Uppsala universitet, Institutionen för informationsteknologi

Vill du bidra till banbrytande forskning som kan förbättra medicinsk diagnostik, infrastruktursäkerhet och mycket mer? Är du intresserad av att arbeta med problem i skärningspunkten mellan vetenskaplig databehandling, tillämpad matematik och datadriven teknik, med stöd av kompetenta och vänliga kollegor i en internationell miljö? Letar du efter en arbetsgivare som investerar i hållbart medarbetarskap och erbjuder säkra, gynnsamma arbetsförhållanden? Vi välkomnar dig att ansöka om en doktorandtjänst vid Uppsala universitet.

Institutionen för informationsteknologi har en ledande position inom både forskning och utbildning på alla nivåer. Vi är idag Uppsala universitets tredje största institution och har cirka 350 anställda, varav 120 lärare och 120 doktorander. Cirka 5.000 studenter på grundnivå läser en eller flera kurser vid institutionen varje år. Du hittar mer information om oss på Institutionen för informationsteknologi webbplats.

Tjänsten är placerad vid avdelningen för vetenskapliga beräkningar (TDB) inom institutionen för informationsteknologi. Som en av världens största fokuserade forskningsmiljöer inom Scientific Computing har forskningen och utbildningen en unik bredd, med stora aktiviteter inom klassiska scientific computing-områden som numerisk analys, matematisk modellering, utveckling och analys av algoritmer, vetenskaplig mjukvaruutveckling och högpresterande databehandling. Avdelningen har för närvarande 20 doktorander, med mer än 90 doktorsexamina. Flera av avdelningens doktorander är framgångsrika utövare inom vetenskapliga beräkningar och närliggande områden, både inom industrin och inom den akademiska världen.

eSSENCE forskarskola
Denna doktorandtjänst är en del av eSSENCE forskarskola i dataintensiv vetenskap.

Skolan tar upp utmaningen med dataintensiv vetenskap både från det grundläggande metodologiska perspektivet och från perspektivet av datadrivna vetenskapliga applikationer. Det är en arena där experter inom beräkningsvetenskap, datavetenskap och datateknik (system och metodik) arbetar nära tillsammans med forskare inom (datadriven) vetenskap, industri och samhälle för att påskynda dataintensiva vetenskapliga upptäckter.

eSSENCE är ett strategiskt forskningsprogram inom e-vetenskap som drivs i samarbete mellan tre svenska universitet med en stark tradition av excellent e-vetenskaplig forskning: Uppsala universitet, Lunds universitet och Umeå universitet

Projektbeskrivning
Fokus för detta doktorandprojekt är beräkningsmässiga inversproblem, specifikt ultraljudsavbildning. Inversa problem är konsten och vetenskapen att titta in i en låda utan att öppna den. Matematiskt sett rekonstruerar vi i inversproblem koefficienterna i en partiell differentialekvation från partiella observationer av ett fält, till exempel det akustiska trycket. Vid ultraljudsavbildning försöker vi rekonstruera ett objekts inre från inspelningar av spridda akustiska vågor.

I det här projektet utformar, analyserar och implementerar vi algoritmer och metoder för att lösa inversproblem. De flesta bildalgoritmer fungerar dåligt i starkt spridande miljöer på grund av förenklande antaganden som gjorts vid deras härledning. Målet med detta projekt är att utveckla avbildningsalgoritmer som övervinner sådana begränsningar och tillämpa dem på 3D-ultraljudsavbildning.

I detta projekt designar, analyserar och implementerar vi algoritmer och metoder för att lösa inversa problem. De flesta avbildningsalgoritmer fungerar dåligt i miljöer med stark spridning på grund av förenklande antaganden som gjorts i deras härledning. Målet med detta projekt är att utveckla avbildningsalgoritmer som övervinner sådana begränsningar och tillämpa dem på 3D-ultraljudsavbildning.

Arbetsuppgifter
En doktorand förväntas ägna sin tid åt forskarutbildning i första hand. Resterande del av arbetsuppgifterna kan innefatta undervisning vid institutionen samt mindre administrativa uppgifter (högst 20%).

Kvalifikationskrav
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • avlagt examen på avancerad nivå i tillämpad matematik, beräkningsvetenskap, teknisk fysik eller ett närliggande område, eller
  • fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Vi söker kandidater med

  • ett starkt intresse för numeriska metoder, matematisk modellering/analys och beräkningsfysik,
  • god kommunikationsförmåga med tillräckliga kunskaper i muntlig och skriftlig engelska,
  • utmärkta studieresultat,
  • programmeringskunskaper,

Önskvärt/meriterande i övrigt
Erfarenhet och kurser inom ett eller flera av följande ämnen värderas högt: numerisk analys för partiella differentialekvationer, invers modellering, högpresterande programmering, optimering.

Ansökan
Ansökan ska innehålla:

  1. en redogörelse (högst 2 sidor) för den sökandes motivation för att söka denna tjänst, inklusive en självbedömning av varför du skulle vara rätt kandidat för denna tjänst;
  2. ett CV;
  3. Examensbevis och betygsutdrag (översatta till engelska eller svenska);
  4. Masteruppsats (eller utkast till sådan, och/eller annan egenproducerad teknisk eller vetenskaplig text), publikationer och andra relevanta dokument;
  5. referenser med kontaktinformation (namn, e-post och telefonnummer) och upp till två rekommendationsbrev.

Sökande som uppfyller minst ett av behörighetskraven uppmuntras starkt att ansöka. Alla sökande bör ange tidigast möjliga startdatum.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt övererenskommelse (tidigast 1 december 2024, senast sommaren 2025) eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Biträdande universitetslektor: Jörn Zimmerling, e-post: jorn.zimmerling@it.uu.se; avdelningsföreståndare Emanuel Rubensson, e-post: emanuel.rubensson@it.uu.se.

Välkommen med din ansökan senast den 10 november 2024, UFV-PA 2024/3213.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-12-01
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/3213
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-09-25
Sista ansökningsdag 2024-11-10
Logga in och sök jobbet

Dela länkar

Tillbaka till lediga jobb