Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Institutionen för cell- och molekylärbiologi är indelad i sju forskningsprogram som alla fokuserar på olika områden inom cell- och molekylärbiologi: beräkningsbiologi och bioinformatik, mikrobiologi, molekylärbiologi, molekylär biofysik, molekylär evolution, molekylär systembiologi och strukturbiologi. Den vetenskapliga grunden till vad vi gör ligger i biologi, men vår forskning överlappar med andra områden såsom medicin, datavetenskap, matematik, kemi, ingenjörsvetenskaper och fysik. Institutionen har över 200 anställda med runt 60 doktorander. Läs gärna mer om verksamhetens arbete på https://icm.uu.se.

Den utlysta tjänsten är placerad vid programmet för strukturbiologi (http://www.icm.uu.se/strukturbiologi). Forskaren kommer att arbeta i ett innovativt, utmanande och spännande projekt under ledning av Stefan Knight där interaktioner mellan BRICHOS-domäner och systematiskt designade proteiner kommer att studeras med hjälp av röntgenkristallografi, riktad mutagenes och komplementära tekniker för att förstå hur BRICHOS-domäner inhiberar amyloidbildning. Den anställda kommer att arbeta i en internationell och dynamisk miljö. Vi har ett välutrustat labb, god tillgång till synkrotrontid för insamling av röntgendiffraktionsdata samt tillgång till en lokal kryo-EM-facilitet och en nationell kryo-EM-facilitet i Stockholm. För mer information om forskargruppen, se https://www.icm.uu.se/strukturbiologi/knight-labb/

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.


Arbetsuppgifter
Vi söker en disputerad och erfaren forskare med utmärkta meriter och stark motivation för att arbeta med vetenskapliga problem, och som inte är rädd för att ta sig an ett utmanande högrisk-projekt med stor potential. Den anställda kommer att arbeta i ett VR-finansierat projekt som syftar till att förstå medicinskt relevanta aspekter av Ab amyloid, med fokus på hur ytan av Ab-fibriller katalyserar sekundär nukleation (och därigenom bildning av toxiska amyloid-intermediat) och på hur BRICHOS-domäner inhiberar denna process. För att komma runt de betydande tekniska problem som begränsar struktur- och mekanismstudier av amyloidfibriller baseras projektet på ett innovativt generiskt koncept för design av små lösliga proteiner som efterliknar amyloidfibriller (’single chain recombinant amyloid-mimicking proteins’, SCRAPs).

Arbetsuppgifterna inkluderar data-baserad dator-assisterad design och vidareutveckling av SCRAP-konstrukt, kloning, uttryck och rening av SCRAPs och BRICHOS-domäner, karaktärisering med biokemiska och biofysikaliska metoder, bindningsstudier, strukturbestämning av BRICHOS-domäner och BRICHOS:SCRAP-komplex, huvudsakligen med röntgenkristallografisk metodik, samt riktad mutagenes för att testa strukturbaserade hypoteser. Även strukturstudier med kryo-elektronmikroskopi av BRICHOS-domäner bundna till amyloidfibriller kan komma att ingå. Forskaren förväntas aktivt medverka i alla delar av forskningsprocessen, från detaljerad experimentell design och strategi till utvärdering, analys och syntes av resultat.

Forskaren kommer att arbeta i nära samarbete med forskningsledaren. Projektet kommer att innehålla samarbete med Anna Sundborger-Lunnas (https://www.icm.uu.se/strukturbiologi/sundborger-lunna-lab/) och Jan Johanssons (https://medarbetare.ki.se/people/janne-johansson) forskargrupper. En stark meritlista med dokumenterade relevanta laborativa färdigheter, motivation, god samarbetsförmåga och förmåga att arbeta fokuserat mot ett definierat mål inom givna tidsramar är en förutsättning för tjänsten.

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i strukturbiologi, biokemi, biofysik eller ett relaterat område, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i dessa ämnen. Endast sökande med betydande (minst tre år) postdoktoral eller motsvarande forskningserfarenhet kommer att komma i fråga för anställning.

 • Dokumenterad erfarenhet av självständigt arbete med proteiner, innefattande kloning, uttryck och rening samt karaktärisering och kvalitetskontroll av rekombinanta proteiner
 • Dokumenterad erfarenhet av strukturbiologiska och/eller biofysikaliska metoder
 • Demonstrerad vetenskaplig skicklighet, uppvisad i vetenskapliga publikationer och presentationer på nationella och internationella konferenser
 • Utmärkt engelska i tal och skrift
 • God samarbetsförmåga

Önskvärt/meriterande i övrigt
Dokumenterad erfarenhet av riktad mutagenes liksom erfarenhet av biofysikaliska metoder för att studera bindning (t.ex. thermofluor, ITC, SPR, microscale thermophoresis) är önskvärt och meriterande. Även erfarenhet av programmering (särskilt Python och/eller Perl) och/eller strukturell bioinformatik är meriterande.

Ansökan bör innehålla

 • Personligt brev
 • Examensbevis
 • CV med publikationslista
 • Kontaktuppgifter till tre referenspersoner

Om anställningen 
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 maj eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Stefan Knight, tel. 018-471 4554, stefan.knight@icm.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 31 mars 2023, UFV-PA 2023/1005.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-05-01 eller enligt överenskommelse.
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/1005
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-03-14
Sista ansökningsdag 2023-03-31

Tillbaka till lediga jobb