Uppsala universitet, Institutionen för neurovetenskap

Vid institutionen för neurovetenskap bedrivs grundforskning och klinisk forskning rörande nervsystemets funktioner, utveckling, sjukdomar och reparationsmekanismer. Institutionen har ca 150 anställda och ca 100 doktorander. Verksamheten bedrivs dels vid Uppsala universitets biomedicinska centrum (http://www.bmc.uu.se) och dels vid Akademiska sjukhuset. Institutionens forskare har omfattande nationella och internationella samarbeten. För mer information se http://www.neuro.uu.se

Forskningsaktiviteten på neurologen är starkt patientorienterad. I den kliniska verksamheten väcks dagligen vetenskapliga frågor vilka man löser med stöd av resultat från bl.a. interventions-, observations- och epidemiologiska studier samt translationella studier där material från biobank används. Forskningsområdena inkluderar vanliga neurologiska sjukdomar som epilepsi, motorikstörningar, akut stroke och multipel skleros men också mer ovanliga tillstånd som neurogenetiska sjukdomar och låggradiga gliom. För mer information se Klinisk neurologi.

Vi söker nu en doktorand till en forskargrupp i den internationella frontlinjen för behandlingsforskning med fokus på autolog blodstamcellstransplantation (aHSCT) som behandling för neurologiska sjukdomar. Syftet är att utifrån kliniska data utreda effekten av aHSCT som behandlingsmetod i jämförelse med traditionella behandlingsmetoder baserade på läkemedel. Vi kommer att utveckla och använda multivariata metoder för att öka vår förståelse av behandlingsmetoden. Arbetet innehåller både datainsamling och databearbetning. Vi söker dig som kan arbeta självständigt och har god förmåga att kommunicera både muntligt och i skrift. 

Bakgrund: Multipel skleros (MS) är en neurologisk sjukdom som varje år drabbar ett tusental svenskar och det är en av de vanligaste orsakerna till utveckling av neurologisk funktionsnedsättning hos personer i arbetsför ålder. Det är en autoimmun sjukdom där kroppens eget immunförsvar angriper nervsystemet och idag finns ett tiotal läkemedel som lindrar förloppet. Många drabbade fortsätter dock att försämras trots behandling och behandlingarna är ofta förenade med risk för allvarliga biverkningar.

Autolog blodstamcellstransplantation är en potentiellt botande behandling av MS. Syftet med behandlingen är att slå ut immunförsvaret med starka cellgifter och därefter bygga upp ett nytt och förhoppningsvis friskt immunförsvar med hjälp av blodstamceller. Preliminära data talar för att två av tre behandlade patienter blir långtidsstabila utan tecken till sjukdom. Trots detta blir mindre än 1 % av de som idag drabbas av MS transplanterade. Vill du bidra till att utveckla kunskap som kan leda till att blodstamcellstransplantation blir en etablerad behandling för MS?

Vår forskargrupp har varit aktiv i fältet mer än 10 år och är i dag en av världens ledande på området. Vi har ett nära och gott samarbete med expertis från andra institutioner vid Uppsala Universitet, bl a institutionen för farmaceutisk biovetenskap, institutionen för medicinska vetenskaper och institutionen för kirurgiska vetenskaper, men också andra lärosäten som Karolinska Institutet, Sahlgrenska Akademin och Umeå Universitet.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning: Vi söker dig som kan arbeta självständigt under handledning där du kommer att samla in, konsolidera och analysera data från svenska patienter som genomgått behandling med autolog blodstamcellstransplantation för MS. Det finns en stor mängd data om biverkningar och utfall av behandlingen men också radiologiska data och laboratorieanalyser att utgå ifrån. Tyngdpunkten ligger på databehandling och statistisk analys. Du kommer senare också att ha kontakt med andra sjukhus och universitet i Sverige och i utlandet och det finns också möjligheter att själv delta i utformningen av den andra halvan av projektet.

Kvalifikationskrav: För att kvalificera sig för anställningen ska du ha en medicinsk, biomedicinsk eller bioteknisk examen. Vi ser gärna att du är ansvarstagande, välorganiserad och kan arbeta självständigt men även har god samarbetsförmåga, eftersom forskningen kommer bedrivas i nära samarbete med andra sjukhus. Du behöver också ha goda färdigheter i skriftlig och muntlig svenska och engelska för att kunna samla in och tolka data och för att kunna publicera resultat internationellt. Kunskaper inom biostatistik, datahantering, statistisk programmering, databaser och modellering är meriterande.

Du ska även ha möjlighet att göra tjänsteresor omfattande upp till 20 dagar/år.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Goda kunskaper i engelska, goda kunskaper i databashantering, goda kunskaper i statistiska metoder.

Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande kort beskriver sig själv och sina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och övriga handlingar som sökanden önskar åberopa.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Enligt lokalt avtal (Lokalt kollektivavtal för doktorander och amanuenser).

Tillträde: 2018-10-01 eller efter överenskommelse, tidsbegränsad anställning t.o.m. 2022-09-30.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av:  Docent och överläkare Joachim Burman, 070-2437755, joachim.burman@neuro.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 26 augusti 2018, UFV-PA 2018/2598.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2018-10-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/2598
Facklig företrädare
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
Publicerat 2018-06-27
Sista ansökningsdag 2018-08-26

Tillbaka till lediga jobb