Uppsala universitet, Department of Physics and Astronomy

Forskningen som bedrivs vid institutionen för fysik och astronomi omfattar ett brett spektrum av fysikämnen, fördelade på nio avdelningar. Institutionen ligger i Ångströmlaboratoriet och sysselsätter närmare 400 personer, varav 100 doktorander. Den erbjuder en bred fysikläroplan för grund- och doktorander, deltagande i nationellt och internationellt ledande projekt för forskare och möjligheter till partnerskap med industrin och olika uppsökande verksamhet.

Avdelningen för materialfysik inom institutionen för fysik och astronomi undersöker avancerade material för tillämpningar inom bl.a. fusionsteknik, smarta fönster, vätgaslagring och nanoelektronik. Som en viktig del av denna forskning undersöker vi även icke-jämviktsförhållanden i material över ett brett spektrum av tidsskalor. Mer specifikt studerar vi starka störningar som induceras i material när de interagerar med energirika laddade partiklar, främst i form av joner.

Dessa experiment förbättrar vår grundläggande förståelse, ger referensdata för nya beräkningsmetoder och gör det möjligt att bestämma koncentrationer och djupprofiler av atomer och molekyler i olika material med mycket hög noggrannhet. En 5 MV tandemaccelerator, en 350 kV högström-jonimplanter och ett lågenergijonspridningssystem tillsammans med ett antal miljöer och uppställningar för syntes och modifiering av prover utgör den experimentella plattformen.

Uppsala universitet förklarar härmed en doktorandtjänst vid institutionen för fysik och astronomi som är öppen för ansökan. Det aktuella doktorandprojektet kommer att vara en del av ett dubbel-examensprogram med Universitetet i Duisburg-Essen, där en del (cirka 50% av effektiv tid) av forskningen kommer att bedrivas.

Doktorandprojektet kommer att fokusera på studier av dynamiska processer som induceras i material på grund av interaktion med lätta och tunga joner med energi inom keV området. Processer som ska undersökas omfattar bland annat energidissipation, laddningsöverföring och utsläpp av sekundära partiklar, vilka alla bär information om de underliggande ultrasnabba interaktionerna. En förbättrad förståelse av denna komplexa mångpartikelfysik ger unika referensdata för avancerade tidsberoende beräkningsmetoder och är av yttersta relevans för skräddarsydd materialmodifiering och analys med hjälp av jonstrålar, som används från cancerterapi till syntes av elektroniska komponenter. Arbetet kommer att vara av huvudsakligen experimentell karaktär.

Arbetsuppgifter

Projektet är inriktat på experimentella studier av interaktionen mellan energirika joner och material. Specifikt kommer detta att omfatta:

  • Experiment för att mäta energiförlust och laddningsfördelning av joner och sekundära partiklar som emitteras vid jonpåverkan i interaktion med självbärande målsystem.
  • Drift och utveckling av time-of-flight spektrometrar och motsvarande jonacceleratorer.
  • Förberedelse av ultratunna, högkvalitativa provsystem.
  • Hantering och analys av komplexa mätdata, utvärdering och simulering med hjälp av Monte-Carlo och molekylärdynamikmetoder.

Kvalifikationskrav
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå inom fysik/teknisk fysik eller motsvarande, eller
  • fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.
  • personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl.

För anställning som doktorand krävs att innehavaren är antagen eller kommer att antas till forskarutbildning, där graden av förmåga att tillgodogöra sig forskarutbildning är avgörande. Doktoranden ska främst ägna sig åt den egna forskarutbildningen. Information om utbildning på forskarnivå, behörighetskrav och antagningsbestämmelser finns på teknisk naturvetenskapliga fakultetens hemsida, https://www.uu.se/vetenskapsomrade/teknik-och-naturvetenskap/utbildning/utbildning-pa-forskarniva.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Dokumenterad erfarenhet inom materialforskning med jonstrålar; analys av komplexa mätdata och vakuumsystem är gynnsam.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer. https://regler.uu.se/?languageId=3

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala/Duisburg-Essen.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Daniel Primetzhofer, daniel.primetzhofer@physics.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 5 december 2024, UFV-PA 2024/3978.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/3978
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-11-21
Sista ansökningsdag 2024-12-05
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb