Uppsala universitet, Institutionen för elektroteknik

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Avdelningen för Fasta tillståndets elektronik, Institutionen för elektroteknik, Ångströmlaboratoriet söker en Forskare.

Projektbeskrivning: Forskningen på avdelningen för Fasta Tillståndets Elektronik fokuserar på två huvudsakliga områden: elektronik för hållbar energianvändning och smart elektronik för framtidens hälso- och sjukvård. Specifika forskningsområden inkluderar flexibel elektronik, sensorer, energi-effektiva RFkomponenter, biomedicinsk mikrovågsteknik och tunnfilmsteknik.

Arbetsuppgifter: Sputterdeponering och karaktärisering av olika kombinationer av metallsulfidmaterial. Syftet är att deponera material i skiktade lager och kombinera olika material i dessa skikt. Målet är att syntetisera nya tvådimensionella (2D) material med en skalbar process såsom sputtering. Materialen kommer primärt att vara WS2, MoS2 och SnS2. Kvaliteten och egenskaperna hos de sputterdeponerade tunna filmerna kommer att karaktäriseras vid Ångströmlaboratoriet och hos projektpartnerna i Berlin (HZB) och Paris (UPMC). Forskningen kommer att bedrivas i en forskargrupp som är verksam inom tunnfilmsdeponering och så kallade 2D dikalkogenider av övergångsmetaller (2D-TMD). Forskningen är tvärvetenskaplig och innefattar fysik, ytkemi och materialvetenskap. Karakteriseringsmetoderna vid Ångströmlaboratoriet kommer att omfatta röntgendiffraktion (XRD), Raman-spektroskopi och röntgenfotoelektronspektroskopi (XPS). Mer avancerade karakteriseringstekniker kommer också att användas vid synkrotronljusanläggningar.

Kvalifikationskrav: Doktorsexamen i fysik, kemi eller materialvetenskap. Erfarenhet av sputterdeponering av sulfider, XRD och Raman-spektroskopi är ett krav. Speciellt karakterisering av mono- och fålagerstrukturer  av sulfider med Raman är meriterande. Vi kräver god muntlig och skriftig färdighet i engelska. Vidare är tidigare erfarenhet av arbete i renrumslaboratorium och goda kunskaper inom andra relevanta karakteriseringstekniker en fördel.

Personliga egenskaper som förmåga att leda och driva projekt och samtidigt kunna interagera med andra forskare är mycket viktiga. Sökande måste vara målmedveten, strukturerad samt kunna arbeta effektivt både individuellt och i grupp.

Instruktioner för ansökan: Ansökan bör innehålla CV, personligt brev med motivering till varför du är intresserad av anställningen och på vilket sätt anställningen matchar dina meriter samt en beskrivning av tidigare forskningserfarenheter, publikationslista, kopior på andra relevanta dokument.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: Enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning, provanställning kan tillämpas.

Anställningens omfattning: 75 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Tomas Nyberg, tomas.nyberg@angstrom.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 2 april 2020, UFV-PA 2020/991.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 75%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/991
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-03-19
Sista ansökningsdag 2020-04-02

Tilbage til Ledige stillinger