Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Institutionen för Elektroteknik är en internationell miljö med cirka 130 medarbetare vid Ångströmlaboratoriet. Institutionen bedriver forskning och undervisning inom Elektricitetslära, Fasta tillståndets elektronik och Signaler och system.

Om avdelningen: Avdelningen för Elektricitetslära representerar Sveriges ledande forskargrupp inom förnybar energiomvandling, och är en av de främsta grupperna inom marin energi i världen. Den globala omställningen till fossilfria och förnybara energikällor är anledningen till varför teknologi för förnybar energi måste utvecklas, och avdelningen har aktiv forskning inom flera nyckelområden inom förnybar energi, som vind-, våg-, tidvatten- och vattenkraft.

Inom vågkraft har avdelningen framgångsrikt utvecklat och sjösatt fjorton vågkraftverk och två bottenställverk, med en sammanlagd drifttid av nästan tre år. Vågkraftverken testas och körs vid avdelningens testanläggning utanför Lysekil, vänligen läs mer på http://www.teknik.uu.se/elektricitetslara.

Beskrivning av forskningsprojekt: Doktorandprojektet kommer fokusera på aktiv styrning av direktdrivna permanentmagnetgeneratorer (som används i vågenergiomvandlare) i syfte för tillförlitlig nätintegration. Doktoranden kommer utveckla nya styrsystem för ett vågkraftverk; genomföra både numeriska simuleringar och laboratorie- och offshore-experiment på elektriska delsystem. Inom projektet, till exempel, kommer växelriktarenförmågan att styra strömmen mot nätet och dess förmåga att uppfylla nätkraven studeras. Med hjälp av hardware- och software-in-the-loop ska styrsystemets inverkan analyseras och nödvändiga avhjälpande åtgärder utvärderas. Målet med projektet är att förbättra tillförlitligheten för elgenerering av vågkraftverk och att ge riktlinjer för utformning av kostnadseffektiva elektriska delsystem för tillförlitlig drift av vågenergiomvandlare.

Arbetsuppgifter: Doktoranden kommer att bygga vidare på tidigare gjorda arbeten inom gruppen och kommer att utföra projektet i nära samarbete med handledare och andra medlemmar i forskargruppen samt nationella och internationella utvecklare, vilket ger projektet en stark internationell prägel. Vi erbjuder ett varierat och spännande arbete som designats av doktoranderna tillsammans med forskarteamet.

I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20% av arbetstiden.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/.

Kvalifikationskrav:

  • Civilingenjörsexamen eller motsvarande enligt ovan inom området elektroteknik, energisystem, teknisk fysik eller liknande.
  • Mycket goda kunskaper i engelska och svenska, i tal och skrift.
  • Praktisk erfarenhet av experimentellt arbete inom kraftelektronik eller elektroteknik anses särskilt meriterande. Industriell erfarenhet är också meriterande.

Ansökningsförfarande: Ansök via länken nedan. Ansökan bör innehålla ett brev där du kort beskriver dig själv och dina forskningsintressen. Ansökan önskas dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och övriga handlingar som du önskar åberopa.

Lön: Enligt lokalt kollektivavtal för doktorander.

Tillträde: 2020-08-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning enl HF 5 kap § 7.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Irina Temiz, irina.temiz@angstrom.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 30 juni 2020, UFV-PA 2020/2088.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2020-08-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100 %
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/2088
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-06-01
Sista ansökningsdag 2020-06-30

Tillbaka till lediga jobb