Uppsala University, Department of Chemistry - Ångström Laboratory

Institutionen för kemi - Ångström bedriver forskning och utbildning inom kemiämnet. Institutionen har 270 anställda och omsätter 290 miljoner kronor. Vid institutionens sex program bedrivs mycket framgångsrik forskning av hög internationell klass. Vi har ett stort antal externt finansierade forskningsprojekt, ofta med internationellt samarbete och vi ser en fortsatt god tillväxt inom vårt ämnesområde. Institutionen har utbildningsuppdrag inom ingenjörs- och civilingenjörsprogram samt masterprogram. Mer information finns på vår hemsida. (https://kemi.uu.se/angstrom)

Vi söker just nu två doktorander till forskningsprogrammet Strukturkemi och Ångström Advanced Battery Centre inom två projekt med fokus på polymerer och batterier. Ångström Advanced Battery Centre är ett forskningscentrum för batterier där idag ett hundratal medarbetare tillsammans arbetar med forskning och utveckling mot framtidens batterier.

Arbetsuppgifter
Huvuduppgiften för en doktorand är att ägna sig åt sin forskarutbildning vilket innefattar såväl deltagande i forskningsprojekt som forskarutbildningskurser. I arbetsuppgifterna kan det även ingå medverkan i undervisning och annat institutionsarbete, dock max 20 % av arbetstiden. Nedan följer en kort beskrivning om arbetsuppgifterna inom de två projekten:

Ett forskningsprojekt kommer att fokusera på utveckling av funktionella polymerer för att lösa kvarvarande utmaningar i litiumjonbatterier med hög energitäthet. Arbetet kommer innebära ämnen som polymerkemi, elektrokemi, batterimontering och karakteriseringstekniker. En viktig aspekt av projektet kommer innebära en visad förståelse av samspelet mellan polymererna och det aktiva materialet i elektroden, i synnerhet kisel- och högspänningskatodmaterial. Detta projekt kommer utgöra en del av en större insats för att utveckla "intelligenta" material.

Det andra forskningsprojektets inriktning är att få en ökad förståelse för jontransportmekanismer i polymera material är av stor vikt för utveckling av t.ex. polymerelektrolyter till fastfasbatterier. Hur beror jontransporten på interaktionerna mellan det polymera lösningsmedlet och jonerna? Vad händer med jontransporten vid gränsytan av två olika polymermaterial? Detta är exempel på frågor som projektet kommer att försöka besvara för att sedan praktiskt demonstrera de undersökta principerna i funktionella elektrokemiska celler.

Kvalifikationskrav
Den sökande ska ha:

  • avlagt examen på avancerad nivå i kemi, materialvetenskap eller liknande
  • fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå (varav 15 högskolepoäng utgör självständigt arbete), med innehåll som är relevant för forskarutbildningen eller
  • på något annat sätt inom eller utom landet förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper
  • mycket goda kunskaper i engelska, i tal och skrift.

Stor vikt kommer också att läggas vid personliga egenskaper såsom god samarbetsförmåga, driv och självständighet samt hur den sökande genom sin erfarenhet och kompetens bedöms ha den förmåga som behövs för att klara forskarutbildningen.

Önskvärt/meriterande i övrigt

  • Kunskap i elektrokemi
  • Praktisk erfarenhet av karakteriseringstekniker som är relevanta för polymera material och batterier är också meriterande

Om anställningen 
Anställningen är tidsbegränsad, enligt HF 5 kap § 7. Omfattningen är heltid. Tillträde 2024-09-01 eller enligt överenskommelse. Placeringsort: Uppsala

Bestämmelser för doktorander återfinns i Högskoleförordningen 5 kap §§ 1-7 samt i universitetets regler och riktlinjer.

Upplysningar om anställningen lämnas av: Guiomar Hernández, +46 184713707, guiomar.hernandez@kemi.uu.se och Jonas Mindemark +46 18 471 37 01, jonas.mindemark@kemi.uu.se

Välkommen med din ansökan senast den 31 maj 2024, UFV-PA 2024/1507.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-09-01 eller enligt överenskommelse
Löneform Fast lön
Antal lediga befattningar 2
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Uppsala
Län Uppsala län
Land Sverige
Referensnummer UFV-PA 2024/1507
Facklig företrädare
  • Seko Universitetsklubben, seko@uadm.uu.se
  • ST/TCO, tco@fackorg.uu.se
  • Saco-rådet, saco@uadm.uu.se
Publicerat 2024-05-03
Sista ansökningsdag 2024-05-31

Tillbaka till lediga jobb