Uppsala universitet, Institutionen för immunologi, genetik och patologi

Institutionen för immunologi, genetik och patologi vid Uppsala universitet har en bred forskningsprofil med starka forskargrupper inriktade på bl.a cancer, autoimmuna och genetiska sjukdomar. En av grundtankarna vid institutionen är att stimulera translationell forskning och därmed en närmare samverkan mellan medicinsk forskning och sjukvården. Forskning bedrivs inom cancerprecisionsmedicin, cancerimmunterapi, genomik och neurobiologi, molekylära verktyg och funktionsgenomik, neuroonkologi och neurodegeneration samt vaskulärbiologi. Delar av verksamheten är även integrerad med avdelningarna för onkologi, klinisk genetik, klinisk immunologi, klinisk patologi och sjukhusfysik vid Akademiska sjukhuset. Institutionen har undervisningsuppdrag på ett antal programutbildningar, fristående kurser och internationella masterprogram inom den medicinska fakulteten och teknisk-naturvetenskapliga vetenskapsområdet. Institutionen omsätter omkring 500 miljoner kronor, varav drygt hälften är externa forskningsbidrag. Antalet anställda är ca 345, varav ca 100 är doktorander, och det finns totalt över 700 verksamma i arbetsstyrkan. Läs gärna mer om institutionens verksamhet här: www.igp.uu.se

Arbetsuppgifter
Arbetet kommer att bedrivas inom projektet "Friskt åldrande". Projektet avser att identifiera mekanismer som leder till en allt sämre blodkärlsfunktion med stigande ålder. Den försämrade funktionen leder till sämre cirkulation, som påverkar alla kroppens organ, med sviktande organfunktion och slutligen döden som följd. Projektets mål är att ta reda på om tillväxtfaktorn VEGF kan förhindra sviktande cirkulation och främja ett hälsosamt åldrande. Projektet bygger på experiment med möss som modellorganism. Flera musstammar kommer att etableras och undersökas med avseende på hur VEGF kan förbättra cirkulation och organfunktion.

I projektet ingår följande
- Genotypning av musstammar, planering av avel och behandlingar. Identifiera och dissekera organ.
- Analys av effekten av VEGF med hjälp av olika immun-metoder (Elisa, immunoblot, vävnadssnitt/färgning, flödesanalys) och kärlpermeabilitet.
- Analys av effekten av VEGF genom olika fysiska tester, t.ex. på muskelstyrka och koordination.
- Vissa analyser utförs med avancerad konfokalmikroskopi, följt av bildanalys,
- Sammanställning av resultat, felsökning, statistiska beräkningar och presentation av resultat är väsentliga i projektet.

Kvalifikationer
Doktorsexamen i ett Life Science-ämne eller en utländsk examen som bedöms motsvara. Examen ska vara uppfyllt senast vid tidpunkten då anställningsbeslutet fattas. Främst bör den komma ifråga som har avlagt examen för högst tre år sedan. Vid beräkning av ramtiden om tre år är utgångspunkten sista ansökningsdag. Om det finns särskilda skäl kan sådan examen ha avlagts tidigare. Med särskilda skäl avses ledighet på grund av sjukdom, föräldraledighet, förtroendeuppdrag inom fackliga organisationer, etc. 

Dokumenterad erfarenhet och skicklighet inom:
- Arbete med musmodeller och hålla en musstam i rätt avel.
- Olika in vivo-tekniker såsom pelletsimplantation, tumörcellsinjektion, isolering av levande celler såsom immunceller och endotelceller, från vävnader.
- Micro-dissektion, cellisolering via vävnadsdissektion, färgning, konfokalmikroskopi (Zeiss- och Leica-utrustning).
- Olika immunbaserade analysmetoder.
- Statistiska analyser.
- Sammanställning och presentation av resultat.

Önskvärt/meriterande i övrigt
Bred erfarenhet av biokemiska och molekylärbiologi- tekniker.
Utmärkt organisatorisk förmåga.
Utmärkt social kompetens och förmåga att samarbeta, ställa frågor och även vägleda studenter.

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad i 2 år enligt centralt kollektivavtal med möjlighet till 1 års förlängning. Omfattningen är heltid. Tillträde enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Upplysningar om anställningen lämnas av: Lena Claesson-Welsh, lena.welsh@igp.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 30 maj 2024, UFV-PA 2024/1580.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde enligt överenskommelse
Löneform Individuell lönesättning
Antal lediga befattningar 1
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1580
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-14
Sista ansökningsdag 2024-05-30

Tillbaka till lediga jobb