Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har fler än 230 anställda och omsätter drygt 220 miljoner kronor. Vid institutionens sju program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram.

Särskild ämnesbeskrivning: Inriktningen för den forskning som görs i forskargruppen Teoretisk Oorganisk Kemi (Teoroo) är e-vetenskap för materialkemi, dvs molekyler + material + kemi + datorer +programvara. Vi utvecklar multiskalmodeller och metoder för att simulera komplexa och dynamiska problem inom katalys, elektrokemi och nanokemi. De metoder som används i gruppen inkluderar - kombinationer av - ab initio och semi-empiriska kvantmekaniska metoder, avancerade (reaktiva) kraftfält, MD-simuleringar och olika metoder för karaktärisering. Vi utforskar och förklarar fysiskaliska och kemiska fenomen som inbegriper metalloxidytor och nanopartiklar, både under högvakuum och i komplexa och mer realistiska miljöer, såsom i lösning, där vatten som lösningsmedel är av särskilt intresse för gruppen, men även jontransport i vattenfria lösningsmedel är relevant. För mer information om forskningsgruppen, besök vår hemsida.

Forskning inom strukturkemi för oorganiska material är ett stort internationellt och tvärvetenskapligt område som kombinerar kemi, fysik och teknik. Teoretiska datorsimuleringar har blivit ett allt viktigare verktyg inom detta område och används för att förstå dynamiska processer på atomär nivå. Utvecklingen inom detta område ("beräkningsmaterialkemi") går numera i riktning mot simuleringar av större och mer komplexa kemiska system, till exempel reaktiva nanopartiklar i lösning eller jontransport i polymera matriser, vilket kräver nya beräkningsmetoder.

Arbetsuppgifter: Den forskning som ska genomföras inom ramen för den utannonserade tjänsten kommer att utarbetas i samverkan kandidaten, och bero på hans/hennes erfarenhet och expertis. Forskningen kan därför komma att vara tillämpningsorienterad mot storskaliga och dynamiska (molekylära) simuleringar inom ett av våra profilområden som beskrivits ovan, eller mer metodorienterad, med fokus på utveckling av nya kraftfält och approximativa kvantkemiska modeller. Det övergripande syftet med forskningen är att möjliggöra analys av struktur-–dynamik-relationer med kemiska förtecken, för att öka vår kemiska förståelse av oorganiska gränssnittsytor genom smart analys av simulerade data.

Kvalifikationskrav:

  • Avlagd doktorsexamen i kemi, fysik eller motsvarande.
  • Hög kompetens inom utveckling och/eller användning av beräkningskemiska metoder, såsom Density Functional Theory (DFT) och Force Field (FF) simuleringar.
  • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Stor vikt kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Ansökan ska innehålla ett brev som beskriver den sökande samt dennes kvalifikationer och intressen. Det ska innehålla ett CV, kopia på doktorsexamen, samt den sökandes forskningsartiklar.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2020-05-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i fem månader.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av docent Peter Broqvist peter.broqvist@kemi.uu.se eller Dr. Jolla Kullgren jolla@kemi.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 1 april 2020, UFV-PA 2020/964.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-05-01
Löneform Fast Lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/964
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-03-19
Sista ansökningsdag 2020-04-01

Tillbaka till lediga jobb