Uppsala universitet,, Institutionen för kemi - Ångström

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har 270 anställda och omsätter 300 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida. (https://kemi.uu.se/angstrom)

Arbetsbeskrivning
Ansökningar välkomnas från mycket kompetenta och motiverade kandidater till en postdoktor forskningstjänst för att utveckla och karakterisera kolbaserade elektroder (grafit, hårt kol och poröst kol) avsedda för användning i nästa generations batterier. Den blivande forskaren kommer att delta i ett samarbetsprojekt mellan Uppsala universitet och många industrier.

Projektet syftar till att introducera hållbart innovationer för att lösa utmaningar som framtidens energisystem står inför. Projektet syftar främst till att (1) förstå den komplexa strukturen av oordnat kol baserat på experimentella data, (2) identifiera de egenskaper som påverkar det elektrokemiska beteendet och (3) fastställa sambandet mellan strukturen och den elektrokemiska prestandan för olika typer av kol. Med detta i åtanke bör forskaren vara bekant med elektrokemiska begrepp och besitta expertis i ett brett utbud av materialkarakteriseringsverktyg. Det mesta av forskningen kommer att utföras i batteriforskningslaboratorierna som är utrustade med toppmodern utrustning som krävs för materialsyntes, karakterisering (XPS, Raman-spektroskopi, röntgendiffraktion, termisk analys och så vidare), elektrodtillverkning och cellmontering och elektrokemisk testning. En komplett svit av elektronmikroskopi (SEM och TEM) och ytanalysverktyg finns också tillgängliga i renrumsanläggningen i Ångströmlaboratoriet. Utöver resurserna vid UU kan forskaren få tillgång till nationella och internationella forskningsanläggningar som MAXIV (https://www.maxiv.lu.se/).

Arbetsuppgifter
Den framgångsrika kandidaten kommer att arbeta i en stor forskargrupp bestående av studenter och forskare. Det förväntas att postdoktorn:

  • bedriva forskning av hög kvalitet inom projektet, vilket i slutändan resulterar i patent, och publikationer i fackgranskade tidskrifter eller konferenshandlingar
  • ha nära samarbete med huvudutredaren och projektpartners
  • hålla uppdaterade litteraturöversikter, samla in relevanta data om kolmaterial för energilagring
  • ta initiativ för att identifiera forskningsluckor och framtida forskningsriktningar relaterade till projektet
  • delta i handledning och undervisning av exjobb och doktorander
    bidra till att skriva projektanslag för att attrahera externa forskning medel
  • utarbeta periodiska rapporter som ska lämnas till finansiärer
  • presentera och sprida forskningsresultat vid internationella konferenser, gruppseminarier och regelbundna projektmöten
  • utforma experimentell procedur med hänsyn till laboratoriesäkerhetsföreskrifter
  • säkerställa att laboratorie-, miljö- och hälsosäkerhetsbestämmelser följs
  • upprätthålla ett starkt engagemang för implementering av forskningsetik

Kvalifikationskrav
För anställning på postdoktoral nivå ska den framgångsrike kandidaten ha en doktorsexamen i kemi, materialvetenskap eller relaterat ämne, med utmärkta kunskaper i tal och skrift på engelska. Examen ska vara avlagd senast vid tidpunkten för anställningsbeslutet, dock högst tre år före sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan doktorsexamen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc. 

Forskaren ska ha en stark bakgrund inom elektrokemi och dokumenterad erfarenhet av syntes, karakterisering och elektrokemisk testning av kolmaterial som används i natriumjonbatterier, litiumjonbatterier eller superkondensatorer. Vi lägger stor vikt vid personliga egenskaper som kreativitet, laganda, motivation, samt förmåga av att arbeta självständigt och med projektpartners.

