Uppsala universitet, institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet (www.igp.uu.se) har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a. cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar och på molekylära undersökningstekniker. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom medicinsk och klinisk genetik, klinisk immunologi, patologi, neuroonkologi, vaskulärbiologi, strålningsvetenskap samt molekylära verktyg. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar och masterprogram inom den medicinska fakulteten samt ett antal utbildningar inom teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 420 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan.

Arbetsuppgifter: Projektet är en del av ett program, stött av Vetenskapsrådet, inriktat på att utveckla tekniker som skall göra det möjligt att påvisa lågfrekventa molekylära avvikelser. En första uppgift blir att utveckla s.k. padlock prober mot sekvenser på de mänskliga könskromosomerna, X och Y. Prober som känner igen sina målsekvenser och cirkulariseras kommer sedan att kopieras lokalt via en rullande cirkelreplikeringsmekanism. En första tillämpning av metoden blir att påvisa vilka celler i blod eller andra vävnader som förlorat sina Y kromosomer genom s.k. loss of Y. En analog tillämpning av metoden blir att identifiera det fåtal celler som integrerat HIV provirus i vävnader från infekterade patienter.

Kvalifikationer: Doktorsexamen i biologi eller medicin.
Erfarenhet av utveckling av molekylära analysmetoder
Det är av värde om den sökande har erfarenhet av virusforskning, samt kännedom om den slags ligeringsbaserade detektionstekniker som kommer att utnyttjas i de aktuella studierna.
I arbetsuppgifterna ingår egen laborativ forskning, rapportering och vetenskaplig publicering, handledning av studenter, deltagande i seminarier samt att bidra till laboratoriets allmänna ordning och organisation.

Lön: Individuell lönesättning.

Tillträde: 2020-05-01 eller enligt överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning t.o.m. 2020-10-31 med möjlighet till förlängning.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av: Ulf Landegren, ulf.landegren@igp.uu.se, 018-471 4910.

Välkommen med din ansökan senast den 18 mars 2020, UFV-PA 2020/598.

Anställningsform Särskild visstidsanställning
Anställningen avslutas 2020-10-31
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 200501
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2020/598
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2020-03-05
Sista ansökningsdag 2020-03-18

Tillbaka till lediga jobb