Uppsala universitet, Uppsala universitet Innovation (UU Innovation)

UU Innovation arbetar med att stödja nyttiggörande av forskningsresultat framtagna vid Uppsala universitet. Vår målgrupp är forskare, studenter och anställda vid Uppsala universitet, och vi ger stöd i aktiviteter som behövs för att resultat av forskning och utbildning ska komma samhället till nytta. Med ett coachande förhållningssätt genomför vi rådgivnings- och utbildningsinsatser för att stärka vår målgrupps förmåga till nyttiggörande. Vi jobbar tillsammans med idébärarna för att identifiera, utvärdera och utveckla potentialen i deras innovativa idéer. UU Innovations kompetens består i att med förståelse för forskningens förutsättningar möjliggöra att forskningsidéer och resultat kan utvecklas till innovationer. I vårt stöd erbjuder vi rådgivning inom bland annat affärsutveckling, avtal, immaterialrätt och finansiering. Tillsammans med universitetets forskare och studenter arbetar vi från tidig fas i idéutvecklingen och identifierar olika vägar framåt mot nyttiggörande av deras forskningsresultat. Exempel på nyttiggörande är implementering av nya lösningar i befintliga verksamheter, bolagsstart, samarbeten med befintliga företag och affärer baserade på immateriella rättigheter.

UU Innovation är en ingång till det samlade universitetsnära innovationsstödet i Uppsala – ett av de bästa i Sverige och internationellt konkurrenskraftigt. Genom ett nära samarbete med universitetets holdingbolag, UU Invest AB, företagsinkubatorn Uppsala Innovation Centre, UIC, samt Drivhuset Uppsala som har ett särskilt uppdrag att stimulera entreprenörskap bland studenter, skapar vi gynnsamma förutsättningar för utveckling av framtidens innovationer och entreprenörskap i Uppsalaregionen. Vi finns i moderna lokaler i Uppsala Science Park.

Vi söker nu en affärsrådgivare med inriktning mot livsvetenskaper och med fokus på läkemedelsutveckling.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter
I rollen som affärsrådgivare coachar du forskare och studenter i arbetet med att testa potentialen i nya innovativa idéer från alla delar av Uppsala universitet. Du får en unik möjlighet att bidra med din energi, erfarenhet och kompetens för att hjälpa forskare och studenter att utveckla sina kunskaper inom nyttiggörande av forskningsresultat. I din roll kommer du att ha ett nära samarbete med övriga affärsrådgivare och med avdelningens IP-rådgivare samtidigt som du självständigt ansvarar för en egen portfölj av innovationsprojekt. I arbetet ingår också ett nära samarbete med universitetets övriga verksamhetsstöd, samt med andra relevanta innovationsstödjande aktörer i regionen och i nationella sammanhang.

Exempel på arbetsuppgifter:

 • Genom ett nyfiket, aktivt, utbildande och coachande förhållningssätt ge kvalificerat stöd till studenter och forskare så de kan utveckla sina kunskaper inom nyttiggörande av innovativa idéer och hjälpa dem att bygga en strategi för nyttiggörande för just deras idé.
 • Ta eget ansvar för coachning av ett antal projektidéer och tillsammans med forskaren eller studenten arbeta med att validera värdeerbjudandet i idén och bygga strategin framåt, t ex genom kundkontakter, analys av marknadsbehov, genomförbarhetsanalys, finansieringsstrategi, teambyggande mm. I arbetet ingår även tillhörande administrativa uppgifter.
 • Proaktivt verka för att öka intresset för, och kunskapen om, nyttiggörande inom hela universitetet genom att t ex kontakta forskare för individuella möten, ordna workshops för forskningsmiljöer och bedriva utbildningsaktiviteter i egen regi eller tillsammans med andra.
 • Aktivt arbeta med verksamhetsutveckling t ex genom utveckling och implementering av aktiviteter, metoder och verktyg i vårt stöd för att fortsatt kunna erbjuda UUs forskare och studenter ett relevant innovationsstöd. Du ska samtidigt bidra till gruppens arbete kring universitetets verksamhet och mål.

Kvalifikationskrav
Vi söker dig som har en kombination av en relevant akademisk examen på avancerad nivå inom teknik-, livs- eller naturvetenskaper och flerårig praktisk erfarenhet av att ha arbetat med affärsutveckling eller motsvarande inom området för livsvetenskaper. Du ska ha erfarenhet från att ta ansvar och arbeta med frågor i kunskapsintensiva miljöer. Du har arbetat med att ha utvärderat potentialen i oprövade idéer liksom har förståelse för vilket stöd som behövs för utveckling av idéer i tidig fas. Du ska ha god förmåga att utrycka dig i tal och skrift på både svenska och engelska och vara van att hålla muntliga presentationer.

Som person är det viktigt att du har förmågan att skapa goda relationer och drivs av att skapa värde för vår målgrupp och våra samarbetspartners. Du känner dig trygg såväl i akademisk miljö som utanför akademin. Du är en person som värnar dina egna specialistkunskaper och är nyfiken på andras. Vi lägger stor vikt vid den personliga lämpligheten, personliga förmågor och sociala färdigheter så som att:

 • Du är serviceinriktad och har ett starkt intresse, vilja och förmåga att hjälpa andra.
 • Du har en god samarbetsförmåga, är lyhörd och fokuserar på lösningar snarare än problem. Som person är du prestigelös och kommunikativ.
 • Du är självgående, initiativ- och ansvarstagande.
 • Du har förmåga att snabbt kunna sätta dig in i nya och komplicerade ämnen. Du är strukturerad, flexibel och har en god analytisk förmåga.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Det är meriterande om du har examen från forskarutbildning inom ett område som kopplar till läkemedelsutveckling. Det är även meriterande om du har erfarenhet av läkemedelsutveckling från näringslivet. Du bör vara hemmastadd i forskarmiljöer, samt ha erfarenhet av att hålla i utbildningsmoment. Erfarenhet av innovationsstöd och/eller av att omsätta nya lösningar i praktiken är också meriterande. Då flera av våra medarbetare har kunskap inom området för livsvetenskaper letar vi efter en komplementär kompetensprofil. Det är meriterande om du har egen erfarenhet av entreprenörskap, startat eller har drivit egen verksamhet. Även erfarenheter av licenseringar och kapitalanskaffning, samt praktisk erfarenhet kring avtalsfrågor och affärsjuridiska aspekter är meriterande.

Om anställningen
Anställningen är tillsvidare, provanställning kan tillämpas. Omfattning är 100%. Tillträde 2023-08-21 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Malin Graffner Nordberg, 018-471 7216

Välkommen med din ansökan senast den 24 april 2023, UFV-PA 2023/954.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2023-08-21 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/954
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-03-10
Sista ansökningsdag 2023-04-24

Tillbaka till lediga jobb