Uppsala universitet, Institutionen för cell- och molekylärbiologi

Doktorand i molekylär biofysik med fokus på ultrasnabb avbildning med röntgenlaser

Vill du arbeta med ultrasnabb avbildning av biologiska prover med röntgenlasrar, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som doktorand på Uppsala universitet.

Uppsala universitet har en lång tradition av framgångsrik forskning - bland dess alumner finns 16 Nobelpristagare, inklusive, senast, Svante Pääbo. Institutionen för cell- och molekylärbiologi

är en av de mest internationella, breda och framstående molekylärbiologiska institutionerna i Europa. Institutionen består av sju forskningsprogram med cirka 250 anställda.

Laboratoriet för molekylär biofysik vid institutionen för cell- och molekylärbiologi främjar forskning och upptäckter vid fotonsvetenskapens gränser genom att utforska och utnyttja foton-materialinteraktioner på korta tidsskalor och vid höga fotonfrekvenser. Det producerade det vetenskapliga fallet för avbildning för konstruktionen av den första röntgenfrielelektronlasern, LCLS. Det inkluderar också grupper med expertis inom ett brett spektrum av områden som enkelmolekylär mikroskopi, masspektrometri, kryoelektronmikroskopi och kristallografi.

Laboratoriet upprätthåller robusta internationella förbindelser genom ett omfattande nätverk av ansedda samarbetspartners över hela världen. Anmärkningsvärda partnerskap inkluderar Lawrence Berkeley National Laboratory, University of Oxford, SLAC National Accelerator Laboratory, National University of Singapore, University of Hamburg och Arizona State University. Som en del av vårt åtagande att tillhandahålla en välbalanserad och globalt inriktad utbildning uppmuntrar och underlättar vi möjligheter för alla doktorander att få värdefull internationell erfarenhet under sina doktorandstudier.

Tjänsten är placerad i Filipe Maias forskningsgrupp, chef för laboratoriet, och finansieras av ERC-konsolideringsprojektet FemtoPix - Imaging Ultrafast Single Particle Macromolecular Dynamics with X-ray Lasers.

Arbetsuppgifter
Konformationsdynamik är avgörande för de flesta makromolekylers funktion och en djupare förståelse av dessa rörelser har stor potential för framtida upptäckter inom biologin. Men det är svårt att undersöka makromolekylers struktur borta från deras mest stabila konformationer, och tidslösta studier förblir begränsade av tillgängliga tekniker. Sedan de första röntgenfrielelektronlasrarna (XFEL) föreslogs har idén om att få bilder av enskilda proteiner frysta i tiden fascinerat och inspirerat många, och vi har varit i framkant i denna strävan. Kombinationen av framsteg inom XFEL-teknik med nya instrument har gjort drömmen om att avbilda hydrerade enskilda proteiner med röntgendiffraktion inom räckhåll. Det övergripande syftet med detta doktorandprojekt är att utveckla vetenskap och teknik för att bidra till att göra ultrasnabb avbildning av enskilda proteiner till verklighet, genom att (a) utveckla diagnostik lämplig för nanostora prover, (b) designa och bygga nya instrument för provleverans för att möjliggöra röntgendiffraktionsexperiment med enskilda proteiner, (c) utföra och analysera tidsupplösta avbildningsexperiment med enskilda proteiner. Projektet kombinerar experimentellt arbete med beräkningsarbete. Detta är ett verkligt tvärvetenskapligt forskningsområde som sammanför fysik, biologi och datavetenskap. 

Kvalifikationskrav
Behörig till utbildning på forskarnivå är den som har

  • - avlagt examen på avancerad nivå inom biofysik, fysik, biokemi eller ett besläktat ämne eller 
  • - fullgjort minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå inklusive ett självständigt arbete om minst 15 högskolepoäng, eller
  • - på något annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Den framgångsrika sökanden har en stark bakgrund inom biofysik, fysik, biokemi eller ett relaterat område och är intresserad av nya avbildningsmetoder. Förståelse för röntgendiffraktionsmetoder, optik, kryoelektronmikroskopi, vakuum- och laserteknik är särskilt önskvärt. Dokumenterad erfarenhet av datorprogrammering är också en stark merit. Utmärkta kunskaper i talad och skriven engelska är att föredra. Doktorandprojektet är en del av ett större projekt, och särskild vikt kommer därför att läggas vid kandidatens interpersonella färdigheter, förmåga att arbeta i team och förmåga att interagera med forskare från olika discipliner och bakgrunder.

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Filipe Maia, filipe.maia@icm.uu.se, +46 70 425 0171 

Välkommen med din ansökan senast den 30 augusti 2024, UFV-PA 2024/2699.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde Enligt överenskommelse.
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/2699
Facklig företrädare
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-08-29
Sista ansökningsdag 2024-09-13

Tillbaka till lediga jobb