Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Uppgiften är att bedriva forskning och utbildning av högsta kvalitet och att på olika sätt samverka med samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har 46.000 studenter, 7.300 anställda och en omsättning på 7,3 miljarder kronor.

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har fler än 230 anställda och omsätter drygt 220 miljoner kronor. Vid institutionens sju program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida.

Särskild ämnesbeskrivning: Organiska reaktioner som induceras med ljus har ett flertal fördelar jämfört med mer traditionella organiska syntesmetoder. Bland annat kan de förenkla efterföljande upprening eftersom man kan undvika de metallreagens som ofta används som katalysatorer. Inom projektet till vilket vi nu rekryterar en forskare utvecklas fotokemiska reaktioner för framställning av kolbaserade biobränslen. Projektet sker i nära samarbete med mikrobiella kemister vid institutionen. I utvecklingsarbetet använder vi även kvantkemiska beräkningar för att optimera val av fotoinitiatorer.

Projektet kräver en gedigen bakgrund inom experimentell fysikalisk organisk kemi och ett intresse för kemi inriktad mot hållbar utveckling.

Arbetsuppgifter: 

Arbetsuppgifterna innefattar (ex.):

 • Utveckling av fotokemiska kopplingsreaktioner med speciellt fokus på reaktioner som kan användas för produktion av kolbaserade biobränslen.
 • Kvantkemiska beräkningar av elektroniskt exciterade tillstånd hos organiska molekyler.
 • Syntes av polycykliska och/eller makrocykliska konjugerade organiska föreningar.

Kvalifikationskrav: 

För anställningen krävs:

 • Avlagd doktorsexamen i organisk kemi, gärna inriktad mot fysikalisk organisk kemi.
 • Mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.
 • Gedigen erfarenhet av experimentell metodik inom organisk fotokemi
 • Erfarenhet av kvantkemiska beräkningar av organiska molekyler i elektroniskt exciterade tillstånd.
 • Gedigen erfarenhet av organisk syntes inriktad på polycykliska och/eller makrocykliska konjugerade föreningar.

Stor vikt kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Ansökningsförfarande: Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande kort beskriver sig själv och sina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete och övriga handlingar som sökanden önskar åberopa.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: Snarast eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i 12 månader.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av: Henrik Ottosson, 018-4717476.

Välkommen med din ansökan senast den 8 april 2020, UFV-PA 2020/1163.

Anställningsform Visstidsanställning längre än 6 månader
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/1163
Facklig företrädare
 • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
 • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
 • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-03-27
Sista ansökningsdag 2020-04-08

Tilbage til Ledige stillinger