Uppsala universitet, Institutionen för farmaceutisk biovetenskap

Institutionen för farmaceutisk biovetenskap har 140 anställda samt ett flertal gästforskare och stipendiater. Institutionen har femton forskargrupper/forskningsområden med en gemensam administration och vi bedriver forskning och undervisning inom farmaceutisk cellbiologi och bioteknologi, biokemi, immunologi, proteinläkemedelsdesign, biologiska läkemedel/bioteknologi, farmakologi, läkemedels- och drogberoende, farmakognosi, galenisk farmaci, biofarmaci, farmakokinetik och kvantitativ farmakologi , bioinformatik, avbildande masspektrometri, molekylär neurofarmakologi, samt toxikologi och läkemedelssäkerhet. Mer information om institutionen och dess verksamhet finns på www.farmbio.uu.se.

Forskning i farmakognosi använder naturens kemi som en källa och inspiration till nya läkemedel. Vi söker nu någon som är intresserad att arbeta i en kreativ och internationell miljö med inriktning på naturprodukters kemi och farmakologiska aktivitet.

Arbetsuppgifter: Forskning kring antimikrobiella peptider och andra naturprodukter.

I arbetet ingår primärt forskning, med viss administration och undervisning i begränsad omfattning, max 20%.

Forskningsarbetet går ut på att studera naturprodukter, som utgångsmaterial för upptäckt av läkemedel för infektion och inflammation. Framförallt kommer du att arbeta med peptider. Peptidextraktioner från både processad vävnad och växter ska testats för aktivitet mot bakterier och svamp. Extraktens sammansättning ska kartläggas och aktiva peptider karaktäriseras. Verkningsmekanism, effekt på sårläkning immunsvar, och antiinflammatoriska egenskaper, samt deras förmåga att oskadliggöra bakteriella toxiner ska även beröras, delvis genom externa samarbeten. Organismer som används i traditionell medicin, framförallt kinesisk medicin, kommer också att vara en del av utgångsmaterialet.

Som forskare förväntas du arbeta självständigt och i nära samarbete med övriga gruppmedlemar och experter inom området. Du kommer att ansvara för apparatur relevant för egen forskning och förväntas bidra aktivt till forskningsmiljön. Det finns möjlighet att handleda examensstudenter inom projektet.

Kvalifikationer: PhD i farmakognosi, eller närstående ämne. Goda förkunskaper i preparativ kromatografi och peptidsekvensering genom masspektrometri med tillhörande bioinformatiska redskap. Du ska ha erfarenhet av masspektrometri-imaging och mikroskopi, t ex av växter. Du ska ha kunskap om botanik, och odling av organismer in vitro. Du skall ha erfarenhet att leda projekt, samt erfarenhet av mikrobiologi och mikrobiologiska tester.

Engelska kunskaper på vetenskaplig nivå förutsätts. Du skall ha lätt att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

Meriterande: Internationell erfarenhet. Erfarenhet av arbete med växtpeptider, t ex cyklotider. Erfarenhet av fylogenetisk analys, taxonomi, transkriptom-analys. Erfarenhet av handledning.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2021-07-01.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning vikariat i 18 månader.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Professor Ulf Göransson, e-post ulf.goransson@farmbio.uu.se.

För frågor runt anställningen kontakta: Administrativ samordnare Marina Rönngren, e-post marina.ronngren@farmbio.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 13 maj 2021, UFV-PA 2021/1490.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningen avslutas 2021-09-21
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2021-07-01
Löneform Månadslön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2021/1490
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2021-04-22
Sista ansökningsdag 2021-05-13

Tillbaka till lediga jobb