Uppsala universitet, SCAS Kollegiet för avancerade studier

SCAS är ett nationellt institut för avancerade studier och en forskningsinrättning utan fakultetsanknytning, främst inom samhällsvetenskap och humaniora, men även inom naturvetenskap och medicin, med Uppsala universitet som värduniversitet. Verksamheten regleras i en förordning utfärdad av regeringen. Varje år vistas trettio till trettiofem utländska och svenska forskare vid kollegiet under ett läsår eller en termin. SCAS erbjuder en miljö som för gästforskarna medger koncentration på den egna forskningsuppgiften men som också främjar samtal och samarbeten över disciplins- och nationsgränser. I takt med att verksamheten utvecklats har också korttidsvistelser för såväl enskilda forskare som grupper blivit ett regelbundet inslag på SCAS. Utöver gästforskarprogrammen har SCAS även i uppdrag att bedriva tematiska forskningsprogram.

SCAS har omfattande kontakter med vetenskapliga institutioner i många länder, inte minst som medlem i flera internationella nätverk av institut. I regel är engelska arbetsspråket vid seminarier, symposier och i publikationer. Det gäller också för huvuddelen av SCAS kommunikation såväl externt som internt.

För att stärka och fördjupa vårt vetenskapliga arbete söker vi nu en disputerad forskningssamordnare med ett stort intresse för ämnesöverskridande forskningsfrågor som vill arbeta i en internationell akademisk miljö.  Du kommer att arbeta nära föreståndaren, vilket innebär ett högt tempo och stor variation i de frågor du kommer i kontakt med. Inom ditt ansvarsområde är planering, framförhållning och förmåga att prioritera avgörande faktorer för att verksamheten ska kunna bedrivas på bästa sätt.

Arbetsuppgifter
Som forskningssamordnare är en viktig arbetsuppgift att aktivt samarbeta med och understödja föreståndaren i utformningen och genomförandet av aktiviteter som främjar SCAS vetenskapliga uppdrag. Bland annat ingår att ansvara för och medverka i planering, organisering, genomförande och utvärdering av workshops, seminarier och symposier. En central arbetsuppgift är också att delta i det löpande arbetet med att synliggöra och informera om verksamheten, exempelvis genom att samordna besök och möten som äger rum på SCAS samt att samverka med externa parter. Utöver detta ingår att medverka i arbetet med samordningen av den ledarskapsutbildning som bedrivs inom ramen för Pro Futura Scientia. SCAS är en levande mångvetenskaplig forskningsmiljö och för att forskningssamordnaren ska kunna utföra sina arbetsuppgifter på bästa sätt är ett aktivt engagemang i det akademiska livet på SCAS avgörande, vilket kräver en fysisk närvaro på kollegiet och emellanåt arbete på kvällstid. Forskningssamordnaren har en viktig roll i den strategiska verksamhetsplaneringen.

Kvalifikationskrav
Forskningssamordnaren ska vara disputerad med god vana av att samarbeta med forskare från olika discipliner.

För denna anställning är det nödvändigt att den vi söker kan uppvisa:

  • Mycket god kännedom om och erfarenhet av internationell vetenskaplig samverkan, särskilt vad avser institutsmiljöer.
  • Erfarenhet av eget arbete vid forskningsinstitut, vetenskapligt och administrativt.
  • Dokumenterad erfarenhet av redaktionellt arbete på avancerad vetenskaplig nivå.
  • Mycket goda färdigheter i muntlig och skriftlig kommunikation på engelska och svenska är ett krav, liksom en god känsla för kommunikativa genrer.

Den vi söker ska ha uppvisat god administrativ och organisatorisk skicklighet samt ha överblick över och intresse för forskning utöver den egna forskningsinriktningen och ett engagemang för vetenskapligt utvecklingsarbete. Personen vi söker är självgående, samarbetsinriktad, strukturerad och har god kommunikationsförmåga. 

Vid ett institut för avancerade studier som SCAS har alla medarbetare ett ansvar som värdar för forskare från många länder. Det innebär höga krav på engagemang, flexibilitet och gott omdöme.

Önskvärt/meriterande i övrigt
För denna anställning är det meriterande om den vi söker kan uppvisa dokumenterad erfarenhet av:

  • Förtroendeuppdrag inom akademin, såsom programansvarig, sakkunnig, styrelseuppdrag eller engagemang i vetenskapliga organisationer.
  • Arbete med kommunikation om och samverkan inom vetenskaplig verksamhet och forskningsresultat riktat till olika målgrupper.
  • Erfarenhet av samverkan med olika intressentgrupper och organisationer utanför den egna vetenskapliga sfären.

Vid rekryteringen kommer stor vikt att läggas vid personliga egenskaper samt den sociala och kommunikativa förmåga som fordras för att utföra arbetsuppgifterna väl. Vidare kommer SCAS främst att beakta den som efter en helhetsbedömning bedöms ha de bästa förutsättningarna att genomföra och utveckla aktuella arbetsuppgifter och bidra till en positiv utveckling av verksamheten.

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare (provanställning kan tillämpas). Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Föreståndare Christina Garsten, 018-55 70 85, Ekonomi-och HR-samordnare Maria Odengrund, 018-55 70 85.

I denna rekrytering har vi ersatt det personliga brevet med frågor som du besvarar i samband 
med din ansökan. Svaren kommer att användas som en del i urvalsprocessen

Välkommen med din ansökan senast den 2 maj 2024, UFV-PA 2024/1035.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1035
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-S-föreningen, saco-s@uu.se
Publicerat 2024-04-17
Sista ansökningsdag 2024-05-02
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb