Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Elektrifiering och digitalisering tillhör de främsta framtida forskningsområdena för omställningen till ett hållbart samhälle. Vid institutionen för elektroteknik bedrivs framgångsrik forskning och utbildning inom områdena förnyelsebara energikällor, elektriskt framdrivna fordon, industriell IoT, 5G-kommunikation och trådlösa sensornätverk men även smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik vid Ångströmlaboratoriet är en internationell miljö med omkring 130 medarbetare, som bidrar till att lösa de tekniska energi- och hälsoutmaningarna vi står inför.

Tjänsten kommer att vara placerad inom Mikrovågor för Medicinteknik-Gruppen (MMG) vid avdelningen för fasta tillståndets elektronik, institutionen för elektroteknik.

MMG är en ledande forskningsgrupp inom medicinteknik med fokus på utveckling av fysiologiska sensorer och system för övervakning och diagnos av olika sjukdomstillstånd hos människor, fett-intrakroppslig kommunikation (Fat-IBC), mikrovågsfantomer och medicinsk robotik. MMG koordinerar EU-forskningsprojektet EU H202 FET-Open Grant B-CRATOS om hjärn-datorgränssnitt och utvecklar bredbandig trådlös fett-intrakroppslig kommunikation med hög datahastighet och full duplex för kommunikation mellan hjärna och mekatroniska extremiteter.

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Projektbeskrivning
Forskningsarbetet kommer huvudsakligen att inriktas på utveckling och implementering av biomekatroniska extremiteter aktiverade med hjälp av fett-intrakroppslig kommunikation.  Konstruktion och tillverkning av handprotes och vaskulära miniatyrrobotar planeras att ingå i forskningsarbetet. Utveckling  av innovativ aktiveringsteknik för att reducera energiförbrukningen i bärbara- och implanterade utrustningar förutses. Likaså att genomföra simuleringar och experiment för att analysera fettkanalkommunikationsdrivna mekaniska extremiteter. Inom projektet vilket doktoranden kommer att verka förutses samarbete mellan MMG och avdelningen för nätverksbaserade inbyggda system vid institutionen för elektroteknik.

Forskningen kommer att utföras inom en rad vetenskapliga områden med fokus på robotik, kommunikation och biomedicinsk teknologi, men också i samarbete med institutionen för informationsteknologi. Arbetet kommer att ske i en ämnesöverskridande miljö där nära kontakt med framtida användare inom klinisk medicin och prestationsförbättring inom idrott är en förutsättning för framgång.

Doktoranden förväntas bidra till SSF- och Horizon 2020 projekten. Doktoranden kommer också att arbeta i nära samarbete med andra forskare och internationella samarbetspartners samt behöver medverka vid genomförande av kliniska studier vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Vi har en spännande arbetsmiljö som utformats gemensamt av doktoranden och forskningsgruppen. Doktoranden kommer att handledas av åtminstone två handledare.

Arbetsuppgifter

 • Utveckling och implementering av biomekatroniska extremiteter med hjälp av fett-intrakroppslig kommunikation.
 • Sammansätta ultrabredbandiga dynamiska fantommodeller för intrakroppslig mikrovågs-kommunikation.
 • Karakterisering av material för implementering i utvecklingsfasen av mekaniska proteser.
 • Utveckling av nya kompositmaterial med olika permittivitetsvärden och morfologi för att efterlikna människokroppen.
 • Genomföra simuleringar och experiment i avsikt att analysera fettkanalkommunikationsdrivna mekatroniska extremiteter för att utveckla smarta proteser för att hjälpa amputerade.
 • I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Kvalifikationskrav

 • Civilingenjörsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara masterexamen, inom teknisk fysik, elektronik eller motsvarande kompetens som av arbetsgivaren bedöms som likvärdig.

 • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift.

Personliga egenskaper som starkt driv för kvalitétsförbättringar och prestanda och förmåga att leda forskningsprojekt i samarbete med andra forskare och studenter kommer att betonas. Sökande bör vara målmedveten, strukturerad och kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Meriterande i övrigt
Dokumenterad erfarenhet av forskning inom biomekatronik, mikrovågsfantomer, fett-intrakroppslig kommunikation och liknande ämnen. Goda kunskaper inom olika mikrovågssystem och mikrovågskomponenter, från simulerings- och konstruktionsmetoder till implementeringsmetoder och av olika hårdvaruarkitekturer för databehandling. För instrument- och hårdvarukontroll är det meriterande med erfarenhet av till exempel LabView och Matlab och några av följande arkitekturer: VLSI, FPGA, ARM7, Philips 89v51rd2, 8051, 8086, Xilinx CPLD och Beagle Board xM Rev C.

Erfarenhet av CAD-verktyg värdesätts, likaså erfarenhet av några av de följande: 3 D printing, AWR Microwave Office (och liknande produkter), Ansoft HFSS, ADS Agilent, Sonnet Lite, Antenna MAgus, AppCad, OrCAD, Real Time Design Tool, Eagle PCB Design, CADENCE Virtuoso, Synopsys och Smith Tool.

Ansökningsförfarande
Ansök via länken nedan. Ansökan ska innehålla ett brev där du kort beskriver dig själv och dina tidigare forskningserfarenheter samt forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och övriga handlingar som du önskar åberopa. Vi vill att du lämnar uppgifter om referenspersoner eller bifogar rekommendationsbrev.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala 

Upplysningar om anställningen lämnas av: Assoc. Prof. Robin Augustine, Robin. Augustine@Angstrom.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 26 januari 2023, UFV-PA 2023/68.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2023/68
Facklig företrädare
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2023-01-10
Sista ansökningsdag 2023-01-26

Tillbaka till lediga jobb