Institutionen för lingvistik och filologi

Doktorand i lingvistik med inriktning mot flerspråkig språkutveckling (ukrainska, ryska, svenska)

Vill du gå en forskarutbildning, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som doktorand på Uppsala universitet.

Institutionen för lingvistik och filologi bedriver forskning och utbildning inom språkvetenskap och textstudier i ett antal olika språk och språkrelaterade ämnen. Institutionens verksamhet täcker många av de klassiska och moderna språken och kulturerna i stora delar av Europa och Asien, samt lingvistik och datorlingvistik. Utbildning erbjuds på grundnivå, avancerad nivå och forskarnivå. Institutionen har ett sjuttiotal anställda som tillsammans med studenter och samarbetspartners skapar en internationell och intellektuellt livaktig miljö.

Lingvistikämnet är forskningstungt, med flera större externfinansierade tvärvetenskapliga projekt. Ämnets aktuella forskningsområden inkluderar historisk lingvistik och språklig mångfald, typologi och språkdokumentation, samt barns språkutveckling, språkstörning, flerspråkighet och andraspråksinlärning. Forskningssamarbeten sker både internationellt inom den språkvetenskapliga fakulteten, där även Slaviska språk utgör ett ämne.

Forskarutbildningen i lingvistik omfattar fyra år och finansieras genom anställning som doktorand vid institutionen. Doktoranden förväntas bedriva studier och forskning på heltid, delta i och bidra till institutionens verksamhet, samt att medverka i det fakultetsövergripande forskningsnätverket Språk & lärande.

För just denna utlysning söker vi en kandidat som är kvalificerad att arbeta inom nedan beskrivna forskningsprojekt med inriktning mot flerspråkig språkutveckling hos ukrainska flyktingbarn och deras familjer i Norden och Baltikum, med fokus på Sverige.

Projektbeskrivning

Utlysningen avser en doktorandplats i lingvistik som är knuten till det nordisk-baltiska forskningsprojektet LINC: Linguistic integration of refugee children and their families (NordForsk 191524, med start 2025). I projektet undersöks språkutvecklingen hos ukrainska flyktingbarn och deras familjer i fyra länder (Estland, Litauen, Norge, Sverige) i relation till miljörelaterade och individrelaterade faktorer. Därtill kartläggs, jämförs och evalueras policyn och praktiker som rör språklig integration i dessa länder. Det svenska delprojektet leds av professor Ute Bohnacker. Doktorandens forskningsuppgifter inkluderar sociolingvistiskt arbete med barn och deras familjer från Ukraina som nu lever i Sverige, vilket involverar resor och platsbesök. Metoder och material (enkäter, intervjufrågor, språkbedömningsmaterial mm) utvecklas i samarbete med våra nordiska och baltiska samarbetspartners. För mer information om projektet se https://en.uit.no/project/linc. Avhandlingsprojektets mer bestämda inriktning fastställs i samråd med handledare.

Kvalifikationskrav

  • behörighet till utbildning på forskarnivå i lingvistik (genom att ha avlagt examen på avancerad nivå i lingvistik eller motsvarande, fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller på något annat dokumenterat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper). Notera att en examen i engelska språkets didaktik, litteratur eller översättning inte betraktas som motsvarande i sig.
  • mycket god behärskning av ukrainska, ryska och engelska i tal och skrift
  • tillräckliga kunskaper i svenska för att kunna genomföra datainsamling
  • personliga egenskaper som krävs för att fullgöra anställningen väl. Sådana egenskaper inkluderar god förmåga att arbeta självständigt och i grupp, god kommunikationsförmåga, flexibilitet och ansvarstagande. Stor vikt kommer därför att läggas vid personlig lämplighet i urvalsprocessen

Önskvärt/meriterande i övrigt

  • Erfarenhet av att arbeta med barn, ungdomar och/eller personer i utsatta situationer
  • Mycket god behärskning av svenska i tal och skrift
  • Motsvarande modersmålskompetens i ukrainska och ryska
  • Förtrogenhet med för projektet relevanta databehandlings- och analysmetoder, inkl.
    • Erfarenhet av att genomföra sociolingvistiska intervjuer
    • Erfarenhet av att transkribera svenskt, ukrainskt eller ryskt talspråk
    • Erfarenhet av att arbeta med Multilingual Assessment Instrument for Narratives (MAIN)
    • Behärskning av statistikverktyg (SPSS eller R)
  • Kunskaper i barns språkutveckling, flerspråkighet och/eller sociolingvistik
  • Kunskaper i svenska språkets och/eller ukrainska språkets struktur
  • Examensarbete (BA och/eller MA) av god kvalitet, eller publikation, i ett ämne med relevans för forskningsprojektet

Ansökningsförfarande

Ansökan kan skrivas på svenska eller engelska. Ansökan ska innehålla följande:

  • ett personligt brev på max 2 sidor där den sökande (i) kort beskriver sig själv, (ii) redovisar relevanta kvalifikationer för anställningen, (iii) ger en motivering för ansökan,
  • ett CV om högst 4 sidor innehållande (i) en beskrivning av den sökandes utbildning, (ii) en förteckning över akademiska meriter, (iii) en förteckning över den sökandes skrifter av vetenskaplig karaktär (examensarbeten, publikationer), (iv) en redovisning av yrkeserfarenhet av relevans för forskningsprojektet, (v) en redovisning av språkkunskaper, och (vi) en redovisning av relevant teknisk och statistisk kompetens,
  • en beskrivning av den sökandes forskningsintressen och reflektioner kring forskningsprojektet (2-5 sidor inkl. referenser),
  • kopior av den sökandes examensbevis och relevanta akademiska betyg (kurser),
  • en kopia av examensarbetet (och ifall examensarbetet i sig inte är på engelska eller svenska, även en sammanfattning om högst 10 sidor på engelska eller svenska),
  • kontaktuppgifter till 2-3 referenspersoner,
  • andra relevanta dokument som den sökande önskar åberopa (exv. rekommendationsbrev).

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2025-09-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala. Den som anställs förväntas ha sin huvudsakliga arbetstid förlagt till institutionen.

Upplysningar om anställningen lämnas av: professor Ute Bohnacker tfn 018 471 70 08 (ute.bohnacker@lingfil.uu.se) och prefekt Dimitrios Iordanoglou tfn 018 471 68 46 (dimitrios.iordanoglou@uu.se)


Välkommen med din ansökan senast den 2 maj 2025, UFV-PA 2025/884.

 

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2025/884
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2025-03-31
Sista ansökningsdag 2025-05-02
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb