Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Postdoktor inom tillämpad kärnfysik med inriktning mot kärnämneskontroll och kärnsäkerhet för Generation IV kärnkraftsystem

Vi söker en ny medarbetare till vår forskargrupp inom kärnämneskontroll. Sök tjänsten som postdoktor och bli vår nya kollega!

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda, varav ca 100 doktorander. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen genomförs vid nio forskningsavdelningar och berör allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Hela detta spektrum avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Runt 2 500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. 

Läs mer på vår hemsida: https://www.uu.se/institution/fysik-och-astronomi/

Inom avdelningen för tillämpad kärnfysik vid institutionen för fysik och astronomi, bedrivs forskning inom kärnämneskontroll. Forskningen sker inom en rad olika områden och kopplar huvudsakligen till i) verifiering av nukleärt material från dagens existerande kärnkraftreaktorer, ii) verifiering av nukleärt material från framtidens kärntekniska kärnkraftsystem, och iii) utveckling av analysmetoder via exempelvis maskininlärningstekniker.

Arbetsuppgifter  
Inom ett nyligen beviljat ett nationellt forskningsprojekt finansierat av Energimyndigheten, kommer forskning bedrivas kring framtidens fossilfria elproduktion för en hållbar elförsörjning. Projektet fokuserar på forskning runt framtidens Generation IV kärnenergisystem.

Inom ett av arbetspaketen, med fokus på kärnsäkerhet och kärnämneskontroll, utlyses nu tjänsten som postdoktor. Den sökande förväntas bedriva forskning som syftar till att utreda mekanismer och tekniska lösningar för kontroll och verifiering av nukleärt material, samt förhindra obehörigas tillträde till det nukleära materialet. Specifikt förväntas postdoktorn i ett första skede övergripande beskriva hur det nukleära materialet rör sig och omvandlas i utvalda anläggningar, för att därefter med hjälp av simuleringar och beräkningar karakterisera materialet i termer av sammansättning och egenskaper. Vidare förväntas postdoktorn utföra beräkningar kopplade till materialattraktivitet och fysiskt skydd, samt föreslå övervaknings-och mätpunkter i anläggningarna. Slutligen förväntas postdoktorn också simulera såväl strålningsemissioner som instrumentdetektion, i syfte att ge rekommendationer kring mättekniker, mätutrustning och mättider.

Inom ramen för anställningen kan postdoktorn också få möjlighet att undervisa på olika nivåer. 

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i fysik med inriktning mot kärnfysik eller kärnteknik, eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i dessa ämnen. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Vi kräver dessutom att den sökande ska ha

  • erfarenhet av att använda simuleringskoder som t ex. MCNP, Geant, Serpent, och kunna genomföra dataanalys med verktyg såsom t ex MATLAB, Python eller C++.
  • utmärkt förmåga att samarbeta, samt kommunicera muntligt och skriftligt på engelska.

Den sökande måste du vara berättigad till en personlig licens för exportkontrollerade koder såsom MCNP samt vara behörig för tillträde till svenska kärntekniska anläggningar.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Önskvärda kvalifikationer och erfarenheter är meriterande för den sökande men utgör inget krav. Vi rekommenderar starkt att du skickar in en ansökan även om dina erfarenheter inte täcker alla angivna meriter.

  • Bevisad erfarenhet av forskningsområdena kärnämneskontroll och kärnsäkerhet.
  • Vetenskapliga publikationer inom för tjänsten relevanta områden.
  • Bevisad erfarenhet av att ha arbetat med Generation II-IV kärnkraftsystem.
  • Bevisad erfarenhet av att uppskatta materialattraktivitet och avledningsmotstånd.
  • Bevisad erfarenhet av oförstörande mätmetoder.
  • Bevisad erfarenhet av dataanalys.
  • Bevisad erfarenhet av att arbeta i olika simuleringsmiljöer.
  • Bevisad erfarenhet av att arbeta i en fysikorienterad forskningsmiljö och i samarbetsprojekt.
  • Förmåga att arbeta effektivt i en miljö som karaktäriseras av mångfald och att bidra till en god laganda.
  • Förmåga att arbete självständigt och att ta personligt ansvar för projektets framskridande.
  • Undervisning, då det är möjligt att undervisa på en nivå av 20% inom tjänsten.

Ansökan
Ansökan, skriven på svenska eller engelska, ska inkludera:

  • Ett personligt ansökningsbrev
  • Curriculum vitae
  • Kopia av doktorsbevis med en sammanställning av betyg
  • En länk till (helst) eller kopia av doktorsavhandlingen
  • Två referenser, varav minst en från akademin, samt ett rekommendationsbrev
  • Publikationslista, samt annan dokumentation som du önskar att vi ska beakta

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i två år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde maj 2025 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Sophie Grape, Sophie.grape@physics.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 6 december 2024, UFV-PA 2024/2986.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2025-05-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/2986
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-11-19
Sista ansökningsdag 2024-12-06

Tillbaka till lediga jobb