Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Doktorandtjänst inom mjukvaruprincip och teknik för bearbetning av sensorisk information på kroppen

Elektrifiering och digitalisering tillhör framtidens största områden för omställning till hållbara samhällen. Institutionen för elektroteknik bedriver framgångsrik forskning och utbildning inom dessa områden – däribland förnybara energikällor och elfordon, industriell IoT, 5G kommunikation och trådlösa sensornät men även smarta elektroniska sensorer och medicinska system. Institutionen för elektroteknik är en internationell miljö med ca 140 medarbetare som bidrar till viktiga tekniska energi- och hälsoutmaningar vid Ångströmlaboratoriet.

Tjänsten kommer att vara placerad vid avdelningen för fasta tillståndets elektronik vid institutionen för Elektroteknik.

Avdelningen fokuserar på en rad av specifika forskningsområden inkluderar elektroniska, optoelektroniska, termoelektriska och mekaniska biosensorer samt dess sensorsystem; medicinsk teknik; biomekatronik; flexibel elektronik och neuroprotetik; energi-effektiv elektronik; avancerad tunnfilmsteknik. Lär mer här

Läs mer om våra förmåner och hur det är att jobba inom Uppsala universitet

Bakgrund
Människokroppen kan utrustas med ett elektroniskt system med bärbara elektroniska enheter som genererar, bearbetar och överför data i realtid för att övervaka hälsotillstånd och utföra neurokirurgisk behandling. Systemet är tillämpligbart på patienter som lider av Parkinsons sjukdom (PD), essentiell tremor, dystoni och andra neurologiska tillstånd. En utmaning för att förverkliga ett sådant system är att skapa en mjukvaruverktygssats för säker samt lågeffekt bearbetning och beräkningssignaler som genereras av sensorer och ställdon.

Forskningsprojekt
Forskningen som tilldelas doktorandpositionen är inriktad på att utveckla maskininlärningsmoduler (ML) för att bearbeta taktila och tremorsignaler som genereras av neuromorf elektronisk hud (ne-skin). Ne-skin omvandlar analoga taktila signaler till elektriska pulser och kodar därigenom de mekaniska signalerna till spiktiming. Befattningens uppgift består i att generera signaler som är relevanta för tremor, utveckla ML-algoritmer baserade på spikande neurala nätverk (SNN) för att bearbeta dataströmmarna för att extrahera användbara funktioner från dataströmmarna, utveckla tekniker för övervakat och oövervakat lärande och studera nätverksdynamik.

Vi erbjuder ett varierande och spännande arbete som utformas av doktoranden och forskargruppen tillsammans. Doktoranden kommer att handledas av minst två handledare. Institutionen för elektroteknik erbjuder även ett lönetillägg utöver de lokala riktlinjerna för doktorander vid Uppsala universitet.

Arbetsuppgifter

  • Generera data relevant för tremor med hjälp av ne-skin-teknik
  • Utveckla maskininlärningsalgoritmer baserade på SNN för att bearbeta genererade data
  • Utveckla inlärningstekniker för SNN baserat på genererade data
  • Analysera nätverkets dynamik baserat på in- och utdata.
  • Huvuduppgiften är att ägna sig åt forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojektet som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna ingår medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden.

Kvalifikationskrav 

  • Civilingenjörsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvara masterexamen, inom fysik, matematik, datavetenskap eller elektroteknik.
  • Mycket goda kunskaper i engelska i tal och skrift.
  • Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper framförallt förmågan att arbeta i team. 

Meriterande
Erfarenhet av databehandling, programmering, algoritm eller liknande är meriterande.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Ansökningsförfarande: Ansök via länken nedan. Ansökan ska inkludera en kort beskrivning av tidigare erfarenheter, forskningsintressen och föreslaget bidrag till projektet, ett CV, kopior av examina, betyg, kopia på examensarbete (eller ett utkast) och andra relevanta dokument. Vi vill att du lämnar uppgifter om två referenspersoner.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr. Zhibin Zhang, 018-4714146, e-mail zhibin.zhang@angstrom.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 30 november 2022, UFV-PA 2022/3455.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2022/3455
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2022-09-21
Sista ansökningsdag 2022-11-30

Tillbaka till lediga jobb