Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi (igp.uu.se)
vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a. cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom medicinsk och klinisk genetik, klinisk immunologi, patologi, neuroonkologi, vaskulärbiologi, strålningsvetenskap samt molekylära verktyg. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar och masterprogram inom den medicinska fakulteten samt ett antal utbildningar inom teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 375 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 340, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 600 verksamma i arbetsstyrkan.

Science for Life Laboratory, SciLifeLab, (scilifelab.se) är ett nationellt centrum för molekylär biovetenskap, med focus på medicin och miljö. SciLifeLab kombinerar molekylärbiologisk spetskompetens med translationell medicinsk forskning.

Projektbeskrivning:
En tumör i hjärnan växer via ett flertal sammanvävda cellulära processer, såsom celldelning, invasion och metabola förändringar. En central tanke bakom all tumörfarmakologisk forskning är att sådana processer kan stängas av med hjälp av målstyrda läkemedel. Däremot är det svårt problem i praktiken att veta vilka läkemedel som slår mot vilka processer och hur detta kan påverka tumörens tillväxt hos en enskild patient.

I detta doktorandprojekt har vi som mål att konstruera en ny typ av beräkningsmodeller, som kan användas för att förstå effekten av hundratals olika läkemedel i de tre tumörsjukdomarna glioblastom (GBM), neuroblastom (NB) och medulloblastom (MB). I vårt laboratorium har vi satt upp en ny plattform för att analysera hur tumörceller från enskilda patienter svarar på läkemedel. Genom att använda RNA-sekvensering kan vi analysera effekten av hundratals olika läkemedel i tusentals enskilda celler. Inom projektet kommer vi att använda ett flertal tekniker inom machine learning och systembiologi för att så exakt som möjligt beskriva vilka processer som påverkas och hur de varierar mellan patienter och inom tumören. Detta ska i sin tur resultera i lovande behandlingsstrategier, som kan utvecklas vidare inom teamet och med olika samarbetspartners. Projektet är kopplat till en ny strategisk satsning inom systembiologi; du kommer att arbeta i nära samarbete med erfarna kollegor med kompetens inom cancersystembiologi, farmakologi, profilprofilering och data mining (vv se nelanderlab.org för vidare information).

Doktorandanställningen avser egna studier på heltid under maximalt 4 år. Innehavare av doktorandanställning ska främst ägna sig åt egen utbildning på forskarnivå men övrigt arbete såsom utbildning av studenter och administrativt arbete kan ingå med högst 20 procent av anställningen. Anställningen kommer att förlängas med undervisningstiden för att möjliggöra fyra år av heltidsstudier på forskarnivå.

Kvalifikationer:
Sökande ska ha magisterexamen i relevant område (t ex bioteknik, systembiologi, tillämpad matematik, biomedicin, medicin). Starka meriter är erfarenhet av beräkningsbiologi/bioinformatik/big data, eller simulering/modellering av biologiska system. En stark bakgrund inom programmering är viktigt för tjänsten, såväl som ett stort intresse av att tillämpa matematik/beräkning för att lösa biologiska problem. Stor vikt läggs vid specifik erfarenhet av cancersystembiologisk forskning och/eller erfarenhet av forskning som rör cancer i nervsystemet. 

För anställning som doktorand krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till utbildning på forskarnivå  där graden  av förmåga att tillgodogöra  sig utbildning  på forskarnivå är avgörande. Information om forskarutbildningen, ansökningsförfarande och regler för antagning finns tillgängligt via http://www2.medfarm.uu.se/utbildning/forskarniva/vill_du_borja/

Ansökningsförfarande:
Ansökan ska innehålla ett brev där den sökande kort beskriver sig själv och sina forskningsintressen. Ansökan ska dessutom innehålla CV, kopior av examensbevis och betyg, examensarbete  och övriga handlingar som sökanden önskar åberopa.
Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer http://regler.uu.se/Lön: Enligt  lokalt avtal (Lokalt kollektivavtal  för doktorander  och amanuenser).

Upplysningar om anställningen lämnas av:
Sven Nelander, sven.nelander@igp.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 8 juni 2018, UFV-PA 2018/1726.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Snarast eller efter överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2018/1726
Facklig företrädare
  • Per Sundman, Saco-rådet, 018-471 1485
  • Ellena Papaioannou, Seko, 018-471 3315
  • Suzanne Borén Andersson, TCO/ST, 018-471 6251
Publicerat 2018-05-17
Sista ansökningsdag 2018-06-08

Tillbaka till lediga jobb