Uppsala universitet, Medicinska och farmaceutiska vetenskapsområdet, Medicinska fakulteten, Institutionen för kirurgiska vetenskaper

Forskare inom individualiserad terapioptimering och migränforskning

Institutionen för kirurgiska vetenskaper (IKV) har cirka 160 anställda och runt 200 registrerade doktorander. Omsättningen är på 152 miljoner. IKV tillhör det Medicinska och Farmaceutiska vetenskapsområdet och bedriver undervisning på grund och avancerad nivå samt forskning och forskarutbildning. Undervisningen sker bl. a. inom läkar-, sjuksköterske- och specialistsjuksköterskeprogrammen. Forskningen bedrivs i forskargrupper organiserade utifrån olika kirurgiska specialiteter och näraliggande ämnen som anestesiologi och radiologi. Mycket forskning bedrivs i samarbete mellan olika forskargrupper och med andra universitet i Sverige och runt om i hela världen. Många av institutionens anställda har kombinerade anställningar sjukhus/universitet.

Forskargruppen vid enheten för Funktionell farmakologi och neurovetenskap bedriver farmakologiska, toxikologiska, genetiska och beteendestudier kopplade till läkemedel, miljögifter, sjukdomar, beteenden och miljöförändringar. Vi använder olika experimentella modeller för att undersöka läkemedelsbiverkningar och för att förstå de molekylära, cellulära och genetiska mekanismerna bakom deras toxiska effekter. Vi kartlägger även stora gen- och proteinfamiljer samt molekylära signalvägar.

En viktig del av vårt arbete är forskningen om migrän och de faktorer som påverkar individuella reaktioner på läkemedel. Vi arbetar i en tvärvetenskaplig miljö som främjar karriärmöjligheter för doktorander och postdoktorer.

Forskargruppen Funktionell farmakologi och neurovetenskap söker nu en forskare inom migränforskning med fokus på individualiserad terapioptimering.

Arbetsuppgifter
Du kommer att bedriva forskning om migrän ur ett folkhälsoperspektiv, med målet att identifiera riskfaktorer, samsjuklighet och hur sjukdomen påverkar arbetslivet samt hälso- och sjukvårdssystemet. En central del av arbetet innefattar även komplexa genetiska analyser för att identifiera riskmarkörer för migrän, kartlägga dess samsjuklighetsprofil samt undersöka faktorer som bidrar till terapiresistens. Syftet är att optimera individanpassade behandlingsstrategier.
Arbetet innefattar epidemiologiska studier med hjälp av omfattande kohortdata samt en bedömning av hur metabola och genetiska faktorer påverkar sjukdomsutvecklingen och terapirespons.

Utöver vetenskaplig forskning kommer du att ansvara för att förbereda etiska ansökningar och forskningsbidragsansökningar, vilket utgör en betydande del av arbetet. Du kommer även att planera, analysera och rapportera vetenskapliga resultat för att säkerställa forskning av hög kvalitet.

Kvalifikationskrav
För att vara behörig för tjänsten ska du ha en akademisk bakgrund inom medicin, epidemiologi, genetik, farmakologi eller ett närliggande område. Erfarenhet av epidemiologiska metoder och komplexa genetiska analyser är ett krav. Förmågan att självständigt planera och genomföra forskningsprojekt är avgörande.

Du ska ha dokumenterad erfarenhet av vetenskapligt skrivande och publikationer i sakkunniggranskade tidskrifter. Mycket goda kunskaper i engelska är ett krav, och grundläggande kunskaper i svenska är meriterande.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Vi värdesätter stark kommunikationsförmåga, både inom forskargruppen och i samarbeten med nationella samt internationella partners. Tidigare erfarenhet av arbete i internationella forskargrupper är en fördel, liksom expertis inom analys av storskaliga dataset, särskilt inom epidemiologi och genetik. Dokumenterad erfarenhet av att skriva olika vetenskapliga texter är också meriterande.


Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper. Du är proaktiv och har förmåga att arbeta både självständigt och i team samt uppvisar god problemlösningsförmåga. Vi söker en person med en rättvis, kollegial och inkluderande arbetsstil samt förmåga att samarbeta effektivt i grupp. En motiverad och entusiastisk inställning samt initiativförmåga kommer att vara viktiga egenskaper i denna roll och värderas högt.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 10 månader.  Omfattningen är 100 %. Tillträde 1 juni eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Assoc. professor Jessica Mwinyi, jessica.mwinyi@uu.se 

Välkommen med din ansökan senast den 9 april 2025, UFV-PA 2025/863.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2025/863
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2025-03-27
Sista ansökningsdag 2025-04-10
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb