade fysiska modeller och tester vid större anläggningar för Vattenkraft. En bra fysikalisk förståelse krävs då vi vill undvika elektrolys. Målet är att till slut designa laster som överstiger 100 MW i effekt.

Vi vill se att personen som doktorerar hos oss har ett intresse för elektricitetslära och ingenjörsmässighet då projektet är multidisciplinärt och tränger samarbetsförmåga.

Du kommer att handledas av minst två handledare. Institutionen erbjuder även ett lönetillägg till doktorander vid institutionen för Elektroteknik.

Arbetsuppgifter

 • Finita elementsimuleringar av vattenfyllda elektroder av olika design och struktur
 • Simulera reglerstrategier för en elektrisk dumplast som kopplas till en Vattenkraftgenerator
 • Nedskalade experiment för att verifiera numeriska modeller samt studera elektrolys i växelström
 • Industrikontakter för design och upphandling av ett uppskalat system
 • Medverkan i pilotprojekt då systemet ska skalas upp och testas i en storskalig kraftstation
 • Dokumentera och presentera resultaten från projektet
 • I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annan institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Kvalifikationskrav

 • Civilingenjörsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara masterexamen, inom teknisk fysik, Elektroteknik, Energisystem eller motsvarande
 • Mycket goda kunskaper i svenska och engelska i tal och skrift.
 • Vi lägger stor vikt vid att vara självgående, då att doktorera innebär att kunna fokusera intensivt på en arbetsuppgift. Vi värderar samarbetsförmåga för vi arbetar även med gemensamma uppgifter i fokuserade team. Du bör vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp. 

Önskvärt/meriterande i övrigt

 • Erfarenhet av arbete med elektriska installationer, eller mätsystem
 • Numerisk simulering av fysiska komponenter
 • Kunskap om reglerteori och hur den kan tillämpas 

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde snarast enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala 

Upplysningar om anställningen lämnas av: Urban Lundin, urban.lundin@angstrom.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 31 maj, 2024, UFV-PA 2024/1660.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1660
Facklig företrädare
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-13
Sista ansökningsdag 2024-05-31

Tillbaka till lediga jobb