Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet (www.igp.uu.se) har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom medicinsk och klinisk genetik, klinisk immunologi, patologi, neuroonkologi, vaskulärbiologi, strålningsvetenskap samt molekylära verktyg. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar och masterprogram inom den medicinska fakulteten samt ett antal utbildningar inom teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 400 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 340, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 600 verksamma i arbetsstyrkan. 

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Inom forskningsprogrammet för medicinsk strålningsvetenskap vid Institutionen för Immunologi, Genetik och Patologi, drivs forskning inriktad mot preklinisk och translationell forskning inom radionuklidbaserad diagnostik och terapi med fokus på onkologiska tillämpningar. Information om institutionen och vår forskning finns på hemsida http://www.igp.uu.se/forskning/medicinsk-stralningsvetenskap/marika-nestor/.

Doktorandtjänsten ingår som en del av en forskningsgrupp fokuserad på att utveckla strålterapi (extern och målsökande) och diagnostik av cancer. Fokus kommer att ligga på biologisk karakterisering av radionuklidmärkta tumörmålsökande molekyler och strålsensitiverare, och utvärdera deras potential för cancerterapi eller diagnostik. Målet med projektet är att utveckla nya konjugat eller kombinationer av substanser för klinisk användning. Olika delar som kommer att ingå i projektet är in vitro analyser, radiokemi, och experiment in vivo. Forskningsområdet är multidisciplinärt, den sökande skall vara beredd att lära sig angränsande områden som cellbiologi, radiofysik, radiobiologi, radiokemi och radiofarmakologi. Arbetet sker i Marika Nestors forskningsgrupp.

Innehavaren av doktorandtjänsten skall primärt avsätta sin tid för egen forskning. Övrig tjänstgöring vid institutionen, som avser undervisning och administrativt arbete ingår inom ramen för doktorandplatsen (max 20 %).

Kvalifikationskrav: Kandidatexamen från biomedicinprogrammet eller liknande relevant område. Genomförda kurser i relevanta områden som exempelvis cell och molekylärbiologi, immunologi, immunteknik, statistik. Krav är att den sökande även har utbildning inom försökdjursvetenskap (FELASA C certifikat) samt har genomgått utbildning i strålskydd och medicinska effekter av strålning, eller motsvarande. Åtminstone 6 månaders erfarenhet av laborativt arbete/projekt inom ett strålningsvetenskapligt forskningsprojekt är ett krav. Övriga kvalifikationskrav är erfarenhet av biologisk karakterisering av radionuklidmärkta tumörmålsökande molekyler i 2D och 3D cellodlingssystem, erfarenhet av tumöretablering, biodistributions- och radionuklidterapistudier i möss, samt erfarenhet av radionuklidinmärkningar, ex med 125I och 177Lu.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Starka meriter är erfarenhet av laborationsarbete i experimentella och cellbaserade modeller, cellodling och cellanalys, exempelvis XTT, LigandTracer, western blot, specificitetsassays, ITLC, samt erfarenhet av att självständigt kunna arbeta med radioaktivt märkta substanser i lab klassade för arbete med radioaktiva substanser i dessa assays. Erfarenhet av arbete med neuroblastomceller, samt erfarenhet av laborativt arbete i experimentella djurmodeller, särskilt möss med avseende på tumörlokalisation, farmakokinetik, toxicitet och terapeutiska effekter är starkt meriterande. Personliga egenskaper som behövs är att självständigt genomföra studier, god förmåga till samarbete och uttrycka sig på engelska i tal och skrift.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

För anställning som doktorand krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till utbildning på forskarnivå där graden av förmåga att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå är avgörande. Information om forskarutbildningen, ansökningsförfarande och regler för antagning finns tillgängligt via https://mp.uu.se/sv/web/info/forska/forskarutbildning/medicin-och-farmaci/.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2021-03-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Marika Nestor, marika.nestor@igp.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 4 januari 2021, UFV-PA 2020/4094.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse.
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/4094
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-12-18
Sista ansökningsdag 2021-01-04

Tillbaka till lediga jobb