Uppsala University, Faculty of Medicine

SciLifeLab är ett nationellt centrum för storskalig, datadriven och hypotesdriven forskning inom molekylär biovetenskap. Science for Life Laboratory (SciLifeLab) drivs gemensamt av UU, KTH, KI och SU. SciLifeLab söker nu en excellent forskningsgruppsledare för att stärka forskningsmiljön i Uppsala. Institutionsplacering görs inom vetenskapsområdet för medicin och farmaci och bestäms i samband med anställning. Läs gärna mer om verksamhetens arbete på: www.scilifelab.se.

Beskrivning av ämnesområdet: Precisionsmedicin innefattar förståelse av de processer och faktorer som ligger till grund för hälsa och sjukdom. Precisionsmedicin utnyttjar dessa insikter för att generera, analysera och tolka data som kan användas för att på ett optimalt sätt undersöka och behandla enskilda patienter. Tillämpningar finns inom forskning om sjukdomars uppkomst och förlopp, samt för molekylär diagnostik och utveckling av nya strategier att behandla sjukdomar. Forskningsinriktningen kan omfatta grundläggande metodutveckling, studier av sjukdomsmodeller eller patientgrupper, samt utveckling av diagnostik och behandling vid olika sjukdomar med hänsyn till individens speciella förutsättningar och behov.

Arbetsuppgifter:  Forskning, undervisning och administration. I arbetsuppgifterna ingår också att handleda doktorander i deras forskningsprojekt samt att delta i grundutbildningen vid institutionen. Det ingår även att följa utvecklingen inom precisionsmedicin och samhällsutvecklingen i övrigt, som har betydelse för arbetet vid universitetet. Administrativa arbetsuppgifter samt interna och externa förtroendeuppdrag kan förekomma. Anställningen är tänkt att leda till utveckling av en oberoende forskningsprofil inom precisionsmedicin. Den som får den aktuella anställningen förväntas bidra till universitetets långa tradition att utveckla metoder och teknologier för molekylär analys, samt stärka universitetets bidrag till SciLifeLab (www.scilifelab.se).

Anställningsperiod: En anställning som biträdande universitetslektor är en sexårig meriteringsanställning. Om särskilda skäl föreligger kan dock anställningen förnyas. En biträdande universitetslektor kan ansöka om och prövas för befordran. Om den biträdande universitetslektorn bedöms vara lämplig och uppfyller kraven för befordran ska han eller hon befordras och tillsvidareanställas som universitetslektor.

Behörighetskrav: Behörig att anställas som biträdande universitetslektor är enligt 4 kap. § 12a högskoleförordningen den som har avlagt doktorsexamen eller har uppnått motsvarande vetenskaplig kompetens. Främst bör den komma i fråga som har avlagt doktorsexamen eller har nått motsvarande kompetens högst fem år före ansökningstidens utgång.

Enligt § 38 Anställningsordning för Uppsala universitet (AO) krävs pedagogisk skicklighet i enlighet med § 23 AO. Den sökande bör ha genomgått för verksamhet inom universitetet relevant högskolepedagogisk utbildning, omfattande fem veckor eller ha förvärvat motsvarande kunskaper. Om sådan meritering ej kunnat genomföras före anställningen ska den behörighetsgivande högskolepedagogiska utbildningen genomföras under de första två anställningsåren.

Enligt universitetets anställningsordning gäller vidare som allmänt behörighetskrav för lärare att ha de personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

Den sökande ska ha dokumenterad förmåga att undervisa på svenska eller på engelska. Om särskilda skäl föreligger kan den som inte har förmåga att undervisa på svenska förutsättas erhålla denna förmåga inom två år.

Bedömningsgrunder: Vid urval bland behöriga sökande kommer vikt att fästas främst vid vetenskaplig skicklighet och därefter vid pedagogisk skicklighet. Särskild vikt kommer att fästas vid den sökandes förutsättningar att bidra till framtida utveckling av såväl forskning som utbildning. Teknik- och metodutveckling inom precisionsmedicin är meriterande.

