Uppsala universitet, Institutionen för kemi - Ångström

Uppsala universitet är ett brett forskningsuniversitet med stark internationell ställning. Det yttersta målet är att bedriva utbildning och forskning av högsta kvalitet och relevans för att göra långsiktig skillnad i samhället. Vår viktigaste tillgång är alla de individer som med sin nyfikenhet och sitt engagemang gör Uppsala universitet till en av landets mest spännande arbetsplatser. Uppsala universitet har drygt 45 000 studenter, mer än 7 000 anställda och en omsättning på cirka 7 miljarder kronor.

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har fler än 230 anställda och omsätter drygt 220 miljoner kronor. Vid institutionens sju program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida.

Särskild ämnesbeskrivning: Fosfororganisk kemi handlar om syntes av fosfor innehållande molekylära föreningar och deras användning i organisk kemi. Elektrokemiska och fotokemiska reaktioner kommer att utforskas.  

Arbetsuppgifter: Projektet handlar om fosfororganiska föreningars kemi, och deras reaktivitet under foto- och elektrokemiska betingelser. Projektet kommer delvis att handla om fosfanylfosfonaters kemi, dvs. kemin av fosforanaloger till välkända Horner-Wadsworth-Emmons reagenser som omvandlar karbonylföreningar till alkener. Vi har tidigare visat ny reaktivitet av fosfanylfosfaner (JACS 2017, 2940, Chem Commun 2019, 6030), och kommer att utforska reagensen ytterligare, framförallt för tillämpningar inom organisk kemi. Dessutom kommer vi att utforska fosfororganiska föreningars foto- och elektrokemiska reaktioner. Arbetsuppgifterna består framförallt av syntesarbete i ett organisk kemi labb, kombinerat med ansvaret för olika instrument som t. ex. NMR spektrometer. Det förväntas att forskaren hjälper till i handledning av doktorander (max 20%).  

Kvalifikationskrav: Sökande skall ha avlagt doktorexamen och ha goda kunskaper och dokumenterad forskningserfarenhet i syntetisk fosfororganisk kemi och organisk kemi. Sökanden skall ha gedigen erfarenhet i elektrokemi eller fotokemi. Tidigare postdok-erfarenhet är ett krav. Sökande skall kunna kommunicera mycket väl både skriftligt och muntligt på engelska.

Hänsyn kommer också att tas till god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms komplettera och stärka pågående forskning inom institutionen samt bidra till dess framtida utveckling.

Önskvärt/meriterande i övrigt: Dokumenterad erfarenhet i syntetisk fosfororganisk kemi och elektrokemi eller fotokemi.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2020-01-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tillsvidareanställning, provanställning kan tillämpas.

Anställningens omfattning: 100%

Upplysningar om anställningen lämnas av professor Sascha Ott, sascha.ott@kemi.uu.se, 018-471 7340.

Välkommen med din ansökan senast den 5 december 2019, UFV-PA 2019/3997.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2019/3997
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2019-11-22
Sista ansökningsdag 2019-12-05

Tilbage til Ledige stillinger