Kandidaten får chansen att samarbeta med en stor forskargrupp inom Ångström Advanced Battery Centre, andra forskargrupper inom universitetet, industriella partners och forskningsinstitut. Projektet kräver organiserad dokumentation av laboratorieprocedurer och data lämpliga för publicering och patentering. Det kommer krävas av forskaren att vara välorganiserad och självgående samt besitta förmågan att sköta den dagliga driften av forskningsprojektet.

Vi söker en forskare med stark kompetens och erfarenhet inom flera av följande områden:

  • syntes, funktionalisering, och karakterisering av kol och andra material som används i batterier
  • djupgående förståelse för de olika komponenterna i natrium- eller litiumjonbatterier eller andra liknande enheter
  • elektorkemiska metoder (voltammetri, galvanostatiska tekniker, elektrokemisk impedansanalys etc.)
  • Ramanspektroskopi (mycket önskvärd skicklighet, särskilt i karakterisering av kolbaserade material)
  • småvinklar röntgen/neutronspridning (SAXS/SANS), total röntgenspridning med pair distribution function (PDF) analysis på kolmaterial
  • elektronmikroskopi (SEM och/eller TEM)
  • dataanalys och strukturmodellering av oordnade material såsom hårt kol

Vi uppmuntrar särskilt ansökningar från kandidater som kan tillföra nya tekniska färdigheter (synkrotron eller andra storskaliga anläggningar) som kan tillämpas i studier av strukturen och elektrokemin hos oordnade material (som hårda kol).

Bedömningen av ansökningar baseras i första hand på den sökandes förmåga att bedriva självständig forskning utifrån vetenskaplig skicklighet. Större vikt läggs vid kvaliteten på varje enskilt vetenskapligt arbete än mängden publikationer.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet av både industriell och akademisk forskning inom batteritillverkning är önskvärt. Tidigare erfarenhet av laboratorie- och projektledning är också meriterande. Programmeringskunskaper eller bekantskap med att tillämpa Python-paket, statistiska dataanalyspaket, MD simulering etc är en stor fördel.

Vid en postdoktorandtjänst har den sökande i första hand forskningsuppdrag men undervisningsuppgifter kan ingå i arbetsbeskrivningen efter institutionens bedömning, dock högst 20 % av arbetstiden. Sålunda värderas också tidigare undervisningserfarenhet på grund- eller forskarnivå.

Instruktioner för ansökan
Ansökningar måste skickas in online via länken nedan. Bedömning av ansökningar kommer att baseras på akademisk bakgrund, forskningsexpertis, relevanta publikationer, förmåga att bedriva kompetent och oberoende forskning och samarbetsförmåga. Din ansökan ska innehålla

ett personligt brev (max 1 sida) med en kort beskrivning av dig själv, tidigare forskningserfarenhet, och varför du är intresserad av tjänsten. ett kort CV (max 2 sidor). Ange i ditt CV en länk för att ladda ner en kopia av din doktorsavhandling om den finns tillgänglig online. en lista över publikationer och konferensbidrag. Minst en förstaförfattarpublikation krävs för att visa kandidatens skrivförmåga och vetenskapliga stringens. Större vikt läggs på kvaliteten snarare än antalet publikationer. namn och kontaktuppgifter för 2–3 personer som finns tillgängliga för att fungera som referenser på begäran. auktoriserade kopior av dina examina, utskrifter och andra relevanta dokument (meriter) kan också inkluderas. Alla originalhandlingar måste vara utfärdade på svenska, eller engelska, annars måste attesterade översättningar tillhandahållas. Vänligen bifoga inga manuskript, papper eller irrelevanta intyg eftersom dessa inte kommer att betraktas som en del av din ansökan. 

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år. Omfattningen är 100%. Tillträde den 3 Februari 2025 eller enligt överenskommelse.  Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Dr. Habtom D. Asfaw, habtom.desta.asfaw@kemi.uu.se 

Välkommen med din ansökan senast den 2 Januari 2025, UFV-PA 2024/4206.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-02-03
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/4206
Publicerat 2024-12-02
Sista ansökningsdag 2025-01-02
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb