Uppsala universitet, Institutionen för geovetenskaper

Postdoktor inom effekterna av extremväderhändelser

Vill du arbeta med datainsamling om och/eller analys av effekterna av extrema väderhändelser, med stöd av kompetenta och trevliga kollegor i en internationell miljö? Vill du ha en arbetsgivare som satsar på ett hållbart medarbetarskap och erbjuder trygga, förmånliga arbetsvillkor? Välkommen att söka anställning som postdoktor på Uppsala universitet.

Institutionen för geovetenskaper är Sveriges största och mångsidigaste institution av sitt slag med en unik bredd och ca 280 anställda. Våra verksamheter är interdisciplinära och kombinerar naturvetenskap och teknik med samhällsvetenskap. Vi har forskningsprogram inom luft- vatten- och landskapslära; geofysik; naturresurser och hållbar utveckling; mineralogi, petrologi och tektonik; paleobiologi och vindenergi. Genom att studera jordens historia förstår vi hur planeten har utvecklats och hur vår strävan mot en hållbar utveckling kan dra nytta av denna kunskap.

Programmet för luft-, vatten- och landskapslära, LUVAL, samlar forskning och utbildning i meteorologi, hydrologi, miljöanalys och naturgeografi. Se: www.geo.uu.se/forskning/luval för mer information om programmet för luft-, vatten- och landskapslära.

Du kommer att arbeta inom Svenskt center för effekterna av extremväderhändelser (climes, www.climes.se). Climes är ett samarbete mellan Uppsala universitet, Lunds universitet och RISE. Centret är kärnan i ett tvärvetenskapligt vetenskapsnätverk, och har som mål att organisera flera olika återkommande möten, internationella utbyten och utbildningsevenemang. Centret är dessutom värd för flera nationella och internationella forskningsprojekt. Centret har ett brett fokus på effekterna av extrema klimathändelser: från ekonomiska förluster till påverkan på ekosystem och effekterna på samhälle och folkhälsa. Tjänster vid centret ger en frihet att utveckla egna forskningsidéer, generösa medel för internationella vistelser inom centrets nätverk, möjlighet att föreslå ledande utländska experter att bjudas in till Sverige för forskningsbesök och stort fokus på karriärutveckling. 

Arbetsuppgifter
Postdoktorn kommer att arbeta med datainsamling om och/eller analys av effekterna av extrema väderhändelser på mellanbreddgraderna. Inom denna ram finns det frihet att fokusera på olika specifika ämnen eller analysmetoder. Undervisning kan komma att ingå. Du ska placeras vid Institutionen för geovetenskaper i Uppsala, men förväntas resa både inom och utanför Sverige.

Kvalifikationskrav
Vi söker en proaktiv forskare- kan arbeta både självständigt och som en del av ett kollaborativt center/ internationella forskningskretsar, med en stark drivkraft att förnya och testa nya idéer.

Du ska ha en doktorsexamen i klimatvetenskap, meteorologi, fysik, tillämpad matematik, statistik, datavetenskap eller relaterade discipliner  eller en utländsk examen som bedöms motsvara doktorsexamen i ovanstående ämne. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Tidigare erfarenhet med analys av klimatdata samt arbete med extremväder är högst meriterande. Vi värdesätter dessutom ett självständigt arbetssätt, hög kvalitet på publikationer i internationella tidskrifter med referentsystem och samarbetsvilja med de övriga forskargrupper i en tvärvetenskaplig forskningsmiljö. Erfarenheter inom den privata sektorn inom områden som är relevanta för arbetsuppgifterna kommer också att värderas positivt.

Ansökan skall innehålla:

  • En Curriculum Vitae.
  • En kort forskningsrapport (max. 2 sidor) som beskriver hur sökandens tidigare erfarenhet är relevant till centrets arbete och beskriver en forskningsplan inom Centrets ämnesområde.
  • En lista över publikationer i internationella tidskrifter med referentsystem.
  • Två referenser (namn och fullständiga kontaktuppgifter, inkl. telefonnummer). Referensbrev undanbedes.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal. Omfattningen är heltid. Tillträde 2024-11-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Gabriele Messori, 018-471 2588, gabriele.messori@geo.uu.se
Välkommen med din ansökan senast den 5 juli 2024, UFV-PA 2024/1701.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-11-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1701
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-17
Sista ansökningsdag 2024-07-05

Tillbaka till lediga jobb