Vid bedömning av vetenskaplig skicklighet ska i första hand vetenskaplig kvalitet beaktas. Även forskningens omfattning, främst med avseende på djup och bredd samt relevans för tjänsten ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla forskning och utbildning på forskarnivå, förmåga att i konkurrens erhålla medel för forskning, liksom visad förmåga till interaktion både inomvetenskapligt och med det omgivande samhället tillmätas betydelse. Se även §§ 20-21 AO och § 11 Riktlinjer och bedömningsgrunder för rekrytering och befordran vid vetenskapsområdet för medicin och farmaci (RB).

Vid bedömning av pedagogisk skicklighet ska i första hand pedagogisk kvalitet beaktas. Även omfattning, såväl bredd som djup, ska tillmätas betydelse. Vidare ska förmåga att planera, initiera, leda och utveckla utbildning och undervisning, liksom förmåga att relatera undervisningen till aktuell forskning, tillmätas betydelse. Även förmåga till interaktion om högskolepedagogiska frågor med aktörer inom och utom universitetet ingår i den pedagogiska skickligheten. Se även §§ 22-23 och 38 AO och § 12 RB.

Administrativ skicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas viss vikt. Med administrativ skicklighet avses även entreprenörskap. Administrativ skicklighet visas bland annat genom förmåga att planera, organisera och prioritera arbetet på ett effektivt och för ändamålet anpassat sätt samt genom förmåga att ange och hålla tidsramar. Till skickligheten räknas övergripande verksamhetsplanering samt förmåga att hantera resurser på ett sätt som speglar verksamhetens prioriteringar liksom förmåga att arbeta strukturerat och utifrån en medvetenhet om mål och kvalitet. Se även §§ 28-29 AO och § 13 RB.

Ledningsskicklighet är betydelsefull för anställningen och kommer att tillmätas viss vikt. Ledningsskicklighet visas genom förmåga att leda verksamhet och personal, fatta beslut, ta ansvar samt motivera och förse andra med de förutsättningar som krävs för att effektivt nå gemensamma mål. Förmåga att samordna gruppen såväl som att bidra till att skapa engagemang, delaktighet och arbetsglädje samt förmåga att hantera konflikter utgör ytterligare exempel på visad skicklighet. Se även §§ 30-31 och § 13 RB.

När universitetet anställer nya lärare kommer de sökande att väljas som efter en kvalitativ helhetsbedömning av kompetens och skicklighet uppfattas ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter samt bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn, fackligt uppdrag, militärtjänst eller liknande beaktas som arbetslivserfarenhet och bör anges i meritförteckningen.

Samtliga meriter ska vara dokumenterade så att både kvalitet och omfattning kan bedömas. Personlig lämplighet kommer att tillmätas betydelse.

Jämställdhetsaspekten ska tillämpas vid anställning om det efter en kvalitativ bedömning visar sig att två sökande av olika kön har likvärdiga eller i det närmaste likvärdiga meriter och om ettdera könet är underrepresenterat (utgör mindre än 40 % inom aktuell befattningskategori och på aktuell arbetsplats). Sökandes föräldraledighet, deltidsarbete på grund av vård av barn eller liknande, kommer att beaktas som meriterande arbetslivserfarenhet.

Övrigt: Anställningen är kopplad till SciLifeLab-programmet, vilket innebär en basfinansiering om 14 miljoner kronor över sex år.

För regler och riktlinjer, se:

Riktlinjer och bedömningsgrunder

Anställningsordning vid Uppsala Universitet

För instruktioner för ansökan till läraranställningar se: Meritportföljer. Regler och riktlinjer

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: Efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning på heltid, max 6 år.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: dekanus Karin Forsberg Nilsson, karin.nilsson@igp.uu.se, 018-471 4158.

Välkommen med din ansökan senast den 15 mars 2022, UFV-PA 2022/156.

Type of employment Temporary position
Contract type Full time
First day of employment By agreement
Salary Salary will be set individually
Number of positions 1
Full-time equivalent 100%
City Uppsala
County Uppsala län
Country Sweden
Reference number UFV-PA 2022/156
Union representative
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Published 28.Jan.2022
Last application date 15.Mar.2022 11:59 PM CET

Return to job vacancies