Uppsala universitet, Institutionen för fysik och astronomi

Postdoktor inom biofysik och djupinlärning

Vill du arbeta med biofysik och djupinlärning, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som postdoktor på Uppsala universitet.

Institutionen för fysik och astronomi är en av Uppsala universitets största med närmare 400 anställda. Institutionen bedriver forskning och utbildning i världsklass inom såväl teoretisk som experimentell fysik och har en omfattande samverkan med omvärlden. Forskningen vi bedriver omfattar allt från det ofattbart lilla till det stora inom till exempel energiförsörjning, klimatutveckling, nya material och universum. Vårt arbete avspeglar sig också i institutionens kurser och utbildningsprogram. Ca 2500 studenter läser varje år kurser på grund- och avancerad nivå vid institutionen. Läs mer på www.physics.uu.se

Anställningen är förlagd till biofysikgruppen vid avdelningen för röntgenfysik. Forskningen är inriktad på att förstå den grundläggande processer i materia på femtosekundtidskalor och med ångströmupplösning. Programmet har en ledande roll inom användandet av röntgenlasrar som EuXFEL i Hamburg och LCLS i Stanford, för att undersöka atomer, molekyler samt kemiska och biomolekylära system. Forskningen fokuserar på fundamentala frågeställningar kring växelverkan mellan ljus och materia, genom att studera struktur och dynamik hos biologiska system med starka röntgenpulser. Forskningen bedrivs både med experiment vid röntgenfrielektronlasrar för spektroskopi och avbildning av komplexa biologiska system, kombinerad med avancerad teoretisk modellering av den ultrasnabba dynamiken som händer i systemet under röntgenpulsen. En ny del av projektet kommer fokusera på utveckling och användning av maskininlärning som stöd för experimentell dataanalys och i modelleringen av dynamiken i molekylära system på ultrasnabba tidskalor.

Sökande erbjuds möjlighet att arbeta i en spännande och tvärvetenskaplig forskningsmiljö, och kommer ha möjlighet att samarbeta med experimentella och teoretiska forskningsgrupper både lokalt och internationell. Arbetsmiljön är flexibel, inkluderande och välkomnar alltid egna kreativa idéer och initiativ.

Arbetsuppgifter  

En betydande del av forskningen kommer att bestå i att utveckla och använda djupinlärningsverktyg för röntgenspektroskopi, avbildning och ultrasnabb dynamik av makromolekyler med röngenlasrar, inom ramen för ett finansierat VR-anslag.

  • Utveckla djupinlärningsmodeller för koherent avbildningsmetoder av isolerade makromolekyler
  • Utveckla neurala nätverk och inlärningsmetoder för plasmaspektroskopi och i samband med fluorescensavbildning och undersökning av röntgenresonanser
  • Utföra forskning inom fragmentering av makromolekyler, med simuleringar av molekylärdynamik och avbildning metoder, inklusive maskininlärning, för 3D strukturbestämning.
  • Förbereda och utföra experiment vid synkrotronanläggningar och röntgenfrielectronlasrar
  • Medhandledning av studentprojekt inom biofysik
  • Samleda vetenskapliga samarbeten med experimentella och teoretiska grupper, både inom universitet och internationellt
  • I arbete ingår att delta aktiv i biofysiknätverket och presentera resultat.

Arbete kan innefatta resor både inrikes och utrikes.  

Kvalifikationskrav
Doktorsexamen i naturvetenskap eller teknikvetenskap eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i dessa ämnen. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Följande kvalifikationer krävs för att lyckas i tjänsten:

  • Beprövad erfarenhet av forskning med djupinlärning och neurala nätverk.
  • Mycket goda färdigheter i programmering, erfarenhet med Linux och integrering av flera mjukvarusystem.
  • Förmåga att kommunicera väl, både tekniskt och på en allmänvetenskaplig nivå.
  • Förmåga att producera skriftliga rapporter och artiklar av god kvalitet.
  • Hög motivation och stark laganda.
  • Flytande engelska i både skrift och tal.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Följande är meriterande:

  • Erfarenhet av att utföra arbetsuppgifter både självständig och i grupp.
  • Erfarenhet av forskning inom avbildning av makromolekyler med röntgenlaser.
  • Erfarenhet av forskning inom röntgenspektroskopi med röntgenlaser.
  • Erfarenhet av experiment med röntgenlaser och samarbete med experimentella grupper.
  • Erfarenhet av undervisnings och handledning av studenter vid högskolor.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i två år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde 1 september 2024 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Nicusor Timneanu, +46 704 250926, nicusor.timneanu@physics.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 26 augusti 2024, UFV-PA 2024/2640.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-09-01
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/2640
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-08-09
Sista ansökningsdag 2024-08-26

Tillbaka till lediga jobb