Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi (IMBIM)

Institutionen för medicinsk biokemi och mikrobiologi (IMBIM) vid Uppsala universitet utgör en bred internationell miljö för forskning och undervisning. Institutionens forskning bedrivs inom tre samverkande och delvis interagerade sektioner; cancer, infektioner och immunitet samt genetik och genomik. En närmare beskrivning finns på https://www.imbim.uu.se/forskningsomraden/.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Projektbeskrivning
Forskningsgrupp Sellin (www.sellinlab.se) vid IMBIM, Uppsala universitet & SciLifeLab, studerar hur aggressiva tarmbakterier, såsom Salmonella, Shigella, och Campylobacter-arter, attackerar tarmslemhinnan och orsakar sjukdom.

Det annonserade postdoktorsprojektet baseras på forskningsgruppens utveckling av odlade miniatyrorgan, så kallade organoider (enteroider och kolonoider), som efterliknar den mänskliga tarmslemhinnans ytskikt. Genom att kombinera bakterieinfektioner i dessa organoidmodeller med högupplöst mikroskopi kan vi följa tarminfektionsförlopp i både tid och rum och därigenom uppnå en detaljerad förståelse av infektionens delsteg. För exempel på nyliga publikationer som projektet baseras på, se bland annat:

van Rijn & Eriksson et al 2022, MBio (https://doi.org/10.1128/mbio.00022-22).

Samperio Ventayol et al 2021, PNAS (https://doi.org/10.1073/pnas.2013963118).

Geiser et al 2021, MBio (https://doi.org/10.1128/mBio.02684-20). 

Fattinger et al 2020, PLoS Pathogens (https://doi.org/10.1371/journal.ppat.1008503).

Den postdoktor som rekryteras kommer att 1) delta i vidareutvecklingen av gruppens 3D- och 2D-organoid-modeller, 2) använda realtidsmikroskopi för att följa och jämföra bakterieinfektionsförlopp (Salmonella, Shigella, Campylobacter) i organoiderna, samt 3) använda genetiska och biokemiska metoder för att utforska hur bakteriernas virulensfaktorer interagerar med tarmepitelet under kritiska stadier av infektionen. Avsevärd frihet lämnas till postdoktorn för att, i diskussion med gruppledaren, utveckla projektet i en önskvärd riktning. Projektet har starkt finansiellt stöd genom ett konsolideringsanslag från svenska vetenskapsrådet (10MSEK) för åren 2023-2027.

Tjänstebeskrivning: 100% postdoktoral forskare.

Behörighetskrav
Behörig att anställas som postdoktor är den som har avlagt doktorsexamen eller motsvarande utländsk examen högst tre år före ansökningstidens utgång. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer etc.

Kvalifikationer
Vi söker en kandidat med stark bakgrund i endera cell- och vävnadskultur, infektionsbiologi, eller avancerad mikroskopi och bildanalys. Erfarenhet av att odla primärceller eller organoider, samt hantering av biosäkerhetsklassade mikroorganismer ses vidare som viktiga styrkor. Kandidaten förväntas ta egna initiativ, men också samverka tätt med kollegorna i gruppen och med externa samarbetspartners. Slutligen läggs stor vikt vid personlig lämplighet.   

Ansökan
Skicka in din ansökan via ansökningsportalen. Ansökan bör innehålla i) CV, ii) ett personligt brev som beskriver din bakgrund och motivation till varför du söker tjänsten, iii) eventuella tidigare publikationer och/eller kopia av doktorsavhandling, samt iv) kontaktuppgifter (namn och mailadress) till minst två referenspersoner.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år med eventuell möjlighet till förlängning. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: universitetslektor Mikael Sellin, mikael.sellin@imbim.uu.se, +46 73 9135253

Välkommen med din ansökan senast den 12 april 2023. UFV-PA 2023/799.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/799
Kontakt
  • Universitetslektor Mikael Sellin, mikael.sellin@imbim.uu.se
Facklig företrädare
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
Publicerat 2023-03-02
Sista ansökningsdag 2023-04-12

Tillbaka till lediga jobb