Uppsala universitet, Institutionen för materialvetenskap

Tidsbegränsad heltidsanställning, 3 månader med tillträde snarast eller enl överenskommelse

BioMaterial Systems-gruppen, BMS, är en forskargrupp inom avdelningen för medicinsk teknik, institutionen för materialvetenskap, Ångströmlaboratoriet. Gruppen fokuserar på utveckling och utvärdering av nya biomaterial för tillämpningar främst inom ortopedi med ett särskilt fokus på additiv tillverkning (3D-printning). Det finns för närvarande cirka 20 personer i forskargruppen. 

Mer information om forskargruppens profil finns på: (http://www.materialvetenskap.uu.se/bms/).

Projektbeskrivning
Detta  forskningsprojekt handlar om att utveckla och optimera bearbetningsparametrar för laserpulverbäddsfusion (LPBF) av nedbrytbara legeringar, bland annat av magnesium och zink. Nedbrytbara legeringar är fördelaktiga som biomaterial, särskilt för användning som biologiskt nedbrytbara implantat. Dessa implantat bryts ned i människokroppen när benläkningen sker och eliminerar därför kostsamma och potentiellt farliga sekundära revideringsoperationer. Tillverkningen av sådana implantat via LPBF kan ytterligare öka potentialen för biomedicinska tillämpningar, med tanke på möjligheten till patientspecifik utformning. Vi är särskilt intresserade av att fastställa optimala förhållanden mellan bearbetning och egenskaper för LPBF av Mg- och Zn-legeringar för att uppnå defektfria komponenter med goda mekaniska egenskaper och god korrosionsbeständighet.

Arbetsuppgifter
Assistera  forskning i ovanstående projekt. Arbetet bygger på vår tidigare forskning på Mg-legeringar och handlar om att skapa en förståelse mellan LPBF-processparametrar och mikrostruktur i och längs med smältpooler. Detta kräver en förståelse för stelningsfenomen och mikrostrukturutveckling. När det gäller Zn-legeringar syftar forskningen till att optimera LPBF-processparametrar för en serie Zn-baserade binära legeringar. Denna del kräver god förståelse för LPBF-bearbetning och kommer att innefatta provutvärdering, inklusive densitetsmätningar, mikroskopi och utvärdering av mekaniska- och korrosionsegenskaper. Arbetet kommer att utföras vid avdelningen för medicinsk teknik i en mycket tvärvetenskaplig miljö.

Kvalifikationskrav
Civilingenjörsexamen eller masterexamen eller motsvarande med inriktning mot additiv tillverkning, materialvetenskap, eller liknande. Vi kräver kunskap om och experimentell erfarenhet av laserpulverbäddfusion, reaktiva legeringar, metallografisk provpreparation samt optisk mikroskopi och svepelektronmikroskopi. Vi kräver också erfarenhet av produktion och experimentell karakterisering av nedbrytbara, reaktiva legeringar såsom Mg- och Zn-legeringa.

Vi kräver goda muntliga och skriftliga kunskaper i engelska.

Personliga egenskaper som god samarbets- och kommunikativ förmåga är mycket viktigt. Du skall vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Instruktioner för ansökan
Din ansökan ska innehålla:

- Personligt brev som beskriver dig, din förståelse för uppgiften och varför just du är lämplig för denna tjänst. (max 2 sidor)

- CV (max 2 sidor)

- Kopia på examensbevis och betyg

- Namn och kontaktuppgifter (adress, e-postadress och telefonnummer) till minst två referenspersoner

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 3månader. Omfattningen är heltid. Tillträde snarast eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av Francesco D’Elia francesco.delia@angstrom.uu.se, eller Alexandra Davydova, alexandra.davydova@angstrom.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 10 februari 2023, UFV-PA 2023/247

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller enl överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/247
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-01-27
Sista ansökningsdag 2023-02-10

Tillbaka till lediga jobb