Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Forskare med fokus på energi- och samhällsomställning

Vill du arbeta med energiomställning i lokalsamhällen, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som forskare på institutionen för geovetenskaper, enheten för vindenergi, vid Uppsala universitet.

Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och mångsidigaste institution av sitt slag med en unik bredd. Vi är idag ca 280 anställda. Våra verksamheter är interdisciplinära och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära; geofysik; naturresurser och hållbar utveckling; mineralogi, petrologi och tektonik; paleobiologi och vindenergi. Genom att studera jordens historia förstår vi hur planeten har utvecklats och hur vår strävan mot en hållbar utveckling kan dra nytta av denna kunskap. För mer information: Institutionen för geovetenskaper.

Enheten för vindenergi på Campus Gotland bedriver tvärvetenskaplig verksamhet inom planering, projektering samt optimering av vindkraft och hållbar energiomställning. Verksamheten omfattar undervisning, forskning och samverkansprojekt. Utbildningen består av undervisning på campus och fristående kurser på distans, på grundläggande- och avancerad nivå inom vindkraftprojektering och hållbar energiomställning. Inom forskningen har vi en gedigen bredd och samverkar både nationellt och internationellt med aktörer inom akademi, offentlig sektor och industrin. Idag omfattar verksamheten cirka 25 personer med teknisk, natur- och samhällsvetenskaplig kompetens. Anställningen avser att stärka verksamhetens utveckling. Hos oss kommer du till en trevlig arbetsplats i en unik miljö.

Avdelningen Vindenergi finns på Campus Gotland, ett internationellt campus mitt i världsarvsstaden Visby. Läs mer på avdelningens webbplats: https://www.geo.uu.se/forskning/vindenergi/

Projektbeskrivning och arbetsuppgifter

Anställningen som forskare finansieras av tre forskningsprojektet som alla fokuserar på lokalsamhällens deltagande i energiomställningsprocesser och energiprojekt:  ELO – Lokalt ägandeskap i omställning till hållbara energisystem,  RURACTIVE – Empowering rural communities to act for change och StartSun – Startups for solar energy communities.

Projekten studerar hur man organiserar och engagerar människor i lokala energiprojekt samt hur man kan stödja dessa processer tex genom policyförändringar eller olika typer av processtöd. Samtliga projekt genomförs i samverkan och samskapande med olika samhällsintressenter från exempelvis kommuner, intresseorganisationer eller lokalsamhällen.

Forskaren ska medverka till att analysera policybehov samt förutsättningar för och utmaningar med att engagera och organisera lokalsamhällen i energiomställningsprocesser och energiprojekt.

Det huvudsakliga arbetet består av att genomföra mindre litteraturstudier, samla in och analysera kvalitativt material (tex intervjuer) från fallstudier samt sammanställa resultaten från studierna i text. Det kan även bli aktuellt med innehållsanalys av policydokument samt medverkan till genomförande av workshops med intressenter. Resultaten ska publiceras i internationella vetenskapliga tidskrifter och även summeras i praktikerguider och policyrekommendationer.

Arbete sker i nära samarbete med övriga projektmedlemmar inom såväl Uppsala universitet som på andra lärosäten och i det bredare samhället. Utöver deltagande i projektmöten i Visby eller online, förekommer även nationella och internationella (inom Europa) projektmöten där det kommer finnas möjlighet, i mån av tid och intresse, att delta på plats.

Vid intresse, och i mån av möjlighet, kan även undervisning på kandidat- eller mastersprogram ingå i anställningen.

Kvalifikationskrav

För att kvalificera sig för anställningen som forskare ska doktorsexamen, eller en utländsk examen som bedöms motsvarade, vara avlagd. För denna tjänst krävs en doktorsexamen som har relevans för ett samhällsvetenskapligt fokus på energi- och/eller samhällsomställningsprocesser.

Bedömningen av ansökningarna baseras framförallt på den sökandes förmåga att bedriva självständig forskning grundad i vetenskaplig skicklighet. Större vikt fästs vid kvaliteten på enskilda vetenskapliga arbeten än på mängden publikationer.

Erfarenhet av kvalitativ analys, intervjuer eller fokusgrupper är ett krav.

Goda kunskaper i svenska och engelska, både i tal och skrift, är också ett krav eftersom det empiriska materialet är på svenska medan resultaten ska sammanställas på engelska.

Önskvärt/meriterande i övrigt

Dokumenterad förmåga att skriva vetenskapliga texter inom ett för anställningen relevant område (tex energi-/miljöpolicy, klimat- och energiomställningsprocesser, deltagandeprocesser, samhällsplanering, projektutveckling eller lokal/regional utveckling) är starkt meriterande. Färdigheter och erfarenheter av att arbeta i samarbetsprojekt, kommunicera med forskare eller intressenter, eller engagera olika intressenter är en fördel.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, 11 månader. Omfattningen är heltid. Tillträde 2024-08-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Visby, Gotland

Upplysningar om anställningen lämnas av: Enhetschef Stefan Ivanell, e-post stefan.ivanell@geo.uu.se ; Projektledare, Johanna Liljenfeldt, tel. +4670-191 46 09, e-post johanna.liljenfeldt@geo.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 7 juni 2024, UFV-PA 2024/1852.

Om Campus Gotland: Uppsala universitet Campus Gotland erbjuder det bästa av två världar: det fullskaliga universitetets breda utbud och tyngd inom utbildning och forskning, och ett unikt småskaligt campus i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö. Campus Gotland utgör en knutpunkt för universitetets forskning och utbildning inom hållbarhet. Se hur det är att leva och bo på Gotland.

Anställningsform Tillsvidareanställning
Anställningens omfattning Heltid
Löneform Fast Lön
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Gotland
Län Gotlands län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1852
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
Publicerat 2024-05-21
Sista ansökningsdag 2024-06-07

Tillbaka till lediga jobb