Universitetsbiblioteket, Avdelningen för digitalisering

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Universitetsbiblioteket är en integrerad del av Uppsala universitet. Bibliotekets uppgift är att ansvara för den vetenskapliga informationsförsörjningen inom universitetet samt att stödja forskning och utbildning. Universitetsbiblioteket har ca 200 anställda och omsätter ca 270 mkr. Läs mer om oss på www.ub.uu.se.

Avdelningen för digitalisering arbetar med att digitalisera universitetsbibliotekets mycket stora och värdefulla kulturarvssamlingar till forskningens och allmänhetens nytta samt att bygga och underhålla systemen DiVA och Alvin, plattform för digitala samlingar och digitaliserat kulturarv.

Arbetsuppgifter:

Det dagliga arbetet består av att digitalisera universitetsbibliotekets samlingar tillsammans med en trevlig arbetsgrupp. Du kommer att få möjlighet att arbeta med en av Sveriges största, äldsta och finaste samlingar av skrifter, kartor och bilder. Bildfångstarbetet utförs på specialanpassad utrustning i form av skanner- och kamerastationer som ligger i det absoluta toppskiktet i Sverige, både vad gäller maskinval och ambition i bildkvalitet. Du bedömer självständigt val av bildfångsteknik utifrån material och behov. Det digitala materialet efterbehandlas i automatiserade processer samt med bildbehandlingsprogram och berikas med metadata. Du kommer aktivt att delta och bidra i både projekt och vårt fortlöpande utvecklings- och förändringsarbete.

Kvalifikationskrav:

 • Foto eller grafisk eftergymnasial utbildning med inriktning på digitala framställnings- och bearbetningssätt, eller motsvarande arbetslivserfarenhet som arbetsgivaren bedömer som relevant
 • Kunskap om och vana av att arbeta med programvaror för bildfångst och bildbehandling
 • Erfarenhet av och kunskap om bildfångst med hjälp av skannrar och/eller kameror
 • God kunskap och förståelse för bildteknik så som ICC-profiler och färgkonvertering

Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. Du är ansvarstagande och noggrann samtidigt som du har förmåga att självständigt ta initiativ och genomföra projekt. Du har stort tålamod och tycker om att arbeta med känsligt kulturarv och tekniska utmaningar. Mycket goda språkkunskaper i svenska och engelska är en förutsättning.

Önskvärt/meriterande i övrigt:

 • Erfarenhet av storskalig digitaliseringsverksamhet och standardisering
 • Vana av att bygga färgprofiler
 • Erfarenhet av att medverka i utvecklingen av ny digitaliseringsmetodik och nya tekniska lösningar
 • Erfarenhet av arbete med att digitalisera känsligt kulturarvsmaterial

Intervjuer sker under januari.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: Snarast eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning, provanställning kan tillämpas.

Anställningens omfattning: 100 %.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Avdelningschef Daniel Wadskog, 018-471 6049, daniel.wadskog@ub.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 30 december 2019, UFV-PA 2019/4102.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/4102
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • Fia Wolters, ST, 018-471 4088
 • Nicklas Högås, Saco, 018-471 3963
Publicerat 2019-12-02
Sista ansökningsdag 2019-12-30

Return to job vacancies