Uppsala universitet, Institutionen för kemi - BMC

Institutionen för kemi - BMC är belägen vid Biomedicinskt Centrum i Uppsala. Vid institutionen bedrivs huvudsakligen forskning och utbildning inom biokemi, organisk kemi, analytisk kemi och fysikalisk kemi. Institutionen drar nytta av närheten till andra discipliner och arbetar nära forskare inom biomedicin, farmaci, fysik och materialvetenskap.

Forskningen inom biokemi är fokuserad kring frågeställningar rörande katalys, molekylär igenkänning och komplexa molekylära systems struktur och dynamik, samt samband mellan förekomst av kemiska substanser och biomolekyler vid olika sjukdomstillstånd. Det inkluderar även design och syntes av små organiska molekyler och biologiska makromolekyler. Metod- och teknikutveckling är en styrka och utveckling av nya biokemiska, analytiska och biofysiska metoder samlar avancerad forskning inom biologiska system och dess reglering samt hur sjukdomar kan diagnostiseras och behandlas. Forskare med specialistkompetens inom biofysikaliska metoder för interaktionsanalyser driver verksamhet inom SciLifeLab, delar av en nationell infrastruktur för forskning inom livsvetenskap.

Den kreativa och forskningsintensiva miljön bidrar till såväl brett kunnande som spetskompetens. Uppsala universitet har en väl utvecklad innovations avdelning som ger stöd för kommersialisering och i externa samarbeten.

Läs mer om oss här:  

Uppsala universitet erbjuder en av landets bästa utbildningar inom kemi, starkt kopplad till världsledande forskning. Institutionen för kemi – BMC ansvarar för Uppsala universitets kandidatprogram och masterprogram i kemi samt för Uppsala universitets civilingenjörsprogram i kemiteknik tillsammans med våra kollegor på naturvetenskapliga fakulteten samt medicinska fakulteten. Vi bidrar även med kurser och kursmoment vid andra utbildningsprogram inom och utom fakulteten. Undervisningen präglas av ett omfattande kursutbud, en stark forskningsanknytning och en stor andel laborativa moment. Läs mer här.

Vi söker en forskare i biokemi.

Forskaren kommer att arbeta i ett spännande internationellt projekt fokuserat på utveckling av proteiner för medicinska tillämpningar. Det är för närvarande är finansierat via ett treårskontrakt for uppdragsforskning. Ett år av projekttiden har nu passerat och vi söker en person som ska komplettera de två forskare som redan är anställda i projektet.

Exempel på aktuella uppdrag:

  • Produktion och rening av rekombinanta adhesiva proteiner
  • Förbättring av vidhäftningsstyrkan hos adhesivt protein i musslor (MAP)
  • Utveckling av medicinska produkter som utnyttjar de anti-oxidativa och anti-inflammatoriska egenskaperna hos MAP
  • Ökning av stabiliteten av epidermal tillväxtfaktor i lösning vid rumstemperatur

Arbetsuppgifter
Arbetet kommer att involvera produktion av rekombinanta och naturligt förekommande proteiner, med storskalig proteinrening som en särskilt viktig metod. Många av proteinerna är tidigare okaraktäriserade, har komplexa strukturer och egenskaper, samt är post-translationellt modifierade, vilket kräver både kreativa och nya lösningar för produktion och hantering.

Arbetet kräver omfattande karakterisering av proteiner och andra biomolekyler med användning av avancerade biokemiska, analytiska och biofysiska metoder. Det kommer att vara inriktat på utveckling av nya biotekniska produkter och kräver dokumentation som lämpar sig för att säkra internationell äganderätt och patentering, samtidigt som den tillåter publicering av forskningsresultat.

Kvalifikationer
För att vara kvalificerad för tjänsten måste du ha en doktorsexamen i biokemi eller motsvarande examen som bedöms vara jämförbar med en svensk doktorsexamen. Du måste ha dokumenterad erfarenhet av storskalig proteinproduktion, proteinrening och analytisk proteinkemi.

Vi betonar vikten av personlig lämplighet för denna position. Du måste vara starkt motiverad att utföra arbetet i projekten och bidra till produktutveckling genom att komma med nya kreativa idéer.

Detta projekt kräver att du kan arbeta självständigt, samtidigt som du har utmärkt samarbetsförmåga, eftersom projektet kräver att du kan samarbeta med forskare från industri och andra universitet, inom och utanför Sverige. Du måste vara organiserad och systematisk i ditt labbarbete, liksom pålitlig och disciplinerad, så att laboratorier och instrument hålls rena och i gott skick.

Vi förväntar oss att du är skicklig i muntlig och skriftlig engelska för att kunna interagera och kommunicera effektivt med alla medarbetare samt kunna publicera internationellt. 

Önskvärt/Meriterande:
Erfarenhet av både industriell och akademisk forskning inom bioteknik eller medicinska produkter är meriterande, liksom arbete med mammala cellkulturer, immobilisering av enzymer samt erfarenhet av projektledning.

För denna rekrytering kommer universitetet bara att överväga kandidater som efter en övergripande bedömning visar de högsta kvalifikationerna och personliga egenskaper för att utföra och utveckla projektuppgifterna och bidra till en positiv utveckling av avdelningen och dess verksamhet.

Uppsala universitet värdesätter de kvaliteter som jämn könsfördelning och mångfald tillför verksamheten. Vi ser därför gärna sökande av alla kön och med olika födelsebakgrund, funktionalitet och livserfarenhet.

Lön: Individuell lönesättning tillämpas.

Tillträde: 2019-02-01 eller efter överenskommelse.

Anställningsform: Tidsbegränsad anställning i två år.

Anställningens omfattning: 100 %

Upplysningar om anställningen lämnas av 
Helena Danielson, +46 18 4714545 , helena.danielson@kemi.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 26 december 2018, UFV-PA 2018/4208.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2019-02-01
Löneform Fast Lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/4208
Facklig företrädare
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
Publicerat 2018-11-30
Sista ansökningsdag 2018-12-26

Tillbaka till lediga jobb