Uppsala universitet, Institutionen för nordiska språk

Den språkvetenskapliga fakulteten vid Uppsala universitet bedriver undervisning och forskning i flera av de klassiska och samtida språken och kulturerna i stora områden av Europa, Nordamerika, Asien och Afrika, samt lingvistik och datorlingvistik. Denna mångfald av språkliga, litterära och kulturella inriktningar utgör en kärna i humanistisk forskning och lägger dessutom en hållbar grund för fruktbara samarbeten inom fakulteten, men också med andra vetenskapsområden och samhället i stort.

Arbetsuppgifter/Projektbeskrivning 

Utbildningen på forskarnivå omfattar fyra års heltidsstudier och finansieras genom anställ­ning som doktorand. Även institutionstjänstgöring, t.ex. undervisning, kan (efter överenskommelse) ingå i arbetet upp till 20 procent av full tjänst.

Kvalifikationskrav 

För anställning som doktorand krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till utbildning på forskarnivå. Behörig att antas till utbildning på forskarnivå i nordiska språk är den som har dels grundläggande, dels särskild behörighet. Grundläggande behörighet har den som har avlagt en exa­men på avancerad nivå, fullgjort kursfordringar om minst 240 hp, varav minst 60 hp på avancerad nivå, eller på annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper. Den särskilda behörigheten regleras i allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i nordiska språk vid Uppsala universitet.

Ansökan 

Fullständig ansökan ska inges via Uppsala universitets rekryteringssystem och omfatta följande:

  1. Ifylld ansökningsblankett
  2. Specifikation av grundläggande och särskild behörighet (laddas upp som ”personligt brev”).
  3. Meritförteckning, inkl. registerutdrag från LADOK eller motsvarande som styrker grundlägg­ande och särskild behörighet till utbildning på forskarnivå.
  4. Uppsatser och/eller examensarbeten på grundnivå och avancerad nivå.
  5. En avhandlingsplan (3–5 sidor exkl. referenser) som beskriver ett projekt som den sökande skulle vilja genomföra.

Ansökan bör utformas i enlighet med institutionens anvisningar

Övrigt 

Vid Institutionen för nordiska språk finns ett forskarutbildningsämne, nordiska språk. Inom detta är variationen på studierna stor; studierna kan omfatta t.ex. text- och samtalsforskning, svenska med didaktisk inriktning, svenska som andraspråk, språkstruktur, sociolingvistik, runologi, namnforskning, historisk lingvistik, flerspråkighet, filologi, grannspråk och dialekter (för exempel, se institutionens forskningssida och pågående avhandlingsprojekt). Vi välkomnar sökande inom samtliga delar av ämnet.

Antagningen till utbildning på forskarnivå bereds av institutionens handledarkollegium och beslutas av prefekten vid institutionen. Bedömningen grundas på de sökandes förmåga att tillgodogöra sig utbildning på forskarnivå. Särskild vikt fästs vid kvaliteten på de sökandes självständiga arbeten och avhandlingsplanen. I handledarkollegiets bedömning tas även hänsyn till institutionens möjlighet att handleda de respektive sökandenas olika projekt. Sökande som utses till tätgruppen för anställningen kommer att kallas till intervjuer och muntliga projektpresentationer.

 Institutionen för nordiska språks webbplats finns mer information om utbildning på forskarnivå.

Om anställningen 

Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7, t.o.m. 2029-07-31 (utan institutionstjänstgöring) alt. 2030-07-31 (med institutionstjänstgöring). Omfattningen är heltid. Tillträde 2025-08-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av:
Studierektor för utbildning på forskarnivå Natalia Ganuza natalia.ganuza@nordiska.uu.se, tel. 018–471 29 37.

Välkommen med din ansökan senast 2025-03-03, UFV-PA 2025/66.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-08-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2025/66
Kontakt
  • Natalia Ganuza, 0184712937
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2025-01-20
Sista ansökningsdag 2025-03-03
